Kocourek to složil. Padají jak mouchy, glosuje šéf socialistů

09.11.2011 18:45

AKTUALIZOVÁNO Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek podal demisi. Nečas ji přijal. Opozice chce důsledné došetření financí modrého politika.

Kocourek to složil. Padají jak mouchy, glosuje šéf socialistů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

Ministr Martin Kocourek podal demisi premiérovi Petru Nečasovi. "Ve středu 9. listopadu 2011 v 17:45 se uskutečnilo jednání předsedy vlády Petra Nečase a ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka. Ministr Kocourek informoval předsedu vlády o důvodech svých kroků, které jsou předmětem zájmu médií a poté nabídl svou rezignaci na funkci ministra. Na základě podrobné informace se předseda vlády nedomnívá, že se jedná o důvodné podezření z korupce, nicméně kroky učiněné panem ministrem v roce 2008 považuje za nešťastné. Proto předseda vlády tento krok pana ministra ke dni 14. listopadu 2011 přijal," uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí vlády Jan Osúch.

Sobotka: Ministři padají jako mouchy

Podle předsedy ČSSD je Kocourkův odchod zcela na místě. "Přiznal se k podvodu v přímém přenosu. Zdá se, že ministři ODS padají jako mouchy, premiér Nečas nemá v personálních věcech šťastnou ruku," řekl ParlamentnímListům.cz šéf sociální demokracie.

Také jeho spolustraník, poslanec Antonín Seďa, má z odchodu Kocourka radost. "Odchod pana ministra byl jediný možný. Víc k tomu nelze dodat," řekl.

Proč neodešel Vondra, táže se Filip

Šéf komunistů Vojtěch Filip je ještě radikálnější. "Pověst vlády je tak špatná, že by měla odejít celá. Když mohl odejít Kocourek, proč pro mnohem větší pochybení neodešel nebo nebyl odvolán ministr Vondra?" reagoval na demisi pro ParlamentníListy.cz

Kníže: Co lze ještě bourat?

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg si dovedl i odhadnout, kdo bude Kocourkovým nástupcem. Půjde prý opět o ódéesáka. "Co se dá ještě bourat?" reagoval na křehkou stabilitu vládní koalice.

Dobeš: Kocourka si vážím. Překvapil mě

Další člen vlády, ministr školství Josef Dobeš (VV) je z rychlého konce kauzy Kocourek docela v šoku. "Překvapilo mě to, oceňuji vzájemnou spolupráci, zejména nad materiálem ke konkurenceschopnosti, kde Martin Kocourek odvedl dobrou práci," komentoval vývoj aféry pro ParlamentníListy.cz. "Vážím si i jeho gesta vyvození odpovědnosti, je velmi vzácné pro naši politickou kulturu," pochválil odcházejícího ministra jeho vládní kolega.

To poslanec VV Viktor Paggio má  radost. "Samočisticí schopnost této vlády je nadprůměrná a je to dobře," řekl redakci.

Dolejš: Krize důvěry

Komunistický poslanec Jiří Dolejš soudí, že kauza Kocourek může nabořit už tak mizernou důvěru ve vládní koalici. "Po kauzách Drobil, Vondra už je důvěra stejně pryč. Důležité je věci vysvětlit do konce. Beh ohledu na demisi," uvedl pro redakci ParlamentníListy.cz.

Sledujeme téma Zbohatnutí Kocourkovy matky


Předchozí vývoj:

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek oznámil na tiskové konferenci, jak to bylo s náhlým zbohatnutím jeho matky, které mohlo způsobit jeho konec ve vládě Petra Nečase. Do potíží dostala Kocourka páteční informace MF Dnes o nezvyklé transakci, během níž se na účtu jeho matky objevily začátkem března 2008 neveřejně obchodovatelné cenné papíry, které po třech měsících Jindřiška Kocourková prodala za 16 milionů korun.

„Veškeré prostředky, o které se jedná, jsou peníze z mé podnikatelské činnosti, z majetku mého a mojí rodiny. Nikdo na této transakci nezbohatnul, jen jsme u společnosti Key Investments soustředili rodinné peníze," vysvětloval ministr Kocourek původ šestnácti milionů, které protekly účtem jeho matky kvůli ministrově tehdejší složité rodinné situaci.

Ministr počká, jak rozhodne premiér

Všechno prý proběhlo v pořádku a potřebné doklady může zainteresovaným úřadům předložit. Proto zatím nepomýšlí na odchod z vládní funkce. „S panem premiérem budu teprve jednat. Někomu se může můj postup v této věci jevit jako problematický. Ale myslím, že je na místě, aby někdo ohodnotil mou práci, a to já nejsem," naznačil ministr, že pro jeho setrvání ve vládě by mělo být hlavní, jak si ve funkci počíná.

Okamžitě po tiskové konferenci a argumentaci ministra Kocourka zareagovali někteří politici. "Pan Kocourek by měl hned rezignovat, je to jediná rozumná reakce na situaci, do které se dostal," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Toho následně doplnil v ČT jeho místopředseda Jiří Dienstbier, podle kterého šéf resortu průmyslu ztratil morální kredit a měl by vládu opustit. "Ať už by se jednalo o korupci, nebo podvod na manželce, tak je jeho jednání morálně pochybné a nemá co dělat v takovém případě ve vládě. Měl by okamžitě odstoupit," uvedl Dienstbier.

Odklonění se ujme, glosuje Bublan

Podle Františka Bublana (ČSSD) ministr Kocourek vymyslel "nové pojmenování pro praní špinavých peněz a legalizaci výnosů z trestné činnosti-odklonění". "To se ujme," dodal redakci sociální demokrat.

Poslankyně za ODS Zdeňka Horníková se k vysvětlení svého stranického kolegy Kocourka postavila pozitivně: "Nemám jediný důvod Martinovi nevěřit, ale politika a volič osobní důvody slyšet něchtějí. Chtějí krev a odstoupení. Krev nemám ráda, Martinovi věřím, ale voliči chtějí krev," zopakovala několikrát, jakou reakci veřejnosti očekává.

Vysvětlení vytvořilo stejně otázek, kolik mělo vysvětlit

Další zástupce ODS Aleš Rádl ParlamentnímListům.cz sdělil, že "někteří účastníci rozvodových řízení mohou podnikat neuvěřitelné záchranné operace, ale nejsem si úplně jist, jestli v tomto případě vysvětlení nevytvořilo stejné množství otázek, na kolik jich mělo ambici odpovědět".

"Myslím si, že pokud peníze byly pana ministra Kocourka, tak není pro něj problém toto ukázat z výpisu účtu a tak dokladovat původ peněz," uvedl pro redakci stručně poslanec VV Radim Vysloužil.

Ještě tu o Červené karkulce

"S veškerou úctou, překvapení se nekoná. Jsem nadšen. Zase jedna kauza z krku a ještě takto rychle. No to přece ví, Šebestová, již každé malé dítě, že Nečasova vláda je opravdu, ale opravdu protikorupční, že? I chudák pan Drobil je už čistý. A pan Vondra jistě taky. Není to skvělé? A pak že to nejde. Nu a teď tu o Červené karkulce. Ale vážně. Jestliže národ a média dále mlčí, tak to si snad i ty jejich reformy zasloužíme. A já ponocoval zbytečně. Jen mně vrtá hlavou, kde trčí svatý Venda s blanickými rytíři," ironizoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba. 

Od začátku týdne se transakcí zabývají i protikorupční policisté. Grémium ODS dalo ministrovi týden času, aby ji věrohodně vysvětlil. „V ODS panuje jasný názor, že pan ministr má dostat dostatečný prostor, aby celou věc objasnil, a já věřím, že tak učiní a že jde jen o nedorozumění," uvedl pro ParlamentníListy.cz po vypuknutí kauzy Boris Šťastný, předseda pražské ODS, jejímž je Kocourek členem. 

Komunisté: Kocourku, teď vysvětli, kde si to vzal ty

Poslanec KSČM Jiří Dolejš glosoval Kocourkovo vysvětlení následovně: „Rozvod je nepříjemná věc, zbývá ale vysvětlit příjmy Martina Kocourka samotného. Snad se to obejde bez strýce Vika a podobných kliček."

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič se s vyjádřením ministra obchodu nechce smířit. „Domnívám se, že vysvětlení ministra Kocourka má především velký morální aspekt a pan ministr by měl odstoupit ze své funkce. Pokud tak neučiní, měl by jej předseda vlády odvolat," uvedl Grospič pro ParlamentníListy.cz.

Mělo jít o ukrytí peněz před rozvodem

Už během dne se začalo spekulovat o tom, že se Kocourek chystá veřejně vysvětlit, že peníze byly jeho a nepatřily matce. Jen prý na ni převedl majetek, o nějž se nechtěl dělit při rozvodu. Mělo jít jednak o vydělané peníze, jednak o pojistné plnění. Kocourek se totiž v devadesátých letech těžce zranil při autonehodě a pojistky mu měly vynést několik milionů korun.

„Pokud by šlo o prostředky, které nabyl za trvání manželství, tak by měla manželka nárok na svůj podíl," říká pro ParlamentníListy.cz advokát Boris Vršinský. „Jestli je to pravomocně skončená věc, tak může do tří let požádat o obnovu řízení," dodává.

Hodně bude záležet na ministrově exmanželce

Zároveň ale upozorňuje na známou věc, že kde není žalobce, není ani soudce. Jinými slovy naznačuje, že může dojít k nějaké dohodě. „Bude hodně záležet na bývalé ministrově manželce. Když se ona na soud neobrátí, tak v této věci nikdo jiný nemůže," naznačuje šéf Advokátní kanceláře JUDr. Boris Vršinský, že v zájmu bývalých manželů zcela jistě bude, aby tato věc k soudu nedošla.

Podle dokumentů, která má mít MF Dnes k dispozici, uzavřela Kocourkova matka smlouvu s Key Investments 3. března 2008. Za týden pak na její účet měly přijít neveřejně obchodovatelné cenné papíry firem E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji pak měla dát Kocourková po třech měsících.

Cenné papíry přišly od firmy z Nového Mexika

Za další měsíc pak mělo na její účet u UniCredit Bank přijít 16,14 milionu korun. Deník upozorňuje, že není známo, kde Kocourková získala prostředky na nákup cenných papírů, které ji přišly od firmy Eton Ventures registrované v americkém Novém Mexiku.

Deník dále upozornil na to, že v době, kdy se Kocourkova matka stala klientkou Key Investments, byl Martin Kocourek předsedou dozorčí rady společnosti ČEZ, která prý dávala Key Investments milionové zakázky.

K věci:

Politici ODS doufají, že Kocourek nejasné miliony Nečasovi vysvětlí 

Komentář zabrousil do pohádky: Vysvětlí někdo tu o Kocourkovi a mamince? 

Kocourek ví, že může letět z vlády. Kvůli matčiným penězům 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih, lp, koz, ann, jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…