Matka Vondrova dítěte: Kdo přijde po Rathovi, přijde ke snědenému krámu

28.01.2012 13:21

ROZHOVOR Starostkou malé obce Přezletice, ležící na sever od Prahy je Veronika Vrecionová (ODS) již šestým rokem, běží jí tedy druhé volební období. Za dobu jejího starostování zrealizovali v obci vodovod a kanalizaci, zmodernizovali elektrické vedení, nový územní plán, opravili několik kilometrů místních komunikací a nyní intenzivně pracují na vlastní budově mateřské školky. Na malé obci máte tu výhodu, že práce na malé obci ji těší i proto, že když se něco podaří,pochvala přijde hned, a s kritikou za neúspěch se to má stejně. Zatím si užívala více té chvály.

Matka Vondrova dítěte: Kdo přijde po Rathovi, přijde ke snědenému krámu
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Když si člověk zadá do Google Vaše jméno, zcela jistě se hned mezi prvními deseti odkazy objeví zajímavost o dítěti s ministrem Vondrou. Jak se díváte na zatahování soukromí do veřejného života?


Život každého člověka je někdy pestrý, můj nevyjímaje. Nevadí mi, že veřejnost byla informována médii, že biologickým otcem mého dvacetiletého syna je Alexandr Vondra. Je to dvacet let stará záležitost, já jsem v té době těžko mohla vědět, že oba nakonec skončíme v politice. Spíše mi trochu vadí, že se tato informace začala mezi novináři opětovně šířit v době, kdy jsem začala hlasitě mluvit o tom, že bych se chtěla zúčastnit primárních voleb na lídra středočeské ODS do krajských voleb.

Je vaše politická angažovanost pro vaši rodinu inspirací nebo nutným zlem?


Nechci říkat, že má rodina mou politickou angažovaností trpí, ale ani to, že je z ní nějak zvlášť nadšena. Myslím, že mě v mém politickém angažmá podmíněně podporují, ale nijak zvlášť ho neprožívají. Poštěstilo se mi, že se mi koníček stal prací a rodina to respektuje. Politika mě vždy zajímala, mnoho jsem o ní četla a de facto se dlouho pohybovala okolo ní, až jsem se v roce 2006 rozhodla pro veřejné angažmá. Kandidovala jsem u nás v Přezleticích, stala se starostkou a v roce 2010 svůj post obhájila, když naše kandidátka získala 60% hlasů. Od roku 2010 jsem i senátorkou a má práce mě hrozně baví. V senátních volbách jsem dokázala porazit Milana Němce, radního pro školství na Středočeském kraji. Pokud mi bude dána v ODS šance, doufám, že se nám podaří porazit i jeho šéfa – Davida Ratha.

V poslední době se objevily informace, že jste jedním z možných kandidátů ODS na středočeského hejtmana – co by bylo vaší prioritou, kdyby to dopadlo?


V současné době v rámci ODS probíhají primární volby, které na začátku února určí, kdo se za ODS stane soupeřem Davida Ratha a dalších kandidátů v souboji o vedení Středočeského kraje. Po delším zvažování jsem se rozhodla primárek zúčastnit a pokusit se spojit dva rozdělené bloky uvnitř ODS tak, abychom byli ve volbách schopni konkurovat Davidu Rathovi.

Proč jste se do souboje o lídra středočeské ODS rozhodla jít? Kdo je vaším soupeřem v primárkách?


Důvodů, proč jsem se rozhodla primárek zúčastnit, je více. Ten nejzákladnější je ale ten, že středočeská ODS je dlouhodobě paralyzována soubojem dvou bloků, které spolu dlouhodobě soupeří. Tu vyhraje ten, tu zase onen. Tyto souboje však dle mého názoru ODS dlouhodobě vyčerpávají a nepřinášejí jí nic dobrého. Proto jsem se rozhodla nabídnout pomocnou ruku k tomu, aby se spojily a do krajských voleb šla ODS co nejjednotnější. V současné době objíždím místní a oblastní sněmy a pokouším se členy ODS přesvědčit, aby mě v mé myšlence podpořili a zvolili mě do čela kandidátky. Přestože jsem na počátku primárek zcela jistě nebyla jejich favoritem, musím neskromně přiznat, že mě v mém úsilí podporuje velký počet členů, jejich počet, stejně tak jako počet nominací neustále narůstá a já jsem za to velice ráda. Mými protikandidáty jsou pánové Ivan Fuksa (bývalý ministr yemědělství)a Raduan Nwelati (dlouholetý primátor Mladé Boleslavi).

