Šéf olomouckých pirátů: ODS by za útok Anonymous měla být vděčná

27.02.2012 20:16

ROZHOVOR Předseda České pirátské strany v Olomouci Petr Bajgar (48) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, co si myslí o Obchodní dohodě proti padělatelství ACTA a co pro něj znamená hnutí Anonymous. Mimo to také ostře kritizoval současnou politickou situaci v zemi, kterou přirovnal k feudalismu.

Šéf olomouckých pirátů: ODS by za útok Anonymous měla být vděčná
Foto: Martin Kovář
Popisek: Protestní pochod proti smlouvě ACTA Prahou

 

Jak dlouho jste předsedou České pirátské strany v Olomouci a co vás k tomu přivedlo?

Předsedou pirátské strany jsem od dubna 2011 a členem od 20. srpna 2009. Jedině jako politická strana můžeme účinněji bojovat proti mnoha dnešním špatnostem. Chtěli jsme být jen občanským sdružením, ale nezbylo nám nic jiného, protože nástroje pro občanskou společnost jsou minimální. Je nezbytné dát zase zpátky možnost občanům hájit svoje práva. Co mě přivedlo do politiky, je to, že mám tříletého syna, kterému se nechci stydět podívat do očí kvůli tomu, jak to tady vypadá a co se tady děje. A to je to, že stále víc rostou snahy na zneužívání informačních technologií proti lidem, než, aby zvyšovali servis občanům. Velice mě popudil například projekt internetu do škol. Místo toho, aby otevíral dveře mladé generaci, tak se stal školením na používání programů Microsoft.

Co je cílem vaší strany v regionu? Chcete uspět v krajských volbách?

Chceme hlavně být součástí celorepublikového pirátského hnutí. Dát tu možnost lidem ze vzdělaneckého města Olomouce účastnit se na tom, co se dneska otevřelo celosvětově, protože ve světě je přes šedesát pirátských stran. Tohle hnutí je na ochranu internetu, který je postupně oklešťován a omezován komerčními zájmy. Naším cílem tedy je dát možnost občanům projevovat svoji vůli, otevírat politiku lidem. Olomoucký kraj v minulých volbách dokázal jedinečnou věc, když se zde podařilo vykroužkovat pana Langera, který byl trnem v oku celé republice, a proto chci poděkovat lidem v kraji za odvahu při tom kroužkování a požádat o zodpovědný výběr politiků, kteří můžou reprezentovat a za které se nebudeme muset po příštích volbách stydět.

Jak vnímáte současné dění na české politické scéně?

Já mám za to, že česká politická reprezentace je dneska naprostým zoufalstvím. Jestliže ministr školství Dobeš ohrožuje prý kvůli úsporám malotřídky i vysoké školy a na druhé straně dlouhodobě nezvládá čerpání dotací třiapadesáti miliard z Evropské unie, tak místo toho, aby odstoupil, je prohlášen prezidentem za nejlepšího ministra školství od roku 1989, tak je to zoufalá situace.



Korupce, zneužívání pravomocí, protiobčanskost tohoto režimu. To, jakým způsobem se postavila tato vláda k dohodě ACTA, je zoufalství. Že si ji přečetli až v době, kdy se proti ní zvedl odpor. Smlouva, která omezuje občanské svobody a práva, která zavazuje právní řád státu, co bude muset vykonat, co bude muset přijmout, k čemu bude muset vázat své občany, to je naprosto šílené. Neměli bychom zapomenout na to, že jsme proti ACTA protestovali a bojovali hned po jejím úniku-zveřejnění díky Wiki Leaks od roku 2009. Jan Antonín Baťa plánoval ve třicátých letech, že by tato republika uživila 40 milionů lidí. Dnes ale není schopna uživit deset milionů, což je zoufalý výsledek porevolučního vývoje a toho, co nám vsugeroval pan Klaus. Dostali jsme se do „feudalismu“, kde jsme všichni občané jako otroci a jen pár „feudálů“ nám vládne neomezeně. Stydím se za posledních dvacet let.


Můžete ještě rozvést, proč smlouva ACTA vyvolala takový odpor?

Je to velice brutální atak a to právě tím, jak se tváří nenápadně, jakým způsobem se zadními vrátky snaží protlačit do právního řádu států a celých kontinentů. Chce vnutit to, že právo několika soukromých subjektů je víc než ústavní práva občanů států. Zavádí presumpci viny. Rozšiřuje to, co se už podařilo do právních norem absurdně vloudit-vpašovat dnes. Ústava je pořád nejvyšším zákonem, ale přesto náš právní řád přijal mnoho pravidel, které toto omezují, které říkají, že lidé jsou viní ještě než něco udělají-spáchají. Jestliže koupíte jakékoliv médium, platíte jakoby jste na něj už automaticky kopírovali zakázaný obsah. To je absurdní situace, ve které žijeme už dnes. Proto ti, kteří obhajují ACTA, říkají, že už dnes jsou pravidla plynoucí z této dohody už zahrnuty v naší legislativě. Bohužel mají pravdu. Velký rozdíl je ve výšší váze díky mezinárodnosti této dohody. Česká pirátská strana se proto snaží prosadit,  aby byla dohoda předložena Ústavnímu soudu k posouzení, zda není protiústavní.

Nešíří se kolem smlouvy zbytečná hysterie?

ACTA se hodně přibližuje tomu, co naznačoval George Orwell v knize 1984. Jedná se tam o požadavky na totální šmírování naší komunikace. Zavádí to další stupeň privatizace států. V tom je skryté nebezpečí. Demokratický systém je tvořen postupným vývojem zákonných pravidel, norem soužití. ACTA chce toto eliminovat, odklonit proces na soukromé koleje, obcházet a nutit zákonodárné orgány, aby přijali pravidla vycházející z mezinárodní smlouvy. To znamená zneužití práva proti spravedlnosti.

Jak se díváte na to, že se česká vláda rozhodla pozastavit ratifikaci dohody ACTA? Je to správné rozhodnutí?

Úkrok stranou. Je to více méně jen uznání toho, že to předtím nečetli a podepsali to naslepo. Aby ACTA byla schválena stačí šest států a potom se k nim můžeme za pět nebo deset let přidat. Takže pozastavení je jen problém dát problém jen na chvíli k ledu, dokud se situace neuklidní.

Hnutí Anonymous se podařilo zablokovat webové stránky vlád, hudebních vydavatelství i ochránců autorských práv. Členové hnutí se údajně chystají na konci března vