Exekutoři jdou i po prostitutkách. Tady už jde o život, varuje je odbornice

02.02.2012 8:02

Úděl prostitutek není radostný - přesto po tisíce let existují ženy, které se této profesi věnují. Ze svých příjmů odevzdávají většinou část svým kuplířům. Nyní je velmi pravděpodobné, že na jejich příjmy budou s napětím čekat i exekutoři. Ti totiž na místech, kde prostitutkám zakazuje výkon jejich řemesla vyhláška, budou od nich vybírat pokuty. Na Chomutovsku již některé prostitutky tuto zkušenost získaly.

Exekutoři jdou i po prostitutkách. Tady už jde o život, varuje je odbornice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sex. Ilustrační fotografie.

„Měla patnáct dní na zaplacení a nevyužila je. Jakmile exekutoři zjistili, že se opět pohybuje na trase, vyrazili za ní. Lehká děva vykonávala právě své řemeslo na silnici směrem na obec Křímov,“ popsal praxi, která se zavádí na severu Čech, tiskový pracovník městské policie Vladimír Valenta. A vysvětlil, že prostitutka dostala před třemi týdny pokutu za nabízení sexuálních služeb, které nově zakazuje místní městská vyhláška.

"Díky této vyhlášce se zkrátila doba vymáhání pokuty. Exekutor ji může vymáhat již za patnáct dní," dodává k tomu náměstek chomutovského primátora a velitel místní městské policie Jan Řehák.

Téměř okamžitá exekuce je tak podle vedení Chomutova dalším nástrojem radnice v boji proti pouliční prostituci. Od začátku ledna proto strážnici uložili pokuty čtrnácti prostitutkám. A pokud nezaplatí, už se na ně chystají daňoví exekutoři.

"Trest se tak dostaví podstatně rychleji a prostitutka si příště rozmyslí mávnout na klienta ve městě," dodává Řehák.

Vyhláška je prý i jakousi přípravou na chystaný zákon o zákazu pobytu, který již prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

"Už nyní vedeme evidenci přestupků, až zákon vstoupí v platnost, budeme moci prostitutku z části města vykázat a zakázat jí pobyt pro opakované páchání přestupků na základě rozhodnutí přestupkové komise," dodává Vít Šulc, ředitel městské policie.

Chomutovská městská policie s prostitucí bojuje již několik let. Během této doby přišla s řadou neobvyklých postupů, které postupně vytlačily lehké děvy za hranici města. "Odvážíme prostitutky na služebnu na druhém konci města, abychom jim ztížili návrat na trasu," popisuje Řehák.

Strážníci také v rámci boje proti prostituci umisťovali fotografie aut zákazníků na internet a pak je zval magistrát k podání vysvětlení jako svědky k přestupkové komisi. "Dopis odcházel s patřičným textem, ze kterého mohla manželka odvodit, jaké služby muž v Chomutově využíval," připomněl jeden z nestandardních postupů místních úřadů Řehák.

Exekuce na prostitutky prý není řešením. Tím by byl zákon

Přísný postup úřadů se však nezamlouvá organizacím, které proti prostituci a s ní spojeným dalším negativním jevům bojují. V celku na místě poukazují na to, že je u nás problémem hlavně to, že dosud nebyl českou politickou reprezentací udělaný žádný krok proto, aby byla prostituce legalizována a tudíž držena v jistých mezích zákona. Tak, jak je tomu v mnoha jiných zemích Evropské unie. Přitom se již dlouhá léta o tomto zákoně teoretizuje.

„Máme samozřejmě naše pracovnice i v terénu na severu Čech a budeme ten vývoj sledovat. Nicméně to, co se děje, není řešení. Budeme hledat možnosti i na základě zkušeností z mezinárodního projektu, který jsme získali od spřátelených organizací v Německu a Holandsku. Tam je prostituce legalizována, zajímáme se o to, jak to tam funguje právě i v takovýchto případech. Přesto je dle mého neadekvátní to, že může exekutor hrozit ženě na ulici zabavením třeba mobilního telefonu – jak bylo naznačeno v televizním zpravodajství. Pokud vím, exekutor by neměl brát lidem to, co nezbytně potřebují k výkonu svého povolání a pro prostitutku je telefon něčím, co může jí, ale i nějaké její kolegyni zachránit život. To je nepřípustné,“ řekla ParlamentnímListům.cz Lucie Šídová, výkonná ředitelka organizace Rozkoš bez rizika. Jde o společnost, která se snaží prostitutkám přinášet osvětu, eliminovat u nich zdravotní rizika a samozřejmě i monitoruje různá další bezpečnostní rizika s prostitucí spojená.

Podle Šídové je přitom i velmi nešťastné to, že by se prostitutky ve městech, kde proti nim vyrazí do boje podobnou vyhláškou jako v Chomutově, měly bát ještě exekutorů. „Ony se dostanou do naprosto neřešitelných situací, které jim budou bránit v tom, aby se z té ulice měly šanci vůbec kdy dostat do normálního života. Platí ze svých zisků svým pasákům, platí často policistům různé pokuty a teď ještě k těm, se kterými se budou o své zisky dělit, přibudou exekutoři?“ ptá se znepokojeně Šídová.

O zákonu, který by legalizoval prostituci, se přitom v Česku hovoří již bezmála dvě desetiletí. Jednalo by se o průlomový zákon, který by proměnil prostituci v legální povolání. Zatím však vždy jeho návrh našel silné odpůrce, například mezi lidovci, ale i v ODS.

Nečas před lety k legalizaci prostituce: Stát by byl pasákem

Přitom i řada odborníků si od něj slibuje, že by konečně určil jasně pravidla pro téměř nekontrolované nabízení sexuálních služeb v Česku, které kritizuje i Evropská unie. Znamenalo by to, že by každá prostitutka musela platit daně a chodit každý měsíc na zdravotní prohlídku. Licence by jim vydávaly obecní úřady. Roční povolenku k poskytování sexuálních služeb za peníze by dostávaly pouze ženy starší osmnácti let.

Obecnímu úřadu by prostitutky podle některých návrhů z minulosti zaplatily za povolenku dva tisíce korun. K tomu by dostaly seznam míst, kde svou "živnost" provozovat nesmějí. Kupříkladu u škol, kostelů, nemocnic či sportovišť. Pokud by prostitutka tuto normu porušila, úředníci by jí mohli uložit pokutu.

Zákon nakonec nikdy neprošel, vyvolával vždy kolem sebe velmi bouřlivé diskuse. "Ze státu se stane největší pasák v této zemi. Když se budou za prostituci odvádět daně, logicky bude zájem na jejím rozšíření," shrnul v roce 2004 nejhlavnější výtky například tehdejší místopředseda ODS a dnešní premiér Petr Nečas.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …