Nervózní Peake se chlubila vysvědčením. Samá koule a čtverec

19.02.2012 11:55

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Vicepremiérka pro korupci Karolína Peake (VV) čelila nepříjemné kritice stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce (ČSSD). V televizi se pohádali o to, zda vláda s ministry čelícími korupčním skandálům, může bojovat s korupcí.

Nervózní Peake se chlubila vysvědčením. Samá koule a čtverec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Na začátku pořadu oba hosté promluvili o přímé volbě prezidenta. „Nevíme, jestli bude vnitrostranické referendum,“ uvedla Peake. Jeroným Tejc hovořil o Janu Švejnoarovi, i když by vyloučil, že by byl jediným kandidátem. Rozhoduje se ještě o Jiřím Dienstbierovi. „Švejnara rozhodně nebudeme nutit, aby do ČSSD vstupoval,“ uvedl Tejc.

"Tejc i Peake působili uvolněným dojmem. Na druhou stranu téma přímé volby prezidenta není nikterak kontroverzní téma, takže ani debatující nemuseli čelit tlaku moderátora, na druhou stranu neřekli nic nového,“  analyzoval začátek pořadu mediální analytik Břetislav Polách.



Kritika Pospíšila

Emoce ale vzbudila situace na pražském státním zastupitelství. Odvolaný Vlastimil Rampula uspěl u soudu se stížností a může se vrátit do funkce. „Střídají se tu vrchní státní zástupci jak na orloji,“ kritizoval Tejc s tím, že to neprospěje řešení významných korupčních kauz.  „Pospíšil doplácí na svou špatnou personální politiku,“ dodal Tejc s tím, že Rampulu již jmenoval ministr Jiří Pospíšil.  Rovněž Peake kritizovala kroky Jiřího Pospíšila.

„Tejc rozhodně během odbornější debaty o situaci na vrchním státním zastupitelství v Praze působil jako ryba ve vodě, téma má v malíčku. Peake naopak hovořila velmi obecně a divákovi příliš neusnadnila orientaci v tématu,“ hodnotí Polách.

„Nevím, co tam bude probíhat. Je to věc ministra spravedlnosti, ale zajímá nás to,“ opravila se Peake, když měla odpovědět, co očekává, když se Rampula bude vracet do svého úřadu.

„Tejc se ve straně vypracoval vlastní pílí, je ve stínové vládě jako ministr vnitra, a po dnešním výkonu před kamerami nemám nejmenších obav, jak by ve vládní funkci obstál. Na druhou stranu byla Peake pro mne velkým zklamáním. Nechápu, proč ji ODS chce lanařit na svou stranu,“ tvrdí Polách.



Pětka pro vládu

Nevládní organizace oznámkovaly za snahu v boji proti korupci vládu. Ta se sice sama pochválila, nezávislí odborníci tak nadšení nejsou. „Velmi málo opatření bylo dotaženo do úplného konce,“ řekl Radim Bureš z Transparency International.  Za svobodný přístup k informacím vláda dokonce propadla a dostala pětku.  „Nesouhlasím, že zhoršujeme situaci ke svobodnému přístupu k informacím,“ ohradila se Peake. Odměny pro úředníky by měly být podle Peake zastropované a lehce odůvodnitelné.

Peake  do studia vysvědčení donesla a ukázala na kameru. Vysvědčení obsahovalo dvě pětky a jednu čtyřku. „Já se za takové vysvědčení nestydím,“ řekla Peake udivenému moderátorovi.

Podle Tejce to je špatné vysvědčení od odborníků a stejně špatné by Nečasův kabinet dostal i od občanů. „Od Peake to bylo mediálně působivé, ale byla to trefa do vlastních řad. Ukázat na svou vlastní vládu, že ze dvou předmětů propadá, není příliš chytré,“ podivil se Polách.

Nervózní Peake

Tejcovi se nelíbilo, že ve vládě je Vondra, Bárta a Drábek. „Takováto vláda může být morálním arbitrem a bojovat s korupcí,“ hřímal Tejc. Vondra nevysvětlil kauzu ProMoPro, Bárta je přímo obviněn z korupce, ale stále je členem K9 a Drábek čelí podezřením okolo výběru softwarové firmy pro nový systém výplaty sociálních dávek.

„Ovbinění Bárty a jeho soud těžko bude náplastí na dvacet let rozkrádnání této republiky,“ rozzlobila se Peake ve studiu.

„Peake začala být nervózní, když začala mluvit o Bártovi a jeho obvinění z korupce. Její argumenty nezněly příliš přesvědčivě. Tady chválím moderátora, který dokázal pohotově reagovat a ptal se na obálky od Víta Bárty,“ hodnotil Polách. Tejc zdůraznil, že by Bárta měl aspoň rezignovat na funkci šéfa klubu VV.

Tejc kritizoval ministry, kteří se podle něj utrhli ze řetězu a rozdávali odměny, jako by to bylo z jejich vlastní kapsy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…