Kočí neprošla detektorem lži. I na zásadní otázky k vyšetřování lhala

09.01.2012 17:15

Zdá se, že nezařazená poslankyně Kristýna Kočí mohla lhát, když tvrdila, že jí šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta nabízel úplatek. Vyplývá to z výsledků zkoušky na detektoru lži, kterou Kočí prošla. Přístroj totiž zpochybnil nadpoloviční většinu jejích odpovědí z celkového počtu 96 otázek. Protikorupční policie poslankyni přesto i nadále věří, neboť výsledky z detektoru považuje pouze za orientační. Na jejich zkreslení mohla prý mít vliv i média.

Kočí neprošla detektorem lži. I na zásadní otázky k vyšetřování lhala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá poslankyně Kristýna Kočí

Poslankyně Kristýna Kočí prošla před časem dobrovolně detektorem lži, aby prokázala, že si tvrzení o poslaneckých úplatcích Víta Bárty (VV) nevymyslela. Spolu s ní měl být uplácen i poslanec Jaroslav Škárka. Server Aktuálně.cz prý získal materiály, které dokazují, že Kočí zkouškou na detektoru neprošla příliš úspěšně. Z 96 odpovědí na jednotlivé otázky poslankyně osmnáctkrát lhala a dalších osmatřicet jejích odpovědí bylo sporných. Za zmínku stojí, že Bárta i Škárka test na detektoru odmítli.

"Byly zjištěny atypické reakce, kde většina snímaných hodnot vykazuje znaky, které zpochybňují pravdivost daných odpovědí," stojí ve vyhodnocení testu.

Detektor dává za pravdu spíše Bártovi

Bárta opakovaně prohlašuje, že peníze poslancům poskytl, ale šlo o půjčku, o kterou ho navíc sami požádali. Kočí Bártovu verzi zpochybňuje, ale zdá se, že detektor lži dává faktickému šéfovi Věcí veřejných za pravdu. Z údajů poskytnutých přístrojem vyplývá, že Kočí lhala, když tvrdila, že o peníze sama nepožádala.

„Znaky zpochybňující pravdivost odpovědi se vyskytují ve všech pěti nebo ve většině snímaných hodnot," stojí u nepravdivých odpovědích ve výsledcích testů. Je třeba dodat, že na otázku tohoto typu Kočí odpovídala ve třech různých obměnách a podle přístroje třikrát lhala.

SLEDUJEME téma: Peníze za mlčení ve VV

Policisté z protikorupční jednotky přesto mladé poslankyni věří a chtějí Bártu dostat před soud. Výsledky z detektoru jsou podle policie jen orientační a mohou být zkresleny např. faktem, že je celý případ sáhodlouze propírán v médiích. Kočí tak mohla některé informace zaslechnout jen zprostředkovaně.

Výsledky testu na detektoru lži nejsou při vyšetřování obecně uznávány jako nezvratný důkaz, slouží spíše jako podpůrný argument či jako vodítko pro policisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…