Zaorálek vedle komunistů: Doba si žádá spojení levice. Na úrovni Evropy

25.02.2012 9:36

Sociální demokracie stále nechce nic měnit na svém Bohumínském usnesení o zákazu případné spolupráce s KSČM na vládní úrovni. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek přesto připouští, že ČSSD je ochotná si s komunisty sednout alespoň ke společnému dialogu v otázce, jak by měl vypadat socialismus pro 21. století. Proč? Prostě proto, že si změny vynucuje krize a postupující světová globalizace. Navíc kapitalismu prý už pomalu zvoní umíráček.

Zaorálek vedle komunistů: Doba si žádá spojení levice. Na úrovni Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Trvanlivost závazku z roku 1995 k zákazu ČSSD s KSČM na vládní úrovni tento týden pro ParlamentníListy.cz zopakoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „My říkáme stále totožné, tedy že neuvažujeme o koaličním vládnutí s komunisty. Dokážeme si představit menšinovou vládu s podporou dalších stran, to ale všechno souvisí s tím, jak bude vypadat model po volbách,“ zmínil Zaorálek v reakci na průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Kdyby se nyní konaly volby do sněmovny, vyhrála by je totiž podle nejnovějšího průzkumu CVVM se ziskem 32 a půl procenta hlasů ČSSD. Třetí KSČM by získala 15,5 procenta. Levice by tedy dohromady měla 48 procent hlasů, což není zrovna málo. Byla by tedy možná spolupráce mezi ČSSD a KSČM alespoň v otázce oživení socialismu?

Podle toho, co vyplynulo ze čtvrtečního semináře Masarykovy demokratické (dříve dělnické) akademie na téma svobody a budoucnosti society, tedy Socialismu pro 21. století, zřejmě ano. Zaorálek totiž jako jeden z panelistů diskuse přiznal, že ČSSD je ochotná a připravená k dialogu s KSČM nad tím, jak provést nejenom dílčí společenské změny, ale nastartovat i systémovou alternativu. 

Levice se bude muset spojit

„Jsme svědky krize, a proto čím dál tím více lidí hledá alternativu,“ řekl Zaorálek, který zejména vyzdvihoval problém evropský, tedy to, že pokud bude nutné nějaké změny provést, tak se levice bude muset v Evropě spojit a začít provádět změny v evropském měřítku. ČSSD a už vůbec ne KSČM proto nemůže změny nastartovat sama, i když komunisté dnes přiznávají, že již nikdy by do budoucna nešli cestou revoluce. „Platformou pro spolupráci by měla být Evropa, a i debata o socialismu by měla mít evropský rozměr,“ zdůraznil k tomu na semináři Zaorálek.

Jak dále z diskuse vyplynulo, kapitalismus se skutečně již vyčerpává a spěje nejen v evropském měřítku ke svému konci.

Ideály mohou být prosazovány nesprávnými cestami

„Současné dominující společenské uspořádání není koncem dějin, proto je možné nejen jeho dílčí vylepšení, ale i kvalitativní, systémová změna,“ řekl k tomu pak Jiří Dolejš (KSČM). Právě on představil na půdě Masarykovy demokratické akademie materiál, jenž připravilo Centrum strategických a teoretických studií KSČM..

Podle Dolejše nový projekt Socialismu pro 21. století vychází ze zkušenosti ze ztroskotání minulého pokusu a z poučení, že ideály mohou být prosazovány i nesprávnými cestami.

„Předstupněm Socialismu pro 21. století je sociální stát, tlumící společenské nerovnosti a urovnávající svými opatřeními cestu budoucímu socialistickému vývoji,“ vysvětlil později Dolejš pro ParlamentníListy.cz. Co by to podle něj ale v praxi znamenalo? Třeba to, že se již KSČM nechce znovu ucházet o vládu jedné strany a že již nepůjde ani monopolem vlastnictví. „Chceme ale překonat monopol soukromého sektoru a prosadit vlastnickou pluralitu,“ vysvětlil k tomu Dolejš.

Ostatně i to zmínil ve své prezentaci na čtvrteční přednášce. Na to pak reagovali zástupci ČSSD slovy, že takovéto postoje přijímají jen a jen pozitivně. Socialisté kvitovali také to, že si zástupci KSČM v ohledu chápání starého modelu socialismu sypají popel na hlavu a to hlavně za to, že byly neschopné vládnoucí garnitury.

Heller: Při dělbě práce jsme si byli rovní a někteří rovnější...

„My v té minulosti vidíme hlavní příčinu systémových vad to, že při dělbě práce jsme si všichni byli rovní a někteří rovnější. Že pokud jde o reálný výkon vlastnických funkcí, tak tady byla třída řídícího aparátu, která vznikla z těch, kteří byli profesionálně z funkce dělníků vytaženi na funkce řízení, a z nich se vytvořil určitý vlastnický aspekt. Oni byli více vlastníky, než třeba dělníci v továrnách. Ti do toho mohli mluvit jen velmi málo a už vůbec ne do té roviny centrální. A tam je třeba tu samosprávu dotáhnout,“ vysvětlil pak k tomu pracovník Centra strategických a teoretických studií KSČM Josef Heller, který je pro změnu podepsán pod konkurenčním materiálem na stejné téma.

„Chceme–li něco změnit, pak je třeba změnit funkci aktivně jednajícího vlastníka a funkce odborné, tedy funkce neřídícího pracovníka,“ dodal pak k tomu Heller.

„Já to chápu jako text, který je vstřícný k sociální demokracii a popravdě to činí ten dialog snazší. Ta neradikálnost činí totiž snadnější debatu s KSČM. Materiálu však chybí radikálnost, která by odpovídala té historické situaci, v níž se nacházíme. Ten text je totiž abstraktní, v situaci, která se děje kolem nás," zkritizoval ale o chvíli později materiál KSČM právě místopředseda ČSSD Zaorálek.

Marxovy teorie? To už je staré pojetí...

"Já si prostě nejsem jist tou terminologií socialismus a kapitalismus, tou Marxovou terminologií sociálně ekonomické formace – tedy socialismus a kapitalismus - vytvořenou před 150 lety.  Řeknu k tomu jednu kacířskou věc. I ten Lenin v tom stadiu nejvyššího imperialismu byl z hlediska sledování dění o něco dále, než Marx. Což ale neznamená, že se dovolávám Lenina,“ zavtipkoval také Zaorálek. „Jsme svědky krize a krize politických elit. Právě proto by platformou pro spolupráci měla být Evropa,“ dodal na vysvělenou k tomu.

Zaorálek později v živé diskusi mezi početnými posluchači kromě jiného zmínil, že dá na grémiu strany návrh na postup strany ve věci sporných milostí, které udělil prezident Václav Klaus.

„Zítra tady v půl osmé ráno dám na stůl usnesení o Klausovi, o němž se pak budeme bavit,“ pronesl k tomu. Několika větami pak okomentoval i to, že máme vlastně prezidenta, který evropskou myšlenku a integritu neustále shazuje, ale Česko rozhodně stát stranou nemůže. Poukázal v této souvislosti také na to, že německý prezident Christian Wulff minulý týden odstoupil poté, co bylo zjištěno, že je zapleten do korupčního skandálu. V souvislosti s tím pak v živé diskusi posluchači volali nejen k pochodu lidí na Hrad, ale i na Strakovu akademii k tomu, aby se svrhla vláda. "Vláda je hlavně v rukách lidu," pokřikovali k tomu někteří členové sociálné demokracie, ale i mnozí komunisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…