Kauza Diag Human: Firma osočila ParlamentníListy.cz v odvolání

30.01.2012 21:53

Někdejší obchodník s krevní plazmou Diag Human se zuby nehty brání tomu, aby se rozhodcem v přezkumném rozhodčím řízení stal Petr Kužel. Ten byl jmenován jako arbitr soudem loni 29. listopadu, ovšem proti tomu se advokátní kancelář Jana Kalvody minulý týden odvolala. Firma navíc nechce, aby ve věci rozhodoval jako soud vyšší instance Vrchní soud v Praze, ale žádá delegaci Vrchního soudu v Olomouci. V sedmnáctistránkovém odvolání se přitom právní kancelář Kalvody zabývá překvapivě i úlohou ParlamentníchListů.cz v případu.

Kauza Diag Human: Firma osočila ParlamentníListy.cz v odvolání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Celkem 17 stránek má odvolání firmy Diag Human proti jmenování prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela rozhodcem.Toho Městský soud v Praze loni v listopadu jmenoval arbitrem do přezkumného rozhodčího senátu ad hoc a uvedl, že muž splňuje zákonné podmínky pro výkon této funkce.

Jenže Diagu se to nelíbí. Kužel například podle tvrzení firmy porušil zákonnou povinnost, když neoznámil svoji podjatost, ačkoli - když přijal jmenování rozhodcem - existoval mezi ním a státem jmenovaným rozhodcem Milanem Kindlem právní vztah, vylučující jeho nezávislé rozhodování ve věci.

Proč? Kužel byl totiž prý studentem magisterského studia právnické fakulty Západočeské univerzity, kde státem přímo jmenovaný rozhodce (tedy Milan Kindl) zastával funkci proděkana pro magisterské studium. Přesně tak je to uvedeno v odvolání, o němž ČTK minulou neděli infomovala mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.


Vše o kauze ZDE

Pražský vrchní soud je extrémně svévolný

Diag Human v odvolání ale napadá rozsudek v celém rozsahu a všech jeho výrocích. Například kromě zmiňované podjatosti Kužela namítá zde i podjatost Vrchního soudu v Praze a to z toho důvodu, že údajně svévolně zneužívá soudní moci na úkor jedné ze stran sporu. „Jde-li o postupy, které Ústavní soud označuje jak za rozhodování překvapivé, tak za rozhodování extrémně svévolné,“ píše k tomu Diag v odvolání bez nějaké konkretizace. Zjevná nezákonnost tohoto soudu evidentně prý souvisí s postupy samosoudců nižších soudů.

Kromě toho firma v odvolání zmínila i jméno ParlamentníchListů.cz. Ty sice o kauze pravidelně informují, ale rozhodně neučinily to, co si Diag myslí: Ještě před vynesením rozsudku loni v listopadu, tedy před jmenováním Kužela arbitrem, totiž soudkyně Nataša Reichlová ParlamentníListy.cz měla prý podrobně informovat o tom, jak rozhodne. Jenže ve skutečnosti nic takového neproběhlo.  

Soudkyně řekla jen tři slova, firma to překroutila

Advokátní kancelář Jana Kalvody to ale vše v odvolání popisuje následovně: „Rozsudek byl vyhlášen po přerušení řízení v 16.00 hodin. Avšak – na internetových stránkách deníku ParlamentníListy.cz byl obsah rozhodnutí a jeho důvody prezentovány týž den 29.11. 2011 již v 15:21, následně v 15:47 hod. aktualizován. Tak se nemohlo stát jinak, než sdělením informace o výsledku řízení v přestávce před vyhlášením rozhodnutí.“

Jenže pravda je taková, že článek byl aktualizován skutečně již 29. 11. odpoledne, ale až v 16:37 poté, co se rozsudek redaktorka ParlamentníchListů dozvěděla z vysílání České televize, kde na ČT24 běžel formou tzv. kraulu. Šlo o běžné oznámení, které jako aktuální běží na televizní obrazovce dole v rubrice Právě teď. Redaktorka byla sice osobně toho dne u soudu přítomna, ale jen do 14.00 hodin a na dotaz, zda bude vyhlášen rozsudek ještě dnes, jí pak soudkyně Reichlová na chodbě soudu o přestávce v projednávání řekla: „To ještě nevím.“

Vykouzlil si snad z toho Diag Human, jehož zástupci byli toho dne na soudu také přítomni, že snad soudkyně místo třech slov odcitovala naší redakci během pár sekund celý rozsudek a ještě k tomu jeho zdůvodnění?

Jsou tu jen obstrukce, obstrukce, obstrukce...

„Argumentace použitá v odvolání zapadá do obstrukčního jednání firmy Diag Human, jež je prezentován po celou dobu trvání kauzy,“ reagoval na odvolání a i na zmínku o ParlamentníchListech.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

V přezkumném senátu měl původně zasednout jeden člen jmenovaný ČR, jeden firmou a jeden soudem. V listopadu 2008 byli určeni tito rozhodci - tehdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl za stát, švýcarský právník Damian Della Ca za Diag Human a Kužel jmenovaný Obvodním soudem pro Prahu 6. V současnosti však zůstal jediným nesporným arbitrem Kindl.

Kvůli pochybám o nezaujatosti ostatních arbitrů totiž senát loni v březnu opustil i Della Ca, firma na jeho místo jmenovala jeho krajana Maxe Baumanna. Podle vyjádření soudu však Baumann není platně jmenovaným členem senátu. Rozhodčí smlouva totiž podle něj neupravuje možnost dodatečně ustavit rozhodce jednou stranou poté, co sám rezignoval. Firma se prý měla obrátit na soud, což neučinila.

Soudce Pařízek je také podjatý

S prezidentem Hospodářské komory pak nesouhlasil Diag, jehož námitku přijal Nejvyšší soud loni v říjnu. Kromě toho ale Nejvyšší soud uvedl, že o návrhu na ustavení Kužela rozhodcem má znovu rozhodnout pražský městský soud.  ČR naopak mezi tím navrhla soudu jmenovat dalším arbitrem ekonoma Jiřího Schwarze. Soud o jeho jmenování dosud nerozhodl. Zajímavé je, že i tady pražský městský soud a příslušný soudce Josef Pařízek je dle tvrzení Diagu podjatý.

Česko a Diag Human se spolu zatím také neshodly na tom, zda by se konečný rozhodčí nález z roku 2008 měl vůbec přezkoumávat. Firma tvrdí, že je toto rozhodnutí již pravomocné, protože se za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli pravomoc. Chce proto vyplatit přiznanou částku jako náhradu škody, která podle dřívějšího vyjádření právního zástupce společnosti Jana Kalvody již činí více než deset miliard korun. Česká republika sice nesouhlasí, ovšem Diag se mezitím obrátil se žádostmi o exekuci majetku státu k vymožení zmiňované částky na soudy v Rakousku, Francii, Velké Británii a dalších státech.

Česká republika se ale proti všem rozhodnutím zahraničních soudů odvolala. Ve Vídni byla loni v květnu dokonce kvůli tomu dočasně zabavena tři česká umělecká díla -  později se však na základě pravomocného verdiktu rakouského soudu vrátila zpět do Prahy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …