Víme, co je v dopise Romů anglické královně. Chtějí utéct před válkou

13.02.2012 16:35

VÍME PRVNÍ Redakci ParlamentníchListů.cz se podařilo získat dopis přerovských Romů, který adresují anglické královně Alžbětě II. Prosí ji v něm o azyl a finanční pomoc na cestu do Anglie. Tam chtějí utéct před hrozící občanskou válkou v České republice.

Víme, co  je v dopise Romů anglické královně. Chtějí utéct před válkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Agresivita majoritní společnosti vůči Romům se prý už nedá vydržet. Zda dopis doputuje až do rukou královny, je ale nepravděpodobné. Patrně jim ale odpoví příslušná instituce, což bude trvat minimálně půl roku.

Stupňující se napětí mezi majoritou a Romy donutilo sedmičlennou romskou rodinu z Přerova k rozhodnutí opustit Českou republiku a odejít do Anglie. Po událostech na Šluknovsku, které toto pnutí mezi Čechy a romskou menšinou údajně odstartovaly, se podle přerovských Romů situace vyhrotila už natolik, že hrozí občanská válka. A na tu rodina nehodlá čekat. Napsala proto dopis přímo anglické královně Alžbětě II., ve kterém ji žádá o poskytnutí azylu a finanční pomoci na cestu. Redakce ParlamentníchListů.cz má tento dopis k dispozici.

Češi, jste agresivní, tvrdí Romové

„Vaše Veličenstvo, obracíme se na Vás, protože Vám důvěřujeme a jste naše poslední naděje. Jsme sedmičlenná rodina Romů z České republiky. V poslední době se ze strany majoritní společnosti stupňuje vůči nám agresivita. Velice se obáváme, že může dojít k občanské válce a obáváme se o životy své i svých dětí. Býváme fyzicky napadáni jen proto, že jsme odlišné barvy pleti. Nemáme možnost najít práci a děti nemají naději na lepší život,“ stojí hned v úvodu dopisu.

Podle přerovských Romů je česká vláda v řešení jejich problémů příliš laxní, a proto jim nezbývá než hledat pomoc jinde. „Jelikož vláda v naší zemi není schopna tuto problematiku vyřešit, nemáme jinou možnost, než z České republiky odejít. Žádáme Vás proto o poskytnutí azylu ve Vaší zemi. Bohužel, nemáme dostatek finančních prostředků, proto Vás také žádáme, zdali by nám nemohly být nezbytné finance na cestu poskytnuty například britským sociálním systémem nebo charitou,“ píše se dále v dopise.   

Mají šanci na úspěch?

Zmíněná rodina považuje Anglii za vhodné místo k životu. Myslí si totiž, že je to multikulturní země, kde mají všichni stejné šance bez ohledu na původ. „Vaší země si velice vážíme, neboť je to multikulturní země plná tolerance, kde člověk není posuzován podle barvy pleti, ale podle svého chování a zásluh. Vy sama jste pro nás morální autoritou, symbolem respektu vůči jiným národům. Budeme nesmírně vděční za Vaši pomoc a věřte, že jsme ochotni a připraveni Vám a Vaší zemi vrátit vše, co pro nás udělá,“ končí psaní královně Alžbětě II.

Dopis zatím Romové neposlali. K tomu ale pravděpodobně dojde v nejbližších dnech. Patrně však nedoputuje až ke královně a na odpověď může rodina z Přerova čekat minimálně půl roku.„Bude trvat minimálně půl roku, než dopis projde celou škálou administrativních kroků a než jim někdo odpoví. V každém případě ale dopis neskončí úplně bez povšimnutí. Pravděpodobně bude přeposlán Radě pro rasovou rovnoprávnost, která tyto případy řeší. Je v britské nátuře odpovídat na dopisy, takže předpokládám, že jim odpověď přijde. Zároveň ale nepředpokládám, že by dopis doputoval až do Buckinghamského paláce přímo do rukou královny,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz odborná asistentka katedry anglistiky a amerikanistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Pavlína Flajšarová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …