Cabannis nebyl zřejmě jen velvyslanec USA, ale zároveň i byznysmen

03.01.2012 18:18

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz získaly exkluzivní informace o minulosti bývalého velvyslance USA v České republice Williama Jelcks Cabanisse, proslulého svoji rolí v kauze Tatra. Jak vyplývá z materiálů, které má naše redakce k dispozici, byl tento vysoký představitel americké státní administrativy v době, kdy měl zastupovat zájmy své země, zároveň tvrdým byznysmenem. Zastupoval jako generální výkonný ředitel a zároveň hlavní akcionář firmu Precission Grinding Inc. Tento souběh státní a soukromé funkce je přitom v civilizovaných zemích Západu velmi neobvyklý.

Cabannis nebyl zřejmě jen velvyslanec USA, ale zároveň i byznysmen
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

„I nechvalně proslulý ministr dopravy Vít Bárta alespoň navenek spolupráci se světem byznysu po dobu svého úřadování přerušil,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz právní expert Jan Liška. Odkázal tak na podivně nevýhodné zakázky pro bývalou ministrovu bezpečnostní firmu ABL, špehující politiky, kterou převedl na svého bratra. „To, jak to bylo doopravdy, přitom všichni víme,“ dodal expert.

Jak vyplývá z materiálů, kterými disponuje naše redakce, Cabaniss sám sebe hned v úvodu protokolu protikorupční policie a po poučení z trestního stíhání za nepravdivě uvedené údaje sám sebe charakterizuje jako důchodce, předsedy dozorčí rady a.s. Tatra a bývalého aktivního obchodníka ve strojírenství. To nejdůležitější je však na stránkách 4 a 5, kde exvelvyslanec na otázku, kde působil před tím, než nastoupil na post ambasadora USA v Praze, že: „V minulosti jsem byl hlavním výkonným ředitelem a hlavním akcionářem až do roku 2006 společnosti Precission Grinding Inc. v oboru strojírenství- kovozpracovatelství..“ Už o sedm řádků však bývalý ambasador uvádí: ... „Byl jsem jmenován za velvyslance Spojených států v České republice, jmenoval mne (prezident USA) G. W. Bush v roce 2003, přišel jsem do republiky v lednu 2004 a moje mise skončila v říjnu 2006. Vrátil jsem se do Alabamy.

Část z protokolu ČTĚTE ZDE

Cabaniss se tedy zřejmě přiznal, že během své služby státního úředníka pro svou vlast pracoval pro soukromý byznys. Ve svém protokolu také uvádí další zkušenost: „V listopadu 2006 jsem byl požádán, abych se stal členem dozorčí rady Tatry a byl jsem zvolen do dozorčí rady Tatry v prosinci 2006 a jsem stále členem dozorčí rady, kde jsem v současné době předsedou…“

Okamžité angažování špičkového politika s mnoha důležitými konexemi a kontakty v soukromém sektoru, navíc v tak citlivé branži, je podle právních expertů i bezpečnostního experta Jana Střelky velmi nestandardní.

„Je to klasická trafika pro politika. Podobně jako Němec Gerhard Schröder začal po svém odchodu z postu říšského kancléře dělat pro ruský gigant Gazprom,“ komentoval kariérní postup amerického úředníka politický komentátor Petr Úpický. Otázkou, na kterou by se podle něj měla nyní zaměřit média, je to, kdo Cabanissovi na podzim 2006 tuto nabídku učinil a proč. „Zatím se také nikdo nezajímal o to, proč byl ambasador Cabaniss odvolán z Prahy už po dvou a půl letech svého působení v České republice, když standardní doba působení velvyslance nebývá kratší než čtyři roky,“ dodal ParlamentnímListům.cz Úpický.

Střelka zase upozornil na fakt, že se v protokolech kauzy Tatra objevily indicie, že Cabaniss už během svého působení na postu velvyslance za kontrakt ve prospěch Tatry nezřízeně loboval. „Cui bonum, jak říkají kriminalisté. Kdo má motiv, je pachatelem,“ dodal Střelka.

Jak ParlamentnímListům.cz potvrdil tiskový mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář, všichni zaměstnanci „zamini“ mají zákaz jakékoliv vedlejší výdělečné činnosti, pokud jim to nepovolí jejich zaměstnavatel. „Počet takových případů je však nula nebo jen co by se spočítal na prstech jedné ruky,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kolář. Mluvčí zároveň upozornil na skutečnost, že takováto činnost, např. v dozorčích radách, může být vykonávána jen bezplatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …