Další neuvěřitelný případ táborské sociálky. Co je to za lidi, táží se příbuzní

23.02.2012 9:02

Táborský OSPOD, tedy Odbor sociálně právní ochrany dětí, který by měl jednat především ve prospěch práv dětí, má další velký problém. Nejen kauzu údajně zneužívané šestileté dívenky, kterou měl do péče dostat její otec, který je podezřelý ze sexuálního zneužívání, ale i případ postiženého chlapce hýbe úřadem. Příbuzní chlapce, kteří o něj pečují, se ptají – proboha, co to tam pracuje za lidi?

Další neuvěřitelný případ táborské sociálky. Co je to za lidi, táží se příbuzní
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Táborská sociálka je bohužel už několik let pověstná svým zvláštním přístupem k lidem, laxností k řešení problémů a často arogancí. Teď si manželé Liškovi, kteří se starají o svého těžce postiženého vnuka, vyzkoušeli na vlastní kůži, jak “skvěle“ sociálka pracuje.


Sociálka tolerovala zneužití dávek


Celé dva roky se manželé Liškovi starají o Kubu. Tomu je sice patnáct, ale mentálně je na úrovni tříletého dítěte. Protože se jejich nezodpovědná a nepořádná dcera, která žije podivným způsobem, o chlapce nedokázala postarat, ujali se výchovy a péče o vnuka prarodiče. Když ovšem projevili zájem o jeho osvojení, čekal je šok. I když je OSPOD ujišťoval, že je u soudu o osvojení podpoří, přišel tvrdý podraz. A co je horší, táborská sociálka dva roky tolerovala zneužití sociálního systému matkou chlapce. Škody jdou do stovek tisíc korun.


„Na nabídku jedné z pracovnic sociálky, která viděla, že se o vnuka dobře staráme, že k nám má velmi silné pouto a my k němu, nabídla, že bychom mohli požádat soud, aby nám jej svěřil do péče. Byli jsme ujištěni, že máme jejich plnou podporu. Když pak došlo na soud, bylo vše jinak. Byl to ze strany sociálky podraz a doteď se z toho nemůžeme vzpamatovat,“ řekla pro ParlamentniListy.cz smutně babička chlapce Ilona Lišková.


Někdo matku varoval


Někdo právě ze sociálního odboru navíc upozornil matku Kuby, že si ho babička s dědečkem chtějí osvojit. Ta ho okamžitě a potají uprostřed vyučování tajně odvedla ze speciální školy a tvrdila, že se o něj bude dál starat sama. Terénní pracovnice Fondu ohrožených dětí, která šla do bytu matky na místní šetření, zjistila, že chlapec tam nemá vlastní postel, matka dluží spoustu peněz a není schopna mu zajistit ani jídlo. O tom sociálku pracovnice fondu ihned informovala. Kde však skončila její zpráva, je záhadou.


Přesto pak došlo na soud. Ten pak rozhodl, že dočasně bude chlapec ve “střídavé péči“ prarodičů i matky. Ta má ještě další tři děti, o které se ne zcela dobře stará. Prarodiče jsou v šoku.


„Co je nejhorší, je, že, když se o něj chviličku tedy dcera měla starat, ze školy nám učitelka volala, že Kubík je ve špatném psychickém stavu a výrazně hubne. Okamžitě jsme šli na sociálku a řekli jim to. Paní sociální pracovnice Eliška Sedlačíková jen zvedla telefon a zavolala ředitelce školy, která ale s vnukem nepřijde téměř do kontaktu. Ta jí řekla, že je to asi nějaký nesmysl. To Sedlačíkové stačilo, aniž by se sama přesvědčila, jak se věci mají,“ vzpomíná babička chlapce Ilona Lišková.


Ze zoufalství se proto obrátila znovu na Fond ohrožených dětí. Společně pak zjistili, že matka po celou dobu, co se o chlapce prarodiče poctivě starali, pobírala sociální dávky a dokonce dostala i státní příspěvek na pořízení auta. Škoda je nejméně dvě stě tisíc korun. Když to prarodiče sociálce oznámili, úřednice jim řekla, že to není její problém, že to má na starosti dávkové oddělení.


