Johnův muž a jeho Liga odhodlaných: Už 32 udání na Kalouska a spol.

09.02.2012 6:54

Těžko uvěřitelných 32 trestních oznámení na osobnosti veřejného života už stihla podat organizace Liga odhodlaných, zabývající se bojem proti údajným mafiánským praktikám v politice. Veřejně známou se stala Liga díky jejímu zakládajícímu členovi - teplickému aktivistovi Tomáši Jarolímovi. Ten je však činný nejen v boji proti korupci, ale i jako politik. Je místopředsedou VV pro boj s korupcí.

Johnův muž a jeho Liga odhodlaných: Už 32 udání na Kalouska a spol.
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

Jarolímova angažovanost v kauzách, dotýkajících se nejvyšších pater politiky, může být pro VV problém. Jejich ministři pak musí svým koaličním partnerům logicky vysvětlovat, proč na ně nechají formou trestních oznámení Jarolíma útočit. A nálada ve Strakově akademii přerostla mezi VV a TOP 09 v otevřenou válku, kdy si zástupci obou stran často nevěří ani přátelsky míněný pozdrav a požadují veškerá ujednání vyhotovit výhradně písemně, jak naznačil pro ParlamentníListy.cz poslanec Véček Josef Novotný.

Méně oznamovat, více vysvětlovat, radí Šťovíček

Není proto divu, že i v řadách Věcí veřejných se začínají ozývat nespokojené hlasy, které nemají pro Jarolíma mnoho pochopení. Jedním z nich je i litvínovský poslanec Milan Šťovíček. "Podávání trestních oznámení opravdu není můj styl. Preferuji podání vysvětlení ke konkrétnímu problému a myslím si, že pro koalici to platí dvojnásob," reaguje Šťovíček, který je zastáncem stranické linie, směřující spíše ke konsensu s koaličními partnery, než ke sledování původní, ostře protikorupční linie Véček, po které už během loňského volebního sjezdu v Hradci Králové volaly zejména zástupci regionů.

Poslanec VV z Královéhradeckého kraje Jiří Štětina ale dvoukolejnost stranické koaliční politiky rozhodně odmítá. "Pokud je někdo přesvědčen, že jiný spáchal nějaký trestný čin, nechť se o to starají orgány činné v trestním řízení. Ve Věcech veřejných jako nestraník nevidím žádné skupiny. Média nás viní, že existuje skupina okolo Víta Bárty, skupina okolo Karolíny Peake a jiné. Na poslaneckém klubu se hovoří zcela jednotně a pokud si vzpomínám, nikdo proti Tomáši Jarolímovi a jeho aktivitám neprotestoval," uvedl pro ParlamentníListy.cz Štětina.

Hrdina: Nedělá to přeci bez podkladů

Jeho královéhradecký kolega Jan Hrdina, šéf místní krajské organizace, Jarolímovi důvěřuje. V dnešní době si prý každý aktivista musí uvědomit, že trestní oznámení nelze podat jen tak, ale je třeba mít vše opatřené právními důkazy. „S tím, že Jarolímova trestní oznámení míří i na TOP 09, nemám problém. Co si budeme povídat, V TOP 09 se nachází mnoho recyklovaných a různě navázaných person, dosud nedotknutelných, a pan Jarolím se do toho nebojí "říznout".

Palba trestních oznámení může být podle Hrdiny pouze zlepšením v současné situaci VV v koalici. "Vyneslo se na nás mnoho kauz a nyní se ukazuje, že za některými z nich mohou stát lidé z TOP 09. Mezi našimi stranami určité animozity jsou a je třeba se ptát proč," říká pro ParlamentníListy.cz Hrdina. Stejně jako jeho kolega Štětina ale žádný rozkol ve VV ohledně politiky vůči zbytku koalice nevnímá. "Neslyšel jsem nikoho si na Tomáše Jarolíma stěžovat," dodává politik.

Podle politologa je Jarolímova činnost laciným zviditelňováním

Někteří politologové mají na jednání Jarolíma poměrně vyhraněný názor. "Jak žaloby místopředsedy VV na ministra financí a místopředsedu koaliční TOP 09, tak i samotné angažování pana Jarolíma do funkce místopředsedy je ze strany Véček snaha zviditelnit se na úkor koaličního partnera," hodnotí pro ParlamentníListy.cz bez zaváhání celou situaci politolog. Vzhledem k současnému postavení VV prý straně nic jiného ani nezbývá. Straničtí stratégové si také podle Doležala velice dobře uvědomují, že veškerá trestní oznámení na korupci jsou nesmírně výhodná zbraň, z jejíhož použití nehrozí dotyčnému žádné následky.

"Nic z toho se většinou obviněnému neprokáže. Ale zároveň onen obviněný nemůže prokázat, že se korupce nedopustil. Jak by to také udělal, vždyť tyto případy se dají uzavřít jen pro nedostatek důkazů," klade si otázku Doležal. Výhodnost této taktiky pro jejího uživatele a zároveň smrtící účinky na oběť jsou prý vidět právě v případě Kalouska. Boj proti korupci jako součást volebního programu nebo dokonce jeho nosnou část by měl zákon politickým stranám jednoznačně zakázat," říká Doležal a uvádí hned dva argumenty. Především by měla být snaha bojovat proti korupci součástí myšlení každého jedince. Druhým důvodem je právě příliš snadná zneužitelnost proti politické konkurenci jako v případě Jarolím-Kalousek. "Je to především nesmírně sprosté," dodává pro redakci.

Počet trestních oznámení je v případě Ligy odhodlaných skutečně úctyhodný. Policii až doposud předložila k posouzení podezřelé jednání v 32 případech. Na seznamu cílů je Miroslav Kalousek dokonce dvakrát, jednou jej tam zařadila sama policie poté, co Liga podala trestní oznámení na neznámého pachatele za povolení internetového sázení v rozporu se zákonem. Ale ministr financí není na blacklistu Ligy odhodlaných jako člen vlády osamocen. Třeba ministr spravedlnosti podle Jarolíma a jeho týmu porušil zákon, když nepřijal adekvátní opatření poté, co prověrka zjistila nedostatky ve fungování severočeských soudů. Ze známých členů ODS pak mezi žalovanými figuruje například známý úředník resortu zdravotnictví Marek Šnajdr, exministr vnitra Ivan Langer. Nechybí zde ani ministři pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Radko Martínek (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …