Pane Johne, to jste prý netrefil. Poslanci mluví o předvolání prokurátora

14.02.2012 14:12

Pokud chce někdo předvolat pražského vrchního státního zástupce Mečla na kobereček do sněmovny, není to Radek John. Lídr VV to sdělil ParlamentnímListům.cz v reakci na informace v médiích. O předvolání Mečla prý rozhodlo deset poslanců napříč politickým spektrem. Podle sociálního demokrata Bublana ale nevěděli, co přesně podepisují.

Pane Johne, to jste prý netrefil. Poslanci mluví o předvolání prokurátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John ve sněmovně

Bylo to jako blesk z čistého nebe. Podle informací deníku Právo mělo minulé pondělí po poledni obdržet vedení Městského státního zastupitelství v Praze oficiální informaci, že v jeho úřadu dojde ke kontrole ze strany nadřízeného vrchního státního zastupitelství. Už za hodinu byli kontroloři na místě a požadovali celkem 34 spisů ke sporným kauzám, týkajícím se často i politiků. Mezi nimi i 16 živých případů, z nichž devět odmítla městská státní zástupkyně vydat.

John: Nikoho sám nezvu na kobereček. Shodla se nás většina

Jako nestandardní krok to označila bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podle ní jde o pokus o vysátí citlivých informací o aktérech kauz. Vesecká přitom není jediná, kdo se o přepadovku na MSZ v Praze zajímá. Svého práva využila i Poslanecká sněmovna. Podle informací Práva konkrétně šéf Bezpečnostního výboru sněmovny Radek John (VV). Ten to ale popírá. I kdyby chtěl nechat Mečlovi volné ruce, nemohl. Na potřebě promluvit si s šéfem pražského VSZ se totiž shodlo deset z patnácti poslanců výboru.

"Nemohl jsem konat jinak. Tím ale neříkám, že mě vysvětlení pana Mečla nezajímá. Minimálně to vypadá hodně nestandardně. Podle mě bojovat proti nezákonností jinou nezákonností nelze ani v dobrém úmyslu. V minimálně šesti věcech si pak kladu otázku, zda zákon porušen opravdu nebyl," počítá lídr VV. Kontroloři měli požadovat šestici spisů obvodních státních zastupitelství, kde MSZ neprovádělo dohled, takže nemá právo na spisy.

Mečl prý připomíná policejního prezidenta Martinů, chce možná hlídat velké kauzy

Lidé od Mečla z VSZ prý chtěli prý i obsah kompletního rejstříku spisů, obsahující kompletní evidenci trestních oznámení. "To mi zavání momentem, kdy policejní prezident Martinů (Johnem po dlouhé koaliční bitvě odvolaný, pozn. red.) nařídil, aby všechny kauzy spojené s korupcí byly hlášené na ústředí, což kompletně zastavilo vyšetřování korupce v ČR. Proto pro mne snaha získat informace takovým způsobem je vždy zajímavým podnětem k diskusi," říká s nadsázkou John. Členem kontrolní komise VSZ pak byl člověk, který poskytl informace novinářům. To podle Johna škodí vyšetřování kauz.

Šéfa poslaneckého bezpečnostního výboru ale vyloženě zaráží právě požadavek živých spisů, tedy těch, kde stále probíhá vyšetřování. V kombinaci s členem komise, který "pouštěl" novinářům, jde pak podle Johna o alarmující skutečnost. Za stejně alarmující ale považuje krok, přičítaný v médiích Johnovi, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ten vyzývá k tomu, aby sněmovna nechala státní zástupce nezávisle pracovat. Jenže John skutečně nemohl konat jinak, o mimořádnou schůzi jeho výboru mohou požádat dvě pětiny poslanců. Podpisů ale bylo dokonce deset, tedy dvě třetiny členů napříč politickým spektrem.

Boháč a Řápková žádost stáhli, podle Bublana jsou obětí omylu

Dva tyto podpisy ale podle Johna obratem ze žádosti o mimořádnou schůzi zmizely. Šlo o dvojici poslanců ODS, Zdeňka Boháče a Ivanu Řápkovou, tedy polovinu stranického zastoupení ve výboru. "On byl dosti nestandardní především postup pana předsedy Johna. Navrhl totiž téma velice obecné, tuším že něco jako ´Okolnosti vyšetřování závažných kauz´, s tím většina z nás skutečně souhlasila. Jenže pak se zjistilo, o co ve skutečnosti jde a ti dva lidé z ODS z toho couvli," vysvětluje postoj kolegů z Bezpečnostního výboru poslanec František Bublan (ČSSD). John prý navíc hrubě chyboval, když pozval vrchního státního zástupce, ten musí být zbaven mlčenlivosti. "Měl především pozvat ministra spravedlnosti a ten by si sebou pana Mečla pravděpodobně vzal," soudí Bublan. "Odmítám tvrzení, že jsem Jiřího Pospíšila o pozvání pověřeného vrchního státního zástupce Stanislava Mečla neinformoval, protože sám ministr spravedlnosti je na mimořádný výbor pozván, aby se v dané věci osobně vyjádřil," reaguje na Bublanova slova John v tiskovém prohlášení.

Kontrola z VSZ Praha byla podle informací Práva opravdu důsledná. Zájem z její strany byl například o spisy vedené na vlivné lidi pražské ODS, kauzy týkající se Dopravního podniku, magistrátu, ale i Ministerstva obrany, ČEZu nebo Sazky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…