Drábek nedal peníze, charita smutní: Jak to těm nemocným řekneme

24.02.2012 9:41

Ministerstvo práce a sociálních věcí má na hrbu další problém. Nereaguje na požadavky krajů k financování sociálních služeb. Hraje mrtvého brouka. V Moravskoslezském kraji hrozí dokonce rušení některých sociálních služeb a sociální prevence, vzniknou i stovky nezaměstnaných. Nejsou peníze. A ty, které má kraj dostat, jsou o 220 milionů nižší, než potřebuje.

Drábek nedal peníze, charita smutní: Jak to těm nemocným řekneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

To znamená, že jenom Charita v Moravskoslezském kraji bude muset odmítnout 2 630 klientů, protože dosud vykonávané služby bude muset z nedostatku peněz zrušit.

ParlamentnímListům.cz to potvrdil Lukáš Curylo, ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské a zároveň zastupitel kraje za KDU-ČSL. V  celém Moravskoslezském kraji se jedná podle náměstka hejtmana Slavomíra Recmana (KSČM) o zhruba 3000 klientů, kteří skončí bůhví kde.

Skončily evropské peníze a MPSV s tím nepočítá

Jako důvody vidí Recman v trvalém a neustálém poklesu prostředků ze státního rozpočtu určených k financování sociálních služeb. „Zdaleka neodpovídají oprávněným požadavkům poskytovatelů sociálních služeb. Zatímco v roce 2008 jsme dostali na tuto činnost 850 miliónů korun, pro letošní rok máme přiznáno jen 731 miliónů korun,“ uvedl Recman.


Jako další důvod obrovského propadu vidí i to, že se do dotačního řízení Ministerstva práce a sociálních věcí pro letošní rok se přihlásili také poskytovatelé služeb sociální prevence. Jejich činnost však byla v letech v letech 2009 až 2011 financována z individuálního projektu kraje nazvaného „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“, který byl hrazen z prostředků Evropského sociálního fondu. Jen za loňský rok tak dostaly služby sociální prevence, například azylové domy, sociálně terapeutické dílny, nízkoprahová denní centra, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, sociálně aktivizační služby pro rodinu a dítě, domy na půli cesty, podporované bydlení 225 milionů korun. 

Stát ušetřil, ale na budoucnost nemyslel

„To znamená, že v uvedeném období, tedy v letech 2009 – 2011, nemusel stát na provoz služeb sociální prevence financovaných z individuálního projektu v Moravskoslezském kraji dát ani korunu,“ upozornil Recman.

Podle jeho slov je obdobná situace i v jiných krajích republiky. „Ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí jsme byli v průběhu roku 2011 opakovaně ujišťováni, že služby sociální prevence budou financovány v letech 2012 - 2013 nadále z návazného individuálního projektu. Moravskoslezský kraj tedy připravil takzvaný návazný projekt “Optimalizace sítě služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji”, který byl v momentě otevření příslušné výzvy připraven předložit ke schválení. Ministerstvo však kraje podrazilo. Výzvu v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost otevřelo až v lednu letošního roku a navíc s pozměněnými podmínkami,“ řekl Recman s tím, že deficit ve výši 220 milionů korun na tyto služby není v možnostech kraje nijak nahradit.

Kraj vyhlásil úsporná opatření, to je však málo

Už během října a listopadu loňského roku uskutečnil sociální odbor krajského úřadu pracovní jednání, na které pozval představitele dvaceti obcí, na jejichž území jsou poskytovány služby sociální prevence. Jednání se zúčastnili rovněž všichni poskytovatelé služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji. „Jednalo se o 45 organizací poskytujících 150 sociálních služeb. Výsledkem bylo určení priorit potřebnosti jimi poskytovaných sociálních služeb a stanovení maximálních možných úspor v jejich rozpočtech, vedoucích ke zmírnění dopadu poklesu finančních prostředků pro rok 2012,“ sdělil vedoucí Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Mgr. Daniel Rychlik. Cílem bylo podle jeho slov nalézt optimální řešení pro udržení sítě potřebných služeb sociální prevence a zajištění adekvátních finančních prostředků na její provoz, případně opodstatněný rozvoj.


Ovšem podle Recmana se vzniklá situace nedá řešit jen úspornými opatřeními. „Pokud si uvědomíme, že k finančním prostředkům chybějícím z Evropského sociálního fondu musíme u všech poskytovatelů, tedy nejen u poskytovatelů služeb sociální prevence, připočítat další růst nákladů v důsledku nárůstu cen energií a hlavně v důsledku zvýšení DPH od 1. ledna 2012, nelze tuto situaci bez účasti státu zvládnout,“ uvedl Roman.

Žijeme už teď na dluh a musíme se dívat našim klientům do očí

„Uvědomte si, že nám čas běží a už teď žijeme na dluh. Pokud nedostaneme do konce března signál ze státní správy, že chce tento problém nějak řešit, budeme muset spoustu zařízení zavřít a zaměstnanců propustit. A jsme to my, kdo se musí dívat našim klientům tváří v tvář a vysvětlit jim tu situaci. Kroutí hlavou, nechtějí tomu věřit,“ uvedl Curylo.


Podle Recmana to v celém kraji znamená uzavření 117 sociálních služeb, zrušení 465 pracovních míst a 831 lůžek v pobytových zařízeních.

Jednat se bude především o zařízení v oblasti vstupní prevence, azylové domy, sociálně terapeutické dílny, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. „Pokud se to nevyřeší, týká se to v tomto segmentu samozřejmě i klientů, o které se staráme celodenně. Jsou to zejména duševně handicapovaní a duševně nemocní lidé, takže to postihne jejich rodiny přes den. Budou se muset o svého blízkého postarat sami, opustit zaměstnání. A u azylových domů jsou to lůžka lidí, kteří tam bydlí, které se snažíme opět začlenit do společnosti,“ vysvětlil pro ParlamentniListy.cz  ředitel Lukáš Curylo.

Kraj hledá řešení, posílá dopisy, ministerstvo mlčí

Podle Recmana takovýto zásah do rozsahu poskytovaných sociálních služeb na území kraje přivodí ohrožení celkové stability a tedy fungování sítě sociálních služeb.

Kraj se podle jeho slov snaží hledat řešení v jednání s ministerstvem, které však na tyto problémy nijak nereaguje. „Oslovili jsme osobně nebo dopisem všechny poslance. Upozorňujeme na vznikající nebezpečí. Chceme prostřednictvím Asociace krajů a hejtmanů apelovat na premiéra Nečase, pokud bude třeba, půjdeme taky demonstrovat do Prahy,“ uvedl Recman. Kraj vyhlásil dotační program, vloni do něj však mohl dát jen 5 milionů korun, což je jako kapka v moři.

Curylo za Charitu oslovil i možné sponzory, to však podle něj situaci neřeší. „My víme, že dary sponzorů činí v rámci rozpočtu do 4 až 5 procent. A to je standard nejen u nás, ale i na Západě.  Obecně se předpokládá, že náklady na tyto veřejné služby pokryje veřejná správa a nikoliv soukromí donátoři.  Chvála bohu za to, co přispějí, ale skutečně to neřeší náš problém. Ten je však daleko širší, v ohrožení jsou totiž i domovy pro seniory, sice v ne tak velké míře, ale přesněji se to ukáže už v průběhu letošního roku.,“ varuje Curylo.


Jen Charita v Moravskoslezském kraji pečuje o zhruba 8 tisíc lidí v různých segmentech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …