TOPka má vážný problém. Tunelář jí poslal dar

18.02.2012 17:28

Problémy týkající se sponzoringu politických stran střídavě nabývají parametrů thrilleru a grotesky. Nyní například vyplynulo na povrch, že bývalý karlovarský radní, který kvůli podvodům skončil ve vazbě a totálně vytuneloval slavný sportovní klub AC Start, velkoryse sponzoroval TOP 09. ParlamentníListy.cz navíc zjistily, že kuriózní sponzorský dar skončil neznámo kde.

TOPka má vážný problém. Tunelář jí poslal dar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

ParlamentníListy.cz již dříve informovaly o kauze bývalého karlovarského radního Víta Hořejše(Volba pro město), který byl loni v říjnu zatčen. A již tehdy jsme prorokovali, že tento případ  bude mít nemalý dopad na zdejší politickou scénu, i když Hořejš nebyl v té době politicky aktivní. Celá záležitost se týká sportovního klubu  AC Start, který provozuje zdejší atletický stadion a velmi populární karlovarskou burzu. Kromě mnohamilionových příjmů z burzy získával také tučné dotace. Jenže všechny peníze nenávratně kamsi zmizely.  Hořejš  byl obviněn z poškozování věřitele a dalších trestných činů. Značných dluhů se totiž snažil zbavit nejrůznějšími nekalými způsoby.

Válka gangů

Jakmile se vše dostalo na veřejnost, následovalo další dramatické dějství, když se o sebevraždu pokusil karlovarský zastupitel a Hořejšův blízký spolupracovník Vladimír Hůrka (ODS).  Podle důvěryhodných svědků dobře věděl o machinacích, které způsobil svým jednáním Hořejš. Hůrka však nyní tvrdí pravý opak, někteří sportovci mu dokonce dávají za pravdu a myslí si, že ho více zajímaly hry na automatech než to, co se děje v klubu. Ke cti Hůrky je nutné dodat, že vzápětí rezignoval na svůj  zastupitelský mandát.

V kriminálce, odehrávající se přímo před zraky karlovarských občanů, nechybí ani ozbrojený boj o vládu nad rozkradeným klubem, potažmo stadionem, v němž figuruje i nechvalně proslulý gang. Soud nyní řeší, který výkonný výbor může jménem AC Startu jednat.

Měli pod čepicí?

Zatím poslední rozruch vyvolala zpráva o tom, že zadlužený podnikatel sponzoroval  TOP 09 a to dosti kuriózním způsobem. Při vyšetřování celé kauzy se totiž na veřejnost dostaly faktury, z nichž vyplývá, že Hořejš nechal vyrobit pět tisíc čepic v hodnotě téměř tři čtvrtě milionu korun a daroval je na volební  kampaň TOP 09. Při té prý byly čepice rozdány hasičům.

Proč se tak pravděpodobně stalo, naznačují úzké kontakty mezi Hořejšem a karlovarským politikem Josefem Malým (TOP 09).Ten je známý jako obratný otvírač dveří na ministerstvech, který umí leccos zařídit, mimo jiné také dotace a odpuštění dluhů. Hořejš tak údajně tímto sofistikovaným způsobem Malému oplatil služby. To ale Malý v médiích důrazně popírá a rozruch považuje za uměle vyvolaný, informace o tomto sponzoringu je prý známa tři roky.  A zdůrazňuje, že v té době, kdy ho Vít Hořejš poskytl, byl zcela bezúhonnou osobou. Na dotaz, proč byl sponzorský dar řešen formou čepic pro hasiče, Malý ParlamentnímListům.cz odpověděl: “Nevidím na tom nic divného. Pořád se mluvilo o tom, že hasičům chybí oblečení. Tak jsme jim pomohli. Čepice jsme rozdávali na různých hasičských soutěžích.“

TOPka: Rozdali jsme je všechny

Také podle mluvčí TOP 09 Alžběty Plívové TOP 09 distribuovala čepice na svých  promo akcích. "Všechny byly rozdány, a to zejména na dílčích podzimních kolech krajské soutěže Karlovarské ligy hasičů, zejména při dětských soutěžích v dílčím kole v Jáchymově a v závěrečném kole v Březové u Sokolova. Při soutěži dospělých obdrželi všichni účastníci čepice při závěrečném kole v Nejdku," řekla ParlamentnímListům.cz Plívové.
 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …