John Bok ministru Pospíšilovi: Má totalitní myšlení, chtěl nás umlčet

12.02.2012 13:56

Disident a aktivista John Bok společně se svým kolegou Zdeňkem Jemelíkem zveřejnili otevřený dopis ministru Pospíšilovi. Upozorňují v těm na to, že chtěl jejich názory v odborném periodiku cenzurovat. Vyzývají jej k okamžitému odstoupení.

John Bok ministru Pospíšilovi: Má totalitní myšlení, chtěl nás umlčet
Foto: Archiv
Popisek: John Bok

John Bok, který předsedá spolku Šalamoun, jež se zabývá právním poradenstvím, ale i kritikou poměrů v české justici, zveřejnil otevřený dopis ministru spravedlnosti z ODS Jiřímu Pospíšilovi. Poukazuje v něm na skutečnost, že Pospíšil napsal šéfovi redakční rady časopisu Trestní právo Pavlu Kučerovi, že v jejich časopise zveřejňují názory Johna Boka a Zdeňka Jemelíka se spolku Šalamoun.



Nevkusné osobní invektivy

"Pominu-li nevkusné osobní invektivy, místy hraničící s pomluvou ..., podivuji se nad mírou neobjektivnosti a neodborností zveřejňovaných článků," stěžuje si ministr Pospíšil. A sám navrhuje řešení.

"Je samozřejmě na uvážení a zodpovědnosti redakční rady, jaké příspěvky v odborném periodiku uveřejní. Očekával bych ale, že pokud jmenovaní autoři opakovaně osočují konkrétní státní instituci či jeho vedoucího představitele z neodborného postupu, dostane tato strana dostatečný prostor na repliku, v duchu prastaré právní zásady audiatur et altera pars," dodal Pospíšil. Varoval pak Kučeru před tím, aby periodikum nezačalo být vnímáno jako "jedno z dalších bulvárních na našem trhu".

Celá stížnost ministra Pospíšila ZDE

Bok Pospíšila dlouhodobě kritizuje za jeho počínání v úřadu, připomíná mu i zametení korupční kauzy Jiřího Čunka pod koberec. V otevřeném dopise nicméně uvádí, že si váží toho, že se dočkali vůbec ministrovy pozornosti.

Dva nemajetní důchodci bez formálního právního vzdělání

"Nikdy jsme netušili, že by Vám stály za pozornost písemné projevy dvou nemajetných důchodců v průměrném věku přesahujícím 70 let, bez formálního právnického vzdělání, nedisponujících mocenskými prostředky, téměř bez možnosti zveřejňování názorů, bez vlivu a významných společenských vazeb, zvláště když jste velmi nezdvořile naložil s autorským výtiskem měsíčníku Policista, darovaným jedním z nás. Ostatně jsme si mysleli, že Vás dlouhé působení v slonovinové věži prostředí politických pseudoelit přivedlo ke ctění velkorysé zásady „orel much nelapá“. Mýlili jsme se: zjevně Vám do orla přece jen kousíček schází," pospěšně vzkazuje Bok Pospíšilovi, jež je zároveň i místopředsedou ODS.

Bok s Jemelíkem Pospíšila vyzvali k okamžitému odchodu z vládních i politických funkcí. "Oceňujeme Vaši inteligenci a mediální obratnost a jste jeden z mála politiků, u něhož apriorně nepředpokládáme korupční obohacování, nicméně vzhledem k výše uvedenému soudíme, že byste měl resignovat a dočasně odejít z vrcholové politiky. Prospějete nejen státu, ale i sobě, protože zatím Vás diskvalifikuje nedostatek životních zkušeností…," píší v otevřeném dopise.



Celý text otevřeného dopisu:

OTEVŘENÝ DOPIS AUTORSKÉ DVOJICE BOK-JEMELÍK JIŘÍMU POSPÍŠILOVI

Pane ministře,

navzdory „výchovnému“ dopisu, který jste nám kdysi nechal poslat, jako obvykle vynecháváme v oslovení slovo „vážený“, nicméně Vám sdělujeme, že si nesmírně vážíme ocenění, kterého se nám dostalo výše zmíněným dopisem (http://www.spoleksalamoun.com/view.php?cisloclanku=2012020602 ). Vážíme si toho více než citování jednoho z nás vedle Karla Jasperse v nálezu Ústavního soudu ČR č. I ÚS 517/2010 z 15.11.2010.  Nikdy jsme netušili, že by Vám stály za pozornost písemné projevy dvou nemajetných důchodců v průměrném věku přesahujícím 70 let, bez formálního právnického vzdělání, nedisponujících mocenskými prostředky, téměř bez možnosti zveřejňování názorů, bez vlivu a významných společenských vazeb, zvláště když jste velmi nezdvořile naložil s autorským výtiskem měsíčníku Policista, darovaným jedním z nás. Ostatně jsme si mysleli, že Vás dlouhé působení v slonovinové věži prostředí politických pseudoelit přivedlo ke ctění velkorysé zásady „orel much nelapá“. Mýlili jsme se: zjevně Vám do orla přece jen kousíček schází.

Na Vašem dopisu nás překvapuje síla pozůstatků totalitního myšlení, nepřiměřená Vašemu mládí. ..

Považujeme za prokázané, že jste se pokusil o krácení našeho ústavně zaručeného práva na svobodu slova a  projevu  omezením našich publikačních možností…

Oceňujeme Vaši inteligenci a mediální obratnost a jste jeden z mála politiků, u něhož apriorně nepředpokládáme korupční obohacování, nicméně vzhledem k výše uvedenému soudíme, že byste měl resignovat a dočasně odejít z vrcholové politiky. Prospějete nejen státu, ale i sobě, protože zatím Vás diskvalifikuje nedostatek životních zkušeností…

Po špatných zkušenostech s oznámením, že jsme Vás zahrnuli mezi podezřelé v trestním oznámení kvůli „kauze Čunek“, které jste dostal s několikatýdenním zpožděním, protože je Vaši útlocitní podržtaškové před Vámi skryli, tento dopis posíláme jako otevřený ve víře, že Vám ho snad někdo doručí.

S pozdravem napadení autoři

John Bok                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Ing. Zdeněk Jemelík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…