Exkriminalista Láska: Kocourek měl vysvětlovat první den. Je to celé naruby

09.11.2011 10:12

Jediné důvěryhodné vysvětlení u peněz matky ministra Martina Kocourka by mohlo být to, které by bylo učiněno ve stejný den, kdy vzniklo podezření. „Pak už to není důvěryhodné,“ řekl v úterním pořadu České televize Události, komentáře bývalý policejní vyšetřovatel hospodářské kriminality Václav Láska. U podobných případů ale podle něj šetření probíhá obráceně – obyčejně je napřed trestný čin a pak se dohledávají peníze. Proto je tady celý běh souvislostí podle jeho mínění poněkud neobvyklý.

Exkriminalista Láska: Kocourek měl vysvětlovat první den. Je to celé naruby
Foto: Repro ČT
Popisek: Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Zástupci stran vládní koalice včera nejednali o osudu ministra Martina Kocourka. Kde v roce 2008přišla jeho matka prostřednictvím firmy Key Investments k 16 milionům korun, zatím tedy ministr nikomu nevysvětlil a neobhájil. Vysvětlit to má až dnes, kdy se sejde s premiérem Petrem Nečasem.

Jak vyplynulo z večerní schůzky zástupců koalice, záležitost s ministrem Kocourkem má v politické moci skutečně jen premiér Petr Nečas. Na ministra tlačí přitom i jeho vlastní strana, aby nejpozději do týdne původ 16 milionů vysvětlil.

O co jde? Protikorupční policie oznámila, že začala v pondělí zkoumat okolnosti milionových obchodů, které pro matku nynějšího ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) dělala v roce 2008 společnost Key Investments.


„Tuto věc šetří protikorupční policie a je ve fázi prověřování a shromažďování a vyhodnocování materiálů," řekl v této souvislosti České televizi tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.  

Právník a bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality Václav Láska ale k případu v pořadu Události, komentáře řekl následující: „Jediné důvěryhodné vysvětlení by bylo to, které by bylo učiněno ve stejný den, kdy vzniklo podezření. Pokud si kdokoliv na toto musí brát čas na rozmyšlenou, tak ať už přijde jakékoliv vysvětlení, tak prostě nebude důvěryhodné.

„Vysvětlení, které příjde s odstupem dvou tří dnů, nebudu považovat za důvěryhodné," zopakoval Láska.

Je tady vše obráceně

Dále Láska zdůraznil, že se v tomto případě postupuje obráceně. „Obyčejně máme trestný čin a hledáme finanční prostředky, které byly ukradené. Bez toho, abych znal první verzi, tak bych si těžko představil další kroky," řekl.

„Nevím, jestli tady policie není dřív, než by měla. Nejdřív by mělo být podezření z trestného činu a pak bychom k tomu měli přihazovat peníze. Máme tu nějaké finanční prostředky, ale kdyby se k tomu oba - tedy ministr Kocourek i jeho matka - postavili tak, že nic neřeknou, tak co by s tím dalo dělat?" pokrčil rameny Láska.

Úplně nejtěžší bude ale podle něj najít nějaký trestný čin, z něhož bude vyšetřování pocházet a pak se mohou vyšetřovatelé někam pohnout. „Další krok bude v tom zjistit, z jaké destinace ty peníze přišly. Alfa a omega všeho se bude vyvíjet ale od vysvětlení, které pan ministr podá, nebo nepodá," dodal Láska.

Redaktorka: Dobře se zná s Vladimírem Kroužeckým

Redaktorka MF Dnes Zuzana Kaiserová ale v Událostech, komentářích prozradila že Martin Kocourek se dobře zná s Vladimírem Kroužeckým s Key Investments.

„Paní Kocourová byla takovým typickým klientem se známosti. A pan Martin Kocourek se dobře zná s Vladimírem Kroužeckým. To je osoba stojící za Key Investments od samého počátku a myslím si, že tady to jejich přátelství hrálo důležitou roli v rozhodnutí paní Koucourkové dát si peníze do Key Investments....Myslím, že pan Kocourek je skutečně úzce propojen s touto firmou."

Od ČEZu se jednalo přitom u Key Investments o dva typy zakázek. "Key Investments spravoval ČEZu několik desítek milionů korun, což bylo ještě před tím, než Martin Kocourek nastoupil do dozorčí rady ČEZu. Na druhou stranu se jednalo o poradenské smlouvy - a to v řádu sedm milionů korun. Key Investments připravovala i poradenství  pro bulharskou pobočku ČEZu. Pokud vím, tak nějaká analýza i vznikla," zmínila také redaktorka MF Dnes.

Zdůraznila, že deník informace získal pod příslibem anonymity. „Jestli nejsme vtaženi do nějaké účelové hry? Pro nás je důležitější, jestli jsou ty informace pravdivé a to ministr nepopřel....Podle nás ale vysvětlení původu peněz může být od provize ze zakázek. Těch 16 milionů mohlo pocházet i z rozvodového řízení pana Kocourka, neboť se před časem rozváděl a mohl to být ten případ, jak se nepodělit s manželkou," dodala redaktorka.

Key Investments figurovala ve více kauzách

Společnost Key Investments hýbe politickou scénou už pět let. Figurovala totiž v několika známých kauzách - třeba v případě bývalého premiéra Stanislava Grosse. Byla to právě KI, která mu půjčila na nákup akcií energetické firmy Moravia Energo. Jejich následným prodejem pak vydělal 80 milionů.

Další kauza přišla v roce 2011. Městské části Praha 6, 10 a 13 svěřily KI přes 600 milionů. Jenže firma mezitím přišla o licenci - tedy možnost obchodovat s cennými papíry. Radnice se marně snaží dostat peníze zpět. Případem se zabývají i policisté. "Teprve budoucnost ukáže, jestli se vše podaří dostat do správných kolejí, zatím nemáme žádné právní možnosti, jak dostat své peníze zpět," podotkl Boris Šťastný, zastupitel Prahy 10. Uspěla zatím jen třináctá městská část, které se už investice vrátila.

Ondračka: Zabránit krádežím se úplně nedá

Ředitel Transparency International David Ondračka v souvislosti s kauzou deníku Blesk řekl, že ale nikdy nelze zcela zabránit tomu, aby politici a jejich blízcí záhadně bohatli.

„Zabránit krádežím se úplně nedá. Vždycky budou příležitosti a vždycky je někdo bude zneužívat. Částečným řešením by bylo, kdyby politici museli přiznávat majetek, se kterým vstupují do funkce. Tedy nejen to, co ve funkci vydělali, ale už i to, co při nástupu měli. To by mělo platit i pro jejich nejbližší příbuzné - ženy, družky," uvedl pro Blesk Ondračka.

Podle něj je ale samozřejmé, že majetek vždycky půjde napsat na matku, kamaráda. „Kdyby ale byla přiznání plošná, ztratila by smysl. Nikdo by jich takovou záplavu neprověřil. Zásadní je také to, aby policie nespala. Případ kolem ministra Kocourka by měla hned začít prověřovat, nemusí čekat na trestní oznámení. A samozřejmě je důležitý i veřejný tlak - politik by měl pochybnosti buď vyvrátit, nebo odejít," dodal Ondračka.

Související:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…