Žen je v té vyšší politice poměrně málo – a ještě blondýna – nemáte obavu v případě zvolení z výbuchu typického českého machizmu, minimálně verbálního?


Já se nebojím ani čerta, natož mužského machizmu, ještě navíc verbálního. Netrpím dojmem, že by ženy byly diskriminovány. Pokud usiluji o to, aby mě ODS postavila do krajských voleb proti Davidu Rathovi, nesmím se bát opravdu ničeho…

Když hodně zapátráte - najdete něco, co dělá hejtman Rath dobře?


Osobně se mi hrozně líbí to, jak pan hejtman Rath zvládá svou sebeprezentaci. Za to ho opravdu uznávám a obdivuji. Vždy nedočkavě čekám, až mi do poštovní schránky dorazí Středočeský magazín, který vzniká za peníze všech středočechů, a já se budu moci podívat, kde pan hejtman byl, s kým se setkal, kolik budov otevřel, kolika seniorům potřásl rukou, kolik školních dětí pohladil po vlasech, či kolik zasadil stromů. Středočeský magazín má cca 30 stran a myslím, že se nebudu mýlit, pokud řeknu, že v průměru se zde pan Rath objevuje nejméně na 2/3 fotek. David Rath je opravdový mistr v propagandě. Vše výše řečeno je samozřejmě řečeno ironicky, i když faktem zůstává, že Rath goebbelsovskou propagandu zvláda na jedničku...

Co byste naopak dělala úplně jinak?


První, co se musí dát ve Středočeském kraji do pořádku je jeho hospodaření. David Rath soustavně kraj zadlužuje. Kraj přebíral s dluhem necelých 900 milionů korun, ke konci minulého roku ale narostl již na 3,2 miliardy. Například rozpočet na rok 2012 počítá se schodkem téměř tři čtvrti miliardy korun, tento schodek však zcela jistě není konečný. Kraj se skrytě zadlužuje například i tím, že v prosinci prohlasovala koalice ČSSD a KSČM prodloužení splatnosti faktur za opravy silnic, či že umožnil dostavbu pavilonu B v nemocnici Mladé Boleslavi formou dodavatelského úvěru.
Problémem je, že David Rath soustavně žongluje s čísly. Nikdo kromě jeho nejužšího okruhu neví, jak moc špatně na tom kraj opravdu je, protože pan hejtman se pokouší financování kraje co nejvíce zamlžit a na zasedání zastupitelstva předávat co nejméně informací. Obávám se, že ten kdo přijde po něm, bude muset nejdříve několik let napravovat chyby. Přijde totiž ke snědenému krámu…

Co myslíte, že je ve Středočeském kraji neřešitelný problém a co naopak je řešitelné snadno – a dosud se to neřeší?


Já nevěřím na snadná a rychlá řešení. Ten kdo takto argumentuje, se často pohybuje na hranici populismu. Pokud ODS vyhraje krajské volby ve Středočeském kraji a stane se součástí krajské koalice, bude muset řešit především hospodaření kraje, od kterého se de facto odvíjí vše ostatní. Budou se zcela jistě muset zrušit všechna populistická pozlátka, kterými se pan Rath pokoušel v minulých letech koupit občany kraje. Není možné, aby se kraj i nadále zadlužoval.

Jak byste v případě získání hejtmanského postu naložila se svým starostenstvím?


Zcela jistě bych svůj starostovský mandát složila, o tom není pochyb. Udělala bych to s těžkým srdcem, protože mám Přezletice ráda, ale nemohla bych jinak. To ale mluvíme o daleké budoucnosti, ke které ještě povede trnitá cesta.

Inženýrka ekonomie Veronoka Vrecionová je v pětačtyřiceti letech šestým rokem starostkou Přezletic a senátorkou za Mělnicko. Zviditelnit její jméno se podařilo médiím, když vylovila nyní již 20 let starou informaci o tom, že má syna s nynějším ministrem obrany Alexandrem Vondrou. Ale vzhledem k tomu, že se všichni zúčastnění postavili k historce čelem, žádná větší aféra z toho nebyla. Za své přednosti považuje vytrvalost, energičnost, pracovitost a zvyk dotahovat úkoly do konce. K její rodině kromě manžela, syna a dcery, patří neoddělitelně i psi a kočky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …