Totální propadák: Brusel nevěří Česku. Ztráta miliard hrozí už třem ministrům

10.02.2012 15:54

Česku hrozí ztráta dotací hned ve třech oblastech - školství, dopravě a zdravotnictví. Důvod je pro naši zemi charakteristický, Bruselu se nelíbí, jak velkoryse se s evropskými penězi nakládá. Ve hvězdách je tak budoucnost několika desítek miliard na sporné projekty, informovaly ParlamentníListy.cz hned tři na sobě nezávislé zdroje z Poslanecké sněmovny.

Totální propadák: Brusel nevěří Česku. Ztráta miliard hrozí už třem ministrům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

České republice zřejmě hrozí mezinárodní ostuda kolosálních rozměrů. Několik desítek miliard ze strukturálních fondů EU, které ministerstva i regionální správci dotací přidělili na jednotlivé projekty, si Unie možná vezme zpět. Ve zbývajících dvou letech tak nebude možné prostředky odčerpat. Šokující informace, která z jednotlivých případů v podobě fondů MŠMT či nákupu přístrojů v ústecké Krajské zdravotní, a.s., dělá obecný problém státní správy. Problém, o kterém raději nechce nikdo hovořit osobně. I na tom se trojice vzájemně nezávislých zdrojů shodla bez výhrad.

"S eurodotacemi pro ČR to vypadá opravdu špatně. Situace dokonce vedla k mimořádné schůzi Hospodářského, Rozpočtového a Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny. Proběhla minulý týden," informoval ParlamentníListy zdroj, který si nepřál být jmenován a který stav nazval jako mimořádně kritický. Pozastavení dotací z Evropské unie hrozí ČR nejen v oblasti školství, kde ministr Josef Dobeš nabídl svou funkci, pokud ČR o evropské peníze přijde. Nejde ale ani zdaleka jen o problém ministerstev. Například na zdravotnické projekty jdou peníze z regionálních programů.

"Hrozí to i resortům dopravy a zdravotnictví. Unii na to paradoxně upozornila i informace o údajném předraženém nákupu přístrojů ze strany Krajské zdravotní na Ústecku a Karlovarsku. Říkám paradoxně proto, že tento případ se zdá být vyřešen," uvedl zdroj. Správce krajských lékařských zařízení skutečně budí dojem, že je ze všeho venku. Správný postup při zadávání a soutěžení zakázek totiž v lednu prokázal již třetí nezávislý audit, který si objednala přímo Policie ČR a má statut soudně-znaleckého posudku.

Ve hvězdách jsou desítky miliard, propadli jsme ve většině zkoumaných kritérií

Zatímco Krajská zdravotní své europeníze možná uhlídá, jiné dotační programy asi budou mít smůlu. "Pro představu, jde o desítky miliard korun, přesnou částku vám bohužel sdělit nemohu," nechal se slyšet zdroj ParlamentníchListů.cz. Evropská unie měla hodnotit hned několik projektů, které se rozjely díky dotacím.

Výsledky mají být podle informací hned několika zdrojů z řad poslanců velmi negativní. "Hodnotilo se asi devět kritérií, od transparentnosti zadávání zakázky po cenu. Obzvláště v resortu dopravy je to hodně zlé," říká zdroj redakce. Ministerstvo prý obdrželo z Bruselu náležité varování, ale odpovědělo v tom smyslu, že je vše v naprostém pořádku. K tomu mělo dojít v době, kdy byl šéfem resortu předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta. Reakci exministra Bárty ParlamentníListy.cz zjišťují.

Konečně to začali řešit

V případě MŠMT pro změnu zaujaly bruselské úředníky projekty, které vešly ve známost už i v Česku. "Mimo jiné takové perly jako billboardy na mediální gramotnost nebo akce Čokoláda. To prostě Unie vidí nerada," dodává s nadsázkou zdroj.

Není jediný. Informaci ParlamentnímListům.cz potvrdili další dva lidé blízcí zmíněným sněmovním výborům. S citlivým tématem, kdy ČR asi nestihne během dvou následujících let vyčerpat přidělené peníze, nechce prý být ve sněmovně nikdo spojován.

"Je to i z důvodu, že mezi poslanci a na ministerstvech se o problému ví minimálně půl až třičtvrtě roku. Jen se o tom jaksi nehovořilo," dodává nejmenovaný zdroj s tím, že rázné kroky EU v otázce českého dotačního nepořádku vítá.

Ministerstvo financí: Pracujeme na obnovení čerpání

Mnohé naznačuje i oficiální reakce Ministerstva financí. "Aktuálně jsou ze strany EK pozastaveny platby pro programy OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Životní prostředí a ROP Severozápad. Současně na žádost řídícího orgánu - Ministerstva dopravy - byla pozastavena certifikace výdajů OP Doprava. Jedná se o dočasnou situaci, kdy MF nežádá EK o proplácení prostředků do doby vyřešení nedostatků, které k pozastavení vedly," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Radek Ležatka z tiskového oddělení MFČR. Finanční dopad opatření prý zatím nelze vyčíslit. U výše zmíněných programů je čerpání pozastaveno a ČR vyjednává, jak čerpání obnovit.

Česko tak prý stojí před zásadním úkolem. "Projekty, ze kterých chce EU odvést přidělené peníze, jsou totiž takřka ztraceny. Máme dva roky. Během nich máme ještě velmi malou šanci postoj EU zvrátit. Musí se připravit buď nové projekty, nebo ty stávající zásadním způsobem předělat. Ale času je velmi málo," varuje zdroj.

Pro období 2007-2013 byly pro ČR alokovány prostředky v celkovém objemu 798 miliard Kč. K prosinci 2011 bylo rozhodnuto o přidělení 562 miliard příjemcům ve všech programech, řízených jak resorty, tak i regionálními správci. Proplaceno pak v tuto chvíli bylo 308 miliard Kč. Podle informací ParlamentníchListů.cz by čeští daňoví poplatníci v nejčernějším odhadu mohli přijít až o 240 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Zelený

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…