Byl to hladký podvod, promluvil obžalovaný o přerozdělování europeněz

15.12.2011 21:37

Václav Poláček se přiznal, že bral úplatky při přerozdělování evropských dotací. Svou výpovědí stáhl i šéfa dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze, který vinu spolu se svými dalšími dvěma komplici vytrvale popíral.

Byl to hladký podvod, promluvil obžalovaný o přerozdělování europeněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poláček se rozhodl promluvit, neboť tvrdí, že se proti němu spikl jeho někdejší advokát Pavel Jiřička. Nabídl mu prý peníze, pokud vezme vinu na sebe. „Obětního beránka dělat nebudu,“ řekl Poláček Lidovkám.cz a u soudu se rozpovídal o tom, jak to s penězi bylo.

Poláček tvrdí, že si v jednom případě všichni rozdělili rovným dílem 600 tisíc a v jiném případě si vzal Kušnierz 100 tisíc a na ostatní zbylo po 50 tisících. Poláček připustil, že to byl podvod, ale s korupcí se ztotožňovat nechce. „Byl to podvod, hladkej podvod, na to přísahám,“ uvedl.

Zatloukat, zatloukat a ještě jednou zatloukat

Kušnierz dál trvá na tom, že je nevinný. „V celém spisu není jediný přímý důkaz, který by dosvědčoval, že jsem přijal úplatek,“ prohlašuje. Zároveň dodal, že i po něm chtěl Jiřička 800 tisíc za to, že trestu unikne.

Šéf dotačního úřadu měl silného společníka. Záda mu údajně kryl odbor životního prostředí Krajského úřadu Ústeckého kraje. Ten vytvořil pro Kušnierze antidatový protokol, který umožnil jednomu z uplácejících znovu „oživit“ žádost. Krajský úřad jakoukoli účast na úplatcích popírá.

Z dokumentů vyplývá, že už samotný příchod Kušnierze do čela regionální rady Severozápad mohl být zmanipulovaný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…