Podali stížnost


„To si dělají legraci? My vše platíme z důchodu, z toho mála, co máme, ale děláme to rádi a s láskou a nikdy jsme nic nepožadovali a ani jsme nevěděli, že tohle vše dcera dostává, aniž by o Kubu projevila i malý zájem. A když na to upozorníme, setkáme se s takovou reakcí. Je to trestný čin zpronevěry a jim je to úplně jedno,“ podotkla babička postiženého Kuby.


Proto podala s manželem stížnost na postup sociálky jak k vedení odboru, tak i k vedení města. To se kauzou, stejně jako problémem u údajně zneužívané dívenky zabývá. Kromě jiného se o případy zajímají i některá ministerstva.


„Všemi podněty, které jsme v uplynulých dnech získali, se pečlivě zabýváme. Z některého chování a přístupu vedení OSPOD vyvodíme pracovně právní důsledky. Shromažďujeme veškerý materiál, abychom mohli objektivně rozhodnout, jak dále postupovat,“ podotkl tajemník města Lubomír Šrámek.


Stejný úřad, stejná sociální pracovnice


Nutno podotknout, že oba případy – jak zneužívanou dívenku, tak i postiženého chlapce - řešil stejný sociální odbor a především stejná sociální pracovnice. Ta se navíc ukazuje jako velmi laxní a nepořádná. Například matka údajně zneužívané holčičky zjistila, že zprávu z místního šetření u ní doma, které provedl Fond ohrožených dětí, nechala sociální pracovnice Eliška Sedlačíková ve svém počítači někde “v koši“, a k doporučující zprávě k soudu ji zřejmě vůbec nepřipojila. I proto soud patrně mohl rozhodnout jinak, než kdyby nález měl k dispozici.


„Takhle sociálka spolupracuje s Fondem ohrožených dětí? To je vrchol. Je vidět, jaký je tam chaos a jak úředníci za peníze daňových poplatníků pracují. Kolik takových dalších případů ještě je. Ty naše – můj a paní Liškové jsou jen minimum z těch, které jsou těm našim zřejmě hodně podobné. Lidi by se měli ozvat, protože tohle opravdu nemá obdoby,“ dodala i matka šestileté dívky, o jejímž případu ParlamentniListy.cz minulý týden informovaly.


Je to k neuvěření, trpí děti


Z případů je zděšena i předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. „Jsem stále více šokována tím, co se v Táboře děje, a že je možné, aby někdo postupoval tak nezodpovědně v případech, kdy jde hlavně o děti, o jejich práva. ODPOD se neobtěžuje zjistit si důležité informace, o osobním zájmu ani nemluvím. I proto chystáme jisté kroky, neboť opravdu nelze nadále jen přihlížet k tomu, jak dochází k porušování různých předpisů a také zákonů. Město by dle mého názoru mělo vyvodit velmi tvrdé personální opatření a o případy, nejen tyto, se velmi pečlivě zajímat. Máme signály, že to nejsou jediné sporné kauzy týkající se táborské sociálky,“ uvedla Vodičková.


Manželé Liškovi i matka údajně zneužívané holčičky čekají na odpovědi na jejich stížnosti. “Nejde nám o nějakou mstu, jen doufáme, že se ledy pohnou a někdo nahoře konečně pochopí, že takoví lidé prostě nemají na úřadě, kde se rozhoduje o budoucnosti lidí – hlavně dětí, co dělat,“ dodala Ilona Lišková.


Zajímají se i politici


Kromě vysoce postavených politiků a ministrů, kteří případy nechávají prověřit, se o kauzy zajímají i někteří jihočeští poslanci, senátoři, ale třeba i zastupitelé města. Ti nyní budou chtít po radnici vysvětlení, co se to vlastně na táborské sociálce děje.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …