V Ostravě je zle. Armáda spásy chystá potravinové balíčky

09.02.2012 17:28

Pokud někomu nepřijdou sociální dávky včas, Armáda spásy v Ostravě ani ostravská Charita své klienty na ulici nevyžene. „Nemáme problém počkat se zaplacením nájmu,“ uvedla pro ParlamentniListy.cz mluvčí ostravské Armády spásy Alena Válková, s tím, že potravinové balíčky v Ostravě zatím nikomu nevydávali.

V Ostravě je zle. Armáda spásy chystá potravinové balíčky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

 


„Není pro to důvod. Obecně lze říci, že když je někdo v nouzi, jsme připraveni nabídnout pomoc, především formou potravin, které dostáváme z Potravinové banky v rámci intervenčních fondů,“ řekla Válková.

Každý den hledáme lidi bez domova


Nízkoprahové denní centrum Armády spásy v Mariánských Horách poskytuje služby denně od 9 do 14 hodin přibližně 100 mužům i ženám bez domova. Je otevřeno i přes víkend. Minulou neděli se do centra přišlo ohřát 120 osob bez domova. „Každý den vysíláme naše sociální pracovníky do terénu. Vyhledávají osoby bez domova, nabízejí jim teplé nápoje a také možnosti řešení jejich situace,“ uvedla Válková.

 

Kapacita ostravských ubytoven Armády spásy je podle jejich slov v současné době naplněná, volná místa jsou ještě na noclehárně pro muže. „Úzce spolupracujeme s ostravským magistrátem na zimním nočním centru, které pravidelně od 15. listopadu až do 15. března poskytuje krizovou službu přenocování v teplé místnosti každodenně od 21 do šesté hodiny ranní. Zde mohou lidé přečkat mrazivou noc na židli, a dostanou také teplý nápoj,“ řekla Válková.

Charita: Čekat v této těžké době nelze moc dlouho


Podle ředitele Charity Ostrava Martina Pražáka všichni jejich stálí klienti dostali sociální dávky včas. „Pokud by je nedostali včas, tak je samozřejmě na ulici nevyženeme a   snažili bychom se jim vyjít vstříc. Každý případ je třeba řešit operativně. Ale v dnešní těžké době, kdy jsme ještě ani my nedostali žádné dotace, se nedá čekat moc dlouho,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Pražák.


V ubytovnách ostravské charity bydlí celkem 110 stálých klientů, včetně maminek s dětmi. Tito klienti si svůj pobyt platí právě ze sociálních dávek.
Dalších 90 lůžek a 32 židlí má charita vyčleněno v rámci zimního programu pro lidi bez domova, kteří za tuto službu neplatí. „Mám informaci z dnešního rána, že na noclehárně přespalo v noci na dnešek 57 osob a jen jedna židle byla obsazena,“ řekl Pražák.

Krizové situace zatím nenastaly


Žádné problémy s placením ubytování nezaznamenal ani Ostravský magistrát. „Dávky hmotné nouze dostávali klienti v různých termínech, ale nikdo z dotázaných nehlásí krizové situace. Jednotlivé ostravské obvody preventivně jednaly s ubytovnami o možnostech opoždění se dávek a pozdějších úhradách za bydlení," sdělila ParlamentnímListům.cz mluvčí ostravské radnice Andrea Vojkovská.

Ke konci loňského roku evidoval sociální odbor ostravského magistrátu zhruba 26 400 příjemců sociálních dávek. Osob bez přístřeší se po Ostravě pohybuje 700 až 800, z toho je asi 75 žen.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …