Úroveň burana. Šéf sociálky útočí na fond dětí. Skandál pokračuje

16.02.2012 21:29

Kauza údajně zneužívané šestileté dívenky, která teď žije se svou maminkou v Táboře, má neuvěřitelné pokračování. Místo toho, aby Odbor sociální péče v Táboře sklapl patky a hledal, kde udělal chyby, nejen v tomto případu, ale i dalším velmi závažném, hází vinu na druhé, uráží pracovníky Fondu ohrožených dětí a postupuje minimálně nestandardně. Mezitím matka dívenky, paní Lenka čeká na písemné rozhodnutí soudu, který nepochopitelně přiřkl dceru jejímu muži, a chce se hned odvolat.

Úroveň burana. Šéf sociálky útočí na fond dětí. Skandál pokračuje
Foto: Archiv rodiny
Popisek: Paní Lenka s dcerou

Jejího manžela 62letého důchodce už podruhé v jeho životě prověřuje policie, že měl sexuálně zneužívat a obtěžovat své dcery. Poprvé v prvním manželství, podruhé od roku 2010 svou mladší. Tehdy ji bylo čtyři a půl roku. Krnovský podnikatel Ivan M. to ale rezolutně popírá. Tvrdí o ženě, že je lhářka a podal na ní už trestní oznámení. Matka má však řadu důkazů.

Kde je pravda?

„Ona lže, není to pravda a nikdy, když mne policie vyšetřovala, jsem nebyl obviněn. Není to pravda, budu se bránit. Podal jsem trestní oznámení a jsem rád, že se o to ministerstva zajímají,“ řekl pro ParlamentniListy.cz podnikatel.

Ten je prý podle matky dívky i dalších členů rodiny velmi vlivný, má řadu kontaktů na policii, městském úřadě na severu Moravy, kde žije i dalších institucích. To potvrdila i rodinná známá.

„Původně jsem odsuzovala Lenku, že od něj utekla, měla se tu skvěle. Ale když jsem zjistila souvislosti a trochu se poptala, co on je vlastně zač, jak se k ženě i k té první choval, jak se choval k oběma dcerám, nemám sebemenší důvod paní Lence nevěřit. Utéct od něj měla už dávno. Dcerku nechtěl, hádal se se ženou. Tohle bylo její vymodlené dítě. Zneužívat měl i první dceru, pak jí zacpal pusu tím, že jí dal peníze a nechal na ní napsat luxusní dům i s bazénem. Ta holt holka “radši zapomněla“,“ řekla rodinná známá.

Sociálka v Táboře dala podnět k soudu, aby dítě bylo svěřeno do péče otce. A to jen proto, že matka nechtěla otci holčičku půjčovat na delší dobu, jako jsou víkendy a svátky. Chtěla, aby u setkání mohla být, protože měla a má podezření na to, že ji otec zneužíval.

Mateřská logika

„Musela bych být blázen, abych ji nechala s člověkem, který przní děti. Svědčí o tom i první případ z prvního manželství. Ke všemu psychologická vyšetření hovoří jasně. Ta sociální pracovnice mne dostala i tím, že když jsem se jí zeptala, co by dělala na mém místě – odsekla, že by rozhodně nenechala dělat tolik posudků. Pardon, ale ta ženská je zcela mimo mísu. Právě na základě posudků se o dětech v této zemi rozhoduje. Vyžádá se je vždy soud, policie a další orgány,“ říká nešťastná paní Lenka.

Za tu se staví i ředitel školy, kterou dívka navštěvuje. Paní prý zná, o dívku se vzorně stará, dívenka má samé jedničky a sám nechápe přístup sociálního odboru, o kterém má prý své mínění. Nechce ale hovořit veřejně, už proto, aby zbytečně neodhaloval místo, kam dívka, která je potenciální obětí trestného činu, chodí.

Když matka děvčátka pracovnici na táborské sociálce žádala, aby se spojila se sociálkou na severu Moravy, která se případem už před jejím přistěhováním zabývala, odsekla, že co bylo na Moravě, ji vůbec nezajímá. “To je nějaký přístup? To je arogance a ignorace všeho. Pak mi ještě řekla, že jsem si manžela prostě nemusela brát a hotovo. To je opravdu sprosťárna a jen to svědčí o naprostém amatérismu té úřednice a celého odboru, že někoho takového zaměstnává. Jsem také v šoku z toho, jak se vedení sociálky chová k Fondu ohrožených dětí. Nebýt toho, jsem na ulici a jemu můžu poděkovat, že nám pomohli,“ vzpomíná žena.

Válka sociálka versus fond

Kdo by čekal, že sociálka se bude stydět, a minimálně začne prověřovat případ, a nebo i jiné sporné případy, se mýlí. Nejen, že vedení města a sociálky útočí na média, že je zbytečné, aby kauzy zveřejňovaly, protože vše lze řešit „v klidu“, tak právě vedoucí Odboru sociálně právní ochrany dětí Petr Kundrát zaslal v úterý večer pracovnici Fondu ohrožených dětí Evě Zenklové několik sms zpráv, které jsou prý výhrůžné, urážející, a které předala okamžitě své nadřízené, předsedkyni FOD Marii Vodičkové a informovala o nich také zástupce města.

„Tohle jsem fakt nezažila. Je to úroveň nějakého burana, ne vedoucího sociálního odboru, který mne navíc řadu let zná. Ty smsky mám a mohu doložit. Budu žádat omluvu. Kdyby ti lidi na sociálce – jeho podřízení nedeptali lidi, dělali si svoji práci, měli snahu jim pomoci, kdyby se chovali k lidem slušně, nemusejí vznikat tyto kauzy, nemusejí se řešit přes média. Kdyby přemýšleli hlavou a chovali se tak, jak mají, bylo by vše jinak. My máme například vypracované standardy v sociálních právech dětí a to jsme neziskovka, oni ne. To také o něčem svědčí,“ podotkla Eva Zenklová z Fondu ohrožených dětí.

Podle ní to svědčí o tom, že vše na úřadě není v pořádku. “Kdyby věděli, že vždy a ve všem jednali správně, takto by nereagoval. Pan vedoucí to prostě nezvládl a reaguje nesmyslně emotivně, až uboze,“ podotkla Zenklová.

Nemá to obdoby

Za ní se postavila i její nadřízená, předsedkyně FOD Marie Vodičková. „K tomu mám jediné – tohle jsem nezažila a svědčí to o přístupu k věci, o přístupu k problémům a o profesionalitě jak toho vedoucího, tak celého odboru. Tohle si prostě nesmí dovolit. Míst toho, aby hledal, kde vznikla chyba, napadá a uráží naši pracovnici, která se na rozdíl od něj a jeho podřízených stará o lidi v nouzi, o děti a snaží se hájit práva dětí. To se o sociálce alespoň v Táboře říct nedá. Máme další případy, které souvisí s tímto odborem a stejnou pracovnicí, kterou jsou šokující,“ dodala Vodičková.

Celou kauzou zneužívané dívenky, postupem úřadu, ale i policie, se zabývají už i ministerstva práce a sociálních věcí, spravedlnosti i vnitra. Postup úředníků sociálního odboru města řeší i tajemník Lubomír Šrámek, jako ředitel úřadu.

„Celý velmi nešťastný případ, na který částečně navazuje i další, pečlivě prověřujeme. Chceme, aby se vše vyřešilo ke všeobecné spokojenosti, a abychom vše objektivně zhodnotili. Naše pracovnice na sociálce zcela jistě postupovala v souladu se zákonem a s dobrou vůlí, alespoň to předpokládám,“ řekl Šrámek. Ostatní pracovníci města se nevyjádřili, prý k tomu nemají oprávnění.

Jak celá kauza skončí, není jasné. Problémy na sociálním odboru v Táboře se táhnou již řadu let. Mezi občany Tábora zaznívají hlasy, že odbor se nechová k lidem, kteří skutečně potřebují pomoc, správně. Před lety měla táborská sociálka údajně částečně “spoluzavinit“ i případ vraždy malého Honzíka Rokose, kterého tehdy naopak unesla jeho matka s přítelem a po měsících na útěku jej brutálně zavraždili. Jen proto, aby ho nemohl mít otec. Kdyby tehdy úřady, včetně táborské sociálky, policie a soudy pracovaly, jak měly, chlapec mohl podle otce, který volal o pomoc na všechny strany, ale nebyl vyslyšen, by dnes žil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …