Moravští nebožtíci nebudou mít klid ani po smrti

11.02.2012 6:21

Zhruba dvacet tisíc padlých mužů a také tisíce zabitých koní. To je výsledek legendární z hlediska strategie geniální poslední velké klasické bitvy muž proti muži, která se v dějinách uvádí od roku 1805 jako Bitva u Slavkova, nebo také Bitva tří císařů anebo je jednoduše nazývána Austerlitz, což je mezinárodně známé německé označení pro Slavkov. Až na samotném bitevním poli pod kopcem Santon poblíž motorestu Rohlenka těsně u Dálnice D1 čin z návrší s Napoleonovým stolem, nebo nejlépe z míst se světoznámou Mohylou míru si tisíce každoročně především zahraničních návštěvníků uvědomí, jak obrovský to musel být masakr. Dodnes se při hluboké orbě v polích nalézají artefakty po nešťastných padlých. I bez toho je však v místech bitvy cítit pieta na každém kroku. Tedy - vnímaví a citliví ji jistě cítí. Těm otrlým je to však zřejmě jedno.

Moravští nebožtíci nebudou mít klid ani po smrti
Foto: tan
Popisek: Elektroodpad na skládce


Ostatně dokázala to už všemocná zbrojařská lobby, která přes odpor muzejníků, milovníků vojenské historie od nás i ze zahraničí i tisíců docela „obyčejných“ obyvatel z obcí na lokalitě bojiště prosadila výstavbu páteřního radaru za stamiliony, který je z daleka viditelný v těsném sousedství  pietního místa Mohyly míru. Proč se radar nepostaví na některém jiném místě, se dokonce divili  i vojenští experti z USA a dalších zemí, kteří přitom měli na jeho stavbě pochopitelný zájem.  Ovšem to už je minulost.

Zatímco boj za pietu v podobě radaru ochránci klidu mrtvých už beznadějně prohráli, rozhořela se na slavkovském bojišti bitva zcela nová. Tentokrát jde - jak jinak zase o peníze a soukromé zájmy. Přímo pod Mohylou na svahu z úžasným  výhledem na Brno by totiž měla vzniknout skládka prý především zeminy z nedaleké výrobny z hlíny pálených produktů - střešních tašek. Podnikatel by měl na pozemcích, které vlastní, ovšem v sousedství pozemků obecních, zavážet přírodní prohlubeň téměř dvacet let.


 
Další narušení věčného klidu padlých

 


1. památková zóna má být chráněna, nejen omezeními občanů při stavbách, či rekonstrukcích jejich nemovitostí, ale zejména před takovými zásahy, jako má bát tato skládka, navíc, 100 let od výstavby Mohyly míru by jí další takový "památník" jistě neprospěl. 2. komunikace, u které má skládka vyrůst, je již takhle složitě průjezdná a představa, že se na ní budeme muset vyhýbat kamionům v takovém množství, je nepřijatelná a příslušné orgány by tomu měly zamezit obce, zejména Sokolnice, Prace, ale i ostatní obce v okolí by trpěly zvýšeným provozem a jejich snahy o zvýšení atraktivity obcí pro rozvoj turistického ruchu, by vyšly naprázdno. 3. Navíc, neproběhly žádné relevantní průzkumy ohledně možného vlivu stavby na životní prostředí, ochrana biotopu apod,“ uvádí k záměru jeden z hlavních odpůrců Miroslav Jandora Zároveň upozorňuje na prezentaci občanského sdružení "Ne odpadu v Sokolnicích", která jako první na možnost vytvoření podivné skládky upozornila.

Skládka však není jedinou hrozbou pro charakter krajiny s bitevním polem. „Doufáme, že se nám podaří Slavkovské bojiště zachránit nejen před touto hrozbou, ale i pře zamýšlenou "Jihovýchodní tangentou" která by měla z nepochopitelných důvodů tuto zónu rozdělit. Pokud spojíme své síly, můžeme vyhrát další "Bitvu u Slavkova" dodává pro ParlamentníListy.cz Jandora.

Prosby o pomoc na kraji

O pomoc a zastání už požádal také u jihomoravského hejtmana Michala Haška a nyní čeká na jeho reakci.  „Haškova opakovaná veřejná vyjádření, že Slavkovské bojiště je jednou z priorit Jihomoravského kraje, mne opravňují věřit, že bude na straně práv občanů a zdravého rozumu. Jestliže kraj masivně investuje do propagace, zejména kvůli rozvoji cestovního ruchu, jistě mu takový zásah do jeho strategie nebude lhostejný. Jeho účast, nebo alespoň účast jím delegovaného zástupce, na veřejném projednání by byla jistě výrazem opravdového zájmu o tuto památkovou zónu,“ doufá Jandora.

Mohyle ani bojišti prý skládka vadit nebude

„Úložiště bude sloužit okolí, příjezdové komunikace tedy vedou ze čtyř směrů, jedna z tras vede přes obec Sokolnice. Mohyla Míru je vzdušnou čarou asi 1 kilometr daleko a vlastní terénní úprava se jí ani okolí nikterak nedotýká. Výsledkem bude rovný terén osázený rychle rostoucími dřevinami,“  tvrdí Slavoj Čegan, který je autorem podnikatelského záměru se skládkou hlušiny štěrku písku a zeminy.  Nesmyslné jsou podle něj i obavy ze zvýšení dopravy těžkých nákladních aut. „V současné době dle dopravního výzkumu přes obec Sokolnice projede cca 800 nákladních vozidel denně. V případě, že by všechna vozidla projela pouze po této trase, vzrostla by doprava na cca 828 vozidel, tedy o 3,5 %,“ argumentuje. 

Jde jen a jen o peníze

Kriticky se k záměru postavili i členové Komise pro rozvoj obce Sokolnice. „Ve své podstatě jde o realizaci skládky na území katastru obce, částečně na obecních pozemcích, která bude následně skryta pod zavážkou ornice. Žadatel předpokládá, nikoliv garantuje, délku uskutečňování záměru. Může se stát, že projekt se bude táhnout i dvacet let,“ upozornili členové komise.


Záměr by se měl uskutečnit i ve spolupráci s obcí Sokolnice, která vlastní pozemky v okolí plánovaného skládkovacího  prostoru.  „Jsme v pozici, kdy můžeme volit jen menší zlo. Buď budeme bojovat proti a hrát vabank s tím, že nemáme na čem ten záměr shodit, a když neuspějeme, nebude pan Čegan ničím limitován. Nebo se s ním domluvíme na spolupráci a prosadíme třeba omezení pracovní doby úložiště nebo počtu aut za den, navíc dostaneme 33 korun za každou uloženou tunu,“ přiznává starosta Jiří Životský, že jde opět o peníze. O záměru se bude konat i veřejná debata na obecním úřadě  a už nyní se o věci bouřlivě diskutuje na internetu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…