Hrozbu letiště ministerstvo tají. Vidím věří v úřednickou lemplárnu

19.02.2012 20:37

Poslanci se dodnes nedozvěděli, kdo vlastní nákladový terminál letiště Ruzyně. Vše má na starost ministerstvo financí. Bezpečnostní expert ODS Jan Vidím v tom vidí pouze úřednickou lemplárnu, stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc si není jistý, jestli jde o neschopnost či záměr. Novináři před několika měsíci zjistili, že terminál je bezpečnostní hrozbou ve strategickém srdci letiště. Dostali tam například nůž a maketu bomby.

Hrozbu letiště ministerstvo tají. Vidím věří v úřednickou lemplárnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

„Ministerstvo financí nám k tomu ještě nic neřeklo. Začnu to ve sněmovně u Kalouska urgovat. Alespoň nám mají říct, že nevědí. Je to už pár měsíců, co jsme se jich na to ptali. Někomu to museli pronajmout. Jsem přesvědčen, že jde jen o normální úřednickou lemplárnu. Nějaké spiklenecké teorie odmítám,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz k problému bezpečnostní expert ODS Jan Vidím. Ohledně privatizace ruzyňského nákladového terminálu existuje totiž spousta spekulací.


Poslední vlastník v likvidaci

„Není slušné mi volat v neděli odpoledne. Jste neslušný a ještě se mě ptáte na věci, které si můžete přečíst na webu, nashledanou,“ zavěsila právnička Veronika Ordnungová, členka představenstva společnosti Prague Handling, která je podle obchodního rejstříku v likvidaci od ledna 2012. Právě ve zmíněnou firmu se přejmenovala společnost Central European Handling, které byl před pěti lety cargo terminál státem za tři čtvrtě miliardy korun prodán. Při změně firem se změnil akcionář, majetková struktura, ale všichni zainteresovaní zarytě mlčí.

Zpravodajský web aktuálně.cz  informoval, že Veronika Ordnungová působila ve společnostech, které měly blízko ke zbrojaři Richardu Hávovi, příteli nynějšího ministra financí Miroslava Kalouska. V aktuálně.cz zjistili, že pro Hávovu společnost Zenit zakládala firmy jako Český letecký průmysl nebo Společnost pro letecký průmysl. Hávovo napojení na ruzyňské cargo nicméně veřejně připustil i ministr zemědělství Ivan Fuksa, tehdejší Kalouskův náměstek na ministerstvu financí. „Faktem je, že některé personální propojení může ukazovat na to, že pan Háva může mít něco společného s tímhle tím,“ uvedl v diskusi v České televizi.

Neschopnost nebo záměr?

„Především jsme kritizovali anonymní akcie a fakt, že jde o panelákovou firmu. Obecně považuji za problém, když jsou citlivé provozy a instituce v soukromých rukou, kde není znám vlastník. To komplikuje práci zpravodajským službám. Podmínkou výběrových řízení a rozhodnutí vlády by mělo být, že vlastnická struktura musí být známá. Jde jen o jeden z mnoha případů, kdy vláda, která by měla potírat anonymní vlastnictví, spíše dělá vše proto, aby zvítězilo na úkor lidí, kteří se chovají transparentně. Je otázka, jestli je to neschopnost nebo záměr,“ sdělil ParlamentnímListům.cz stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc.

Vláda se podle něj snaží mnohdy privatizovat služby a činnosti, které by měly být vykonávány státem nebo státními organizacemi. „Nevím, jestli ministerstvo financí nemůže nebo jen nechce předat informace o inkriminované firmě. Ministerstvo by mělo přinejmenším zdůvodnit, proč podle zákona nemůže zveřejnit tyto informace,“ podotkl Tejc.

Díra v bezpečnosti letiště

Nákladový terminál je nejvýznamnější strategický objekt, tudy se do letadel nakládají zásilky, které putují do celého světa. Minulý rok reportéři serveru aktuálně.cz dokázali, že tento prostor není zdaleka tak střežený, jak by se dalo očekávat. Na palubu letadla zvládli úspěšně propašovat věrnou maketu bomby. Stalo se tak deset let po teroristických útocích z 11. září v USA, tedy v týdnu, kdy svět alarmoval před možnou hrozbou terorismu. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…