Tlející koaliční bahno. To prý ve Varech zvítězilo nad ctí

29.02.2012 21:27

Mnohokrát pověřený fakt, že revoluce požírá své děti, se potvrdil i v Karlových Varech. Zde po posledních komunálních volbách nezůstal díky usilovné práci opozičních stran kámen na kameni. Občané města, jimž se už kvůli nechvalně známým skandálům a losovačkám vysmívala celá země, poslali do vedení města nové tváře a v zastupitelstvu zasedli vedle zkušených šíbrů i příslušníci zdejší elity. Jenže, po pár měsících je po revoluci a vše se zvolna vrací do starých kolejí.

Tlející koaliční bahno. To prý ve Varech zvítězilo nad ctí
Foto: Archiv
Popisek: Dříve živá karlovarská Třída TGM dnes zeje prázdnotou

A revolucionáři, kteří celé měsíce pracovali v opozici, upozorňovali na praktiky „radniční mafie“ a majetkové prohřešky, se z vedení města potupně vrací zpět do opozice. Nikoliv ale všichni. Jde jen o pár „neposlušných“, v čele se známým karlovarským rebelem Jiřím Kotkem (Alternativa) a lídrem hnutí O co jim jde?! Otmarem Homolkou.

Oba odmítli, společně se svými dvěma věrnými kolegy, posílení původní koalice K20 paktem s ODS. Hlavním důvodem jejich odporu byla účast bývalých aktérů karlovarských kauz v radě města.  Argumentují tím, že by zradili voliče a svůj volební program.  Ostatní členové K 20 však po dlouhých měsících jednání  na spolupráci s ODS přikývli, ač mnozí neradi. Považují ji za jediné možné východisko z nouze a za sňatek z rozumu.

Konec patu?

Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA), který dokonce kvůli dlouho trvajícímu politickému patu uvažoval o  své rezignaci, ParlamentnímListům.cz s úlevou oznámil výsledek: “Dnes proběhlo koaliční jednání, na kterém všechny zúčastněné subjekty - KOA, ODS, NZ (nezávislí zastupitelé), TOP09 - dospěly ke shodě o podobě nové koalice. Ta bude mít v 38 členném zastupitelstvu 23 hlasů. Shoda je i na devítičlenné radě města a skladbě exekutivy v podobě primátor a tři náměstci. Dohodli jsme se také na dopracování koaliční smlouvy a programového prohlášení tak, aby do konce týdne mohly tyto dokumenty získat podobu reflektující připomínky všech subjektů a mohly být projednány na koaličním jednání v pondělí 27. února.“

Pohádka skončila


Jak už ParlamentníListy.cz několikrát anoncovaly, karlovarská politická krize trvá prakticky od založení koalice K 20, kterou vedle vítězné KOA tvořili ještě členové Alternativy, O co jim jde?! a TOP 09.

Velmi záhy však byl „odejit“ Jiří Kotek, jeho krátký pobyt ve funkci prvního náměstka zpečetila skutečnost, že se neváhal podat žaloby na nevýhodné prodeje a pronájmy majetku a především výstavbu karlovarské KV arény. Z této první koaliční roztržky se už K 20 de facto nevzpamatovala, i když namísto hlasu Jiřího Kotka, potřebného k získání většiny, se podařilo některým členům koalice přesvědčit ke spolupráci i poslankyni za ODS Radku Patákovou a nezávislou kandidátku za KSČM Věru Bartůňkovou a vytvořit tzv. Nezávislý zastupitelský klub, který by zajistil většinu dvaadvaceti hlasů.

Utrpení schizofrenika

Přestože je návrat ODS do vedení  karlovarského magistrátu pro mnohé velkým zklamáním, někteří zastupitelé si vydechli. ParlamentnímListům.cz to potvrdil i Otmar Homolka, který se koalici bez ODS snažil zachránit do poslední chvíle: „Na všem špatném je vždy i  aspoň trocha pozitivního, a to je třeba vnímat. Pro mě osobně přináší nucený odchod do opozice velkou úlevu z končící "povinné" loajality vůči koalici a některým našim bývalým koaličním partnerům. Leccos se dalo skousnout a v době fungující K20 mi to nedělalo tak velký problém, ale po odstoupení KOA v červnu 2012, byla pro mne práce v koalici utrpením schizofrenika, který zachraňuje K20 a přitom je její černou ovcí. A tak se stalo, že nabízenou K20, která měla být a nakonec byla podle původního přání KOA "bez Kotka", KOA stejně odmítla jako „nestabilní a bez solidních stranických základů" a máme tu stabilitu v podobě koalice s ODS, po které Kulhánek a TOP 09 touží a za kterou vehementně bojují od okamžiku okamžiku vyhlášení volebních výsledků. Shrnuto jednou větou: Nad čestnou nejistotou zvítězilo stabilní tlející koaliční bahno.“ 

Je to vůle voličů

Zcela jiný názor má na celou věc předseda karlovarské ODS Jiří Vaněček:“Každá politická strana se snaží o dobrý volební výsledek a o své možné angažmá na každé úrovni, od samospráv po poslaneckou sněmovnu. Zastupitelský klub ODS je složen z členů, kteří ve většině případů byli zvoleni na základě preferenčních hlasů a to více než kdykoliv v minulosti. Toto se týká nejen nových členů klubu, ale i těch kteří svůj  mandát obhájili. Nevidím jediný důvod k tomu, abych nerespektoval vůli našich voličů a nevyjednával o zastupitelském klubu jako celku. Za našimi lidmi  stojím. Žaloby, které ne vždy legitimním způsobem podal za město Jiří Kotek,  budu hodnotit podle konkrétního vývoje a výsledku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Vaněček.

Není vyhráno

Jeden z insiderů karlovarské politické scény, který je politickými dohodami zavázán k mlčení, nám ovšem prozradil, že nově vzniklá koalice K 23 je ale ještě víc křehká než původní K 20, která navzdory křehké většině odstartovala řadu potřebných změn a vcelku důsledně realizovala to, co slíbila voličům. Přes obrovský odpor vlivných skupin byly podány první žaloby, v nichž běží o historický majetek města a miliardové částky. A právě causa „žaloby“ je prý to, oč tu běží: „V okamžiku, kdy ODS udělá nějakou levárnu, celá koalice se definitivně rozpadne,“ řekl nám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …