Další toky peněz v kauze ProMoPro, zjistila policie

13.01.2012 18:03

Protikorupční policie ve sporné zakázce pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU objevila další podezřelé peněžní toky, informoval dnes server Euro.cz. Vyšetřovatelé neprověřují pouze cestu 135 milionů, které údajně skončily v Rakousku na účtu britské firmy, ale také 116 milionů, která prý někdo vybral v průběhu roku 2009 v hotovosti.

Další toky peněz v kauze ProMoPro, zjistila policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

 Mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství však zjištění serveru s ohledem na probíhající vyšetřování odmítla komentovat. Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Policie se případem od loňského února zabývá s podezřením na spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Veverka a Veselý

Trestní oznámení kvůli zakázce podalo MF, podle kterého je sporné plnění asi 240 milionů. Z toho asi 135 milionů korun údajně skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze pak podle MF odcházely na další rakouské účty. Ke všem má dispoziční právo bývalý podřízený ministra obrany Alexandra Vondry Libor Veverka, který je podle MF nepochybně propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým.

Novou informací podle serveru je, že policie při vyšetřování přišla na další podezřelý tok peněz od subdodavatele Promopra, firmy NWDC, který při svém šetření Finanční analytický útvar (FAÚ) nestihl zdokumentovat. Od března 2009 bylo do ledna 2010 vybráno z několika účtů u Komerční banky, ČSOB a České spořitelny na pobočkách v Kladně, Šumperku a dalších městech zhruba 116 milionů. Byly to peníze, které NWDC přeposílala po platbách od firmy Promorpo dalším společnostem, napsal server.

S odkazem na zjištění policie Euro.cz také uvedlo, že peníze byly vybrány z účtů firem Pekstav, Aevin Group, Hitron a KOM-Forest. Výběrčími pak prý byli Roman a Ondřej Pekarovičovi (první dvě firmy), Pavel a Aleš Girstlovi z Hitronu a Ivan Komárek z KOM-Forest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …