Tvrdík chladnokrevně: Zveřejněte Halův tajný seznam. Já na něm nebudu

20.01.2012 20:22

Uměl v tom chodit, a proto mu oslavu třicátých narozenin za tři čtvrtě milionu zaplatili utajení sponzoři. Od loňských Vánoc však už bývalý manažer Ředitelství silnic a dálnic Michal Hala sedí ve vazbě a policií objevený seznam příjemců tajných peněz, který si politik ČSSD vedl, může otřást politickou scénou.

Tvrdík chladnokrevně: Zveřejněte Halův tajný seznam. Já na něm nebudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík

Kariéru jako hrom si dlouho užíval Michal Hala. Už jako dvacetiletého si ho v aparátu krajského výboru jihomoravské ČSSD v roce 2000 vyhlédl tehdejší ministr dopravy Jaromír Schling a vzal si ho do Prahy coby pracovníka svého tiskového odboru. Ale ještě v témže roce přesídlil do Ředitelství silnic a dálnic, státní příspěvkové organizace, která hospodaří ročně s desítkami miliard na stavby a opravy komunikací.

Tam začal jako vedoucí kanceláře ředitele Pavla Havíře, za jeho nástupce Petra Laušmana poskočil na post šéfa vnitřních věcí úřadu a stal se tak jednou z jeho nejvlivnějších postav ve firmě. Po Laušmanově odchodu v lednu 2007 byl dokonce jmenován dočasným generálním ředitelem. O pár měsíců později se stal výkonným ředitelem a do této funkce si stáhl prakticky všechny kompetence.

Oslnivou kariéru uťalo zatčení

Očarovaný penězi i mocí si v létě 2009 nechal upořádat megalomanskou oslavu třicátých narozenin a nikdy neprozradil, kdo třičtvrtěmilionovou akci, na níž nechyběli vlivní podnikatelé, lobbisté, úředníci a politici, zaplatil. Halův soumrak započal v prosinci 2009, kdy jeho funkci zrušil ministr dopravy Gustáv Slamečka. Několik měsíců fungoval na ŘSD jako poradce s osmdesátitisícovým platem, jeho působení ve firmě definitivně uťal v září 2010 tehdejší ministr dopravy Vít Bárta.

Ještě tvrdší rána na Halu dopadla, když byl loni před Vánoci zatčen pro podezření z mnohamiliónových úplatků při lukrativních pronájmech dálničních odpočívadel. „Myslím, že nikomu nedochází, co se stalo. Je to, jako kdybyste velkodistributora cracku zavřeli za špatné parkování,“ citoval v té souvislosti hlavní analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo jednoho ze zasvěcenců české dálniční lobby.

Deník zmínil jediného politika

Do toho všeho zapadá dnešní informace deníku Právo, že bývalý manažer ŘSD zřejmě vyplácel vlivné lidi. Policie během domovních prohlídek našla mimo jiné i „výplatní pásku“, tedy seznam příjemců černých peněz, který si Hala pro svou potřebu vedl a měl ho velice pečlivě ukrytý. Teď je seznam zamčen v policejním trezoru, aby se k němu nedostal nikdo nepovolaný.

Zveřejnění seznamu by mohlo otřást politickou scénou, protože podle informací Práva jsou na něm i jména lidí spojených s financováním politických stran. Deník připomíná Halovo členství v jihomoravské organizace ČSSD, i když po zatčení od ledna pozastavené, a také to, že v sociální demokracii se o finanční záležitosti strany staral i bývalý volební manažer Jaroslav Tvrdík.

Tvrdík si přeje zveřejnění seznamu

„Na pomluvy se těžko reaguje. Jediné, co bych si přál v případě, že se nejedná o podvrh, je, aby policie celý údajný seznam zveřejnila. Jsem si jist, že na žádném takovém seznamu moje jméno být nemůže,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Tvrdík, jehož jméno jako jediného politika deník Právo v souvislosti se seznamem zmínilo.

Horko však nemusí být jen v sekretariátech ČSSD. Vždyť Hala si svůj vliv v českém stavebnictví udržel i po roce 2006, kdy sociální demokracie ve vládě skončila. Jeho pozice zůstala neotřesena jak za ministra za KDU-ČSL Milana Šimonovského, tak za dvou ministrů z ODS Aleše Řebíčka a Petra Bendla. Řebíček, který sám proslul řadou neprůhledných a nevýhodných zakázek, dokonce Halu povýšil.

Na své si přišli bez ohledu na stranickou příslučnost

Ačkoli v letech 2006 až 2009 ministerstvo dopravy řídili občanští demokraté, ŘSD – klíčovou instituci, přes níž se utrácely peníze za stavby – fakticky ovládal sociální demokrat. Spokojenost byla na obou stranách. Mezi roky 2007 a 2009 stoupl desetinásobně objem zakázek ŘSD pro stavební firmu Edikt, která sponzorovala Halovo automobilové závodění. A tehdy mohutně narostl i objem zakázek, které dalo ministerstvo dopravy bývalé Řebíčkově společnosti Viamont.

„Netýká se to jen této, ale i dalších kauz pronájmů majetku státu. To, že k tomu dochází v tak masívním měřítku, není náhoda. Lidé, kteří to dělají, by tam nemohli sedět bez vůle dalších lidí, aniž by měli nějaké tzv. politické krytí. Můžeme se jen dohadovat, odkud ho měli, a jak je možné pronájem majetku státu takhle zneužívat ve vlastní prospěch,“ říká pro ParlamentníListy.cz advokátka Hana Marvanová, členka ustavujícího výboru Veřejnosti proti korupci.

Zapojením stran do korupce je zasažen systém

Expolitička je přesvědčena, že člověk v takové funkci ve státní instituci nemůže jen tak dělat něco takového, co pak vede k jeho zatčení pro podezření z mnohamiliónových úplatků při pronájmech. „To se ale nemusíme bavit jen o ŘSD, to samé bude Pozemkový fond, to samé byla Konsolidační agentura a další takovéhle instituce,“ upozorňuje Marvanová.

Právnička připouští, že tímto systémem mohlo docházet k tomu, že politické strany měly na volební kampaně mnohem víc peněz, než vykazovaly. „A platit to mohl kdokoli, to nemusely samotné strany. I v sebelepším právním systému může dojít k tomu, že jednotlivec podlehne pokušení si nakrást. Pokud jsou do toho ale zapojeny instituce, politické strany, tak je to horší, protože je korupcí zasažen systém,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Marvanová.

Omezit výdaje na kampaň a regulovat financování

Bývalá místopředsedkyně sněmovny, která odešla z politiky před devíti lety, proto připomíná i jeden z požadavků Veřejnosti proti korupci. „Jeden z bodů našeho manifestu zní, že se musí omezit výdaje na kampaně. Také se musí mnohem přísněji regulovat financování politických stran, protože to je jeden z momentů, jak jsou strany korumpovány,“ odkazuje signatářka na text manifestu.

Oceňuje v této kauze práci vyšetřovatelů a na tom, že unikla informace o existenci seznamu příjemců černých peněz, nevidí nic špatného. „Také to může být strategie policie. Mohla pustit nějakou informaci, která může vést k tomu, že se jí pak podaří odhalit víc. Hlavně bych ji pochválila, že řádně koná. Kdyby se všechno v resortu dopravy rozkrylo, asi bychom se divili. A kdyby to pokračovalo i v jiných resortech, bylo by to jen dobře,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Marvanová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…