Kauza Tatra: Musíte obvinit Bartáka a spol, tlačí prý prokurátoři na policii

01.02.2012 13:13

Redakce ParlamentníchListů.cz získala důkaz o neobvyklém a dlouhodobém souboji policejních vyšetřovatelů se státními žalobci během prověřování údajné kauzy Tatra. Zatímco policisté od samého začátku upozorňovali na fakta, vyvracející jakoukoliv korupci, žalobci ústavou zaručené právo „in dubio pro reo“- tedy podle zásad římského práva „v případě pochybností rozhodnout ve prospěch podezřelého“- z nějakého důvodu ignorovali.

Kauza Tatra: Musíte obvinit Bartáka a spol, tlačí prý prokurátoři na policii
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

Vše se točí kolem zásadních rozporů ve výpovědích důležitých amerických svědků Williama Cabanisse a Duncana Sellarse o roli exministra obrany Martina Bartáka a Ronalda Adamse směrem k Michalovi Smržovi, které jsou vyvráceny dalšími důkazy. Jak vyplývá z emailové komunikace mezi vyšetřovatelem celé kauzy Františkem Zahálkou a vedoucím zvláštního policejního týmu Petrem Krömerem, dozorující žalobce kauzy Dušan Táborský tvrdě tlačil na policisty, aby stíhání zahájili stůj co stůj.

Vše ke kauze Tatra ZDE

Ignorují presumpci neviny

„Opět se musím vrátit ke slovům státního zástupce Tatárka, a nezbývá mi než si položit otázku, jak chce nebo jak si vůbec představuje, co má být dalším prověřováním zjištěno, když podmínka pro odložení věci, tak, jak ji definoval, je předem nesplnitelná? “ píše v emailu z 23. března minulého roku Zahálka a pokračuje v obžalobě praktik krajského státního zastupitelství v Ostravě: „ Logicky mi z toho vyplývá, že dalším prověřováním má být dosaženo zahájení trestního stíhání někoho z trojice Barták, Smrž nebo Ptáček nebo dvou z nich nebo všech, protože jiná alternativa ukončení prověřování neexistuje. Nezbývá mi než vyslovit závěr, že takovýto způsob uvažování státních zástupců (a to nejen Tatárka, ale i Táborského) zcela ignoruje presumpci neviny a zásady uvedené v § 2 odst. 4,5.6 tr. řádu (nutnost řádně prozkoumat celou záležitost a řídit se přitom Listinou lidských práv a svobod, pozn. red.)



Důkazem metod myšlení žalobců i jejich snažení - které, jak vidno, se podle odhadů policistů v listopadu vyplnilo pochyby budícími obviněními Bartáka i Smrže - je podle Zahálky i způsob mediálního vystupování žalobců a jejich pokyny pro policisty. Tlaky žalobců na policisty byly tak silné, že Zahálka dokonce zvažoval odejít na protest z vyšetřovacího týmu.

Klíčoví svědci nejsou důvěryhodní

Nedosti na těchto obavách ze zaujatosti žalobců. Ukázalo se, že i všichni tři klíčoví američtí svědci vypovídají zmatečně, protichůdně a v případě Duncana Sellarse se dokonce jedná o člověka, který sám má korupční minulost. Upozornil na to Parlamentnílisty.cz exkluzivně Čechoameričan Jan Masek.

Vedoucí katedry trestního práva pochybnosti potvrzuje

Pochybnosti nad vedením vyšetřování potvrzuje také odborná analýza Jiřího Jelínka z Právnické fakulty University Karlovy (PF UK), všeobecně uznávané kapacity z oboru trestního práva. Ten ve svém posudku konstatuje, že státní složky totálně popřely základy české ústavy, konkrétně právo každého občana na svého soudce podle místní příslušnosti. „Nedostatečný, nepřesný popis skutku v usnesení o zahájení trestního stíhání je podle mého názoru klasickým učebnicovým příkladem vadného usnesení o zahájení trestního stíhání (o obvinění, pozn. red.) v konkrétní věci,“ říká natvrdo Jelínek, který je na PF UK vedoucím katedry trestního práva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …