S rakovinou v bolestech sto kilometrů do Prahy. Heger ale ušetří

09.02.2012 18:00

Ve věci údajně předražených zakázek u Krajské zdravotní, a.s. v Ústeckém kraji nastal obrat. K žádnému předražení nedošlo, říkají lidé z jejího vedení a operují už třetím nezávislým auditem z ledna 2012. Peníze tak možná vracet nebudou. Ústí trápí i další zdravotnický problém - konec zdejšího Komplexního onkologického centra. Zástupci kraje o tom budou v pátek jednat s ministrem Hegerem (TOP 09).

S rakovinou v bolestech sto kilometrů do Prahy. Heger ale ušetří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Ústecká Krajská zdravotní, a.s. a její zakázky na lékařské přístroje a zdravotnický materiál platily v minulých měsících za ukázkový příklad předražování zakázek a manipulací při výběrovém řízení na vybavení (více ZDE). Společnost, zřízená Ústeckým krajem pro správu jeho zdravotnických zařízení, se ale bránila s tím, že k předražení nedošlo, jak jí vyčítalo Ministerstvo financí. A nyní mají ústečtí v ruce pádný argument.

Třetí audit říká, že je vše v pořádku

V lednu tohoto roku totiž dorazily výsledky již třetího nezávislého auditu zakázek, které krajská zdravotní realizovala z dotací ve výši 357 milionů korun z Regionálního operačního programu Severozápad, přidělených v letech 2008 a 2009. A ten hovoří jasně.

"Audit prokázal, že nedošlo k předražení zakázky. Celková cena přístrojů se nachází v pásmu cen v místě a čase obvyklých. Je to již třetí audit, který je v rozporu s výstupy společnosti Deloitte," uvedl na tiskové konferenci šéf představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer.

Audit společnosti American Appraisal má totiž charakter soudně znaleckého posudku a objednala si jej přímo Policie ČR, která se hospodařením KZ, a.s. zabývala.

Audit společnosti Deloitte přitom celou kauzu předražených zakázek v Krajské zdravotní odstartoval. Z jeho výsledků vycházela většina žádostí o přezkoumání zakázek na lékařské vybavení směřujících k ÚOHS. Ten také Krajské zdravotní udělil v říjnu 2011 pokutu 700 tisíc korun kvůli způsobu výběru dodavatelů a pro údajné předražení zakázek hrozilo, že Krajská zdravotní bude muset peníze z dotací vracet, což by ji podle odborníků i krajských politiků položilo na lopatky.

Krajský soud a "preventivní" pokuta

Vedení společnosti nyní podle svých slov s velkým napětím očekává verdikt brněnského krajského soudu. Na základě jeho verdiktu se totiž bude rozhodovat Regionální rada soudržnosti Severozápad, která dotace spravuje, zda nakonec přikročí k odebrání peněz Krajské zdravotní, či nikoliv. "I kdybychom ale v Brně prohráli, nebudeme odvádět plnou částku. Osobně jsem pak přesvědčen, že nebudeme odvádět vůbec nic," věří ředitel společnosti Eduard Reichelt.

Ve hře je totiž i pokuta ÚOHS ve výši 700 tisíc korun, kterou by Regionální rada soudržnosti mohla brát v potaz. "Ale i zde si věříme, sám ÚOHS totiž pokutu zdůvodňuje jako preventivní s tím, že pochybení KZ, a.s. v zakázce mělo jen malý význam," dodává šéf Krajské zdravotní.

Anketa

Odsuzujete kroky ministra Hegera?

hlasovalo: 1548 lidí
Více než audity a aféra s předraženými zakázkami ale vedení Krajské zdravotní i lékařské odborníky v kraji trápí jiný krok Ministerstva zdravotnictví. To se totiž rozhodlo neprodloužit ústecké Masarykově nemocnici statut Komplexního onkologického centra, které tento ústav drží od roku 2009. Nutno připomenout, že jde o region, kde díky vysoké míře průmyslového znečištění je počet nádorových onemocnění nad republikovým průměrem.

Šikana pacientů, hazard se zdravím. Vedení Krajské zdravotní nešetří ostrými výrazy

"Je to šikana pacientů. Jde přitom o hazard se zdravím lidí nejen v Ústeckém kraji, ale i v Karlovarském," neskrývá rozhořčení šéf představenstva KZ, a.s. Scherfer. Onkologové z nemocnic v Ústí a Chomutově jeho slova potvrzují, stát si prý nebezpečně zahrává. Statut komplexního onkologického centra totiž znamená, že se zde může provádět i tzv. biologická léčba pacientů s nádorovým onemocněním. Ta dokáže prodloužit dobu přežití v mnoha případech několikanásobně.

Pacient z Ústeckého či Karlovarského kraje pro ni ale bude muset cestovat buď do Plzně, Prahy nebo Liberce, kde Komplexní onkologické centrum mají. Jak ale přítomní lékaři uvedli, jde o nesmírné zdravotní riziko. Pacient totiž musí současně podstoupit i léčbu chemoterapií, která u něj kromě řady jiných vedlejších účinků vyvolává většinou silný pocit nevolnosti po ambulantním podání. Nemluvě o snížené imunitě a s tím spojeným vysokým rizikem při cestování hromadnou dopravou například do 100 kilometrů vzdálené Prahy.

Ministerstvo údajně odebralo od dubna ústecké nemocnici licenci pro nesplnění podmínek. Už zařazení mezi Komplexní onkologická centra totiž bylo podmíněné. Jednou z podmínek bylo dobudování tzv. ředírny cytostatik (látek podávaných při chemoterapii) v areálu nemocnice. "Není pravda, že ředírnu nemáme. Funguje od prosince. Někdo na Ministerstvu zdravotnictví si prostě sedl a rozhodl, že za dva měsíce máme končit," nechal se slyšet ředitel KZ, a.s. Reichelt. Sám prý bude mít velký problém ministru Hegerovi to pěkně "od plic" neříct.

Hejtmanka s odborníky jedou za Hegerem

Příležitost bude mít Reichelt už v pátek ráno, kdy se ve věci rušení ústeckého centra koná schůzka přímo u ministra Hegera. Kromě vedení KZ, a.s., ústecké Masarykovy nemocnice a lidí z resortu se jí účastní i hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). Ticho v této věci ostatně nebude ani během čtvrtečních interpelací na vládu v Poslanecké sněmovně. "Poslanec Krákora z ČSSD nás informoval, že v této věci hodlá dnes položit panu ministrovi otázky," uvedl Reichelt.

Ústecké Komplexní onkologické centrum ročně zaznamená spolu s ostatními pracovišti v regionu až šest tisíc nových případů nádorových onemocnění. Biologickou léčbu v centru v jeden okamžik využívá současně okolo 150 zdejších občanů, říkají statistiky. Chomutovská a Ústecká nemocnice pak provedla asi 25 tisíc vyšetření a 3 tisíce hospitalizací mezi občany kraje, kterých je asi 800 tisíc. "Vláda, respektive ministerstvo tak umožní účinnou léčbu jen těm, kdo jsou ve vyšší příjmové kategorii nebo mají to štěstí, že si zařídí vůz s řidičem," uzavřel brífink před páteční schůzkou na ministerstvu Reichelt.

Poté, co ParlamentníListy.cz kontaktovaly jednoho z rakovinou postižených a léčených pacientů a oznámily mu možný konec jeho léčby na severu Čech, s pláčem položil telefon. "Nechají mě tady umřít..." řekl jen.

Reakce Mgr. Radka Scherfera, předsedy představenstva Krajské zdravotní, a. s. k mediálním výrokům tiskového mluvčího Ministerstva zdravotnictví ČR, k chystanému záměru odnětí statutu komplexního centra onkologii Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Ústecký kraj, jeden z onkologicky nejpostiženějších regionů v České republice by měl podle záměrů Ministerstva zdravotnictví České republiky přijít o statut komplexního onkologického centra, jediného v kraji. Vypadá to, že ministerstvo zdravotnictví chce cíleně zlikvidovat špičkovou onkologickou léčbu v ústeckém regionu a navazujících spádových oblastech. Podobný scénář zažila Krajská zdravotní, a. s. již v roce 2008, kdy ministerstvo odebralo statut komplexního centra onkologii chomutovské nemocnice.

Naprosto arogantní mi navíc přijdou vyjádření pana Sršně, tiskového mluvčího MZČR do médií, když říká, že nevidí problém v převedení pacientů do center v jiných krajích. Tvrzení o dostatečné síti onkocenter je pak výsměchem lidem s rakovinou nejen z Podkrušnohorské hnědouhelné pánve – desítky let zatížené těžbou hornin a těžkým průmyslem se všemi důsledky na obyvatele, ale i lidem z obcí na hřebenech Krušných hor. Uvědomuje si vůbec pan Sršeň, že mluví o lidech, o tragických lidských osudech, o těžce postižených onkologických pacientech?

Pacienti nemocnic Krajské zdravotní, a. s. nemají dostupnou péči uprostřed sítě pražských „ministerských“ nemocnic přes dvě, tři ulice, jak ji zřejmě zná mluvčí ministerstva. Naši pacienti leckdy mají problém dostat se za kalamitních situací z hřebenů hor, natož do Prahy, navíc dostupné po rozbitých, dopravou přetížených cestách, bez funkčního dálničního spojení.

Záměr ministerstva zdravotnictví je pro mě šokující, stejně jako arogantní vyjádření jeho mluvčího. Strohé „ministerské“ doporučení, abychom předali pacienty s biologickou léčbou onkocentrům

v ostatních krajích a v Praze, mi přijde jako naprosto neuvěřitelný a nelidský projev neúcty a nezájmu o těžce postižené pacienty s rakovinou. Proto budu usilovat o osobní setkání s ministrem resortu zdravotnictví, s cílem vyjasnění dalšího postupu směrem k našim pacientům, zařazeným do programu biologické léčby.

Komplexní onkologické centrum Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem poskytuje dlouhodobou zdravotní péči na špičkové úrovni a osobně nevidím žádný natolik závažný, neřešitelný problém, který by stál v cestě jejímu dalšímu poskytování. Samozřejmě předpokládám,

že všem kompetentním jde především o pacienty – onkologické pacienty.

Vyzývám pana ministra a jeho spolupracovníky, přestaňte pohrdat lidmi, lidskými osudy a zdravím obyvatel Ústeckého kraje. Neberte naše občany jako rukojmí svých „deforem“, přestaňte ohrožovat zdraví našich spoluobčanů.

Mgr. Radek Scherfer, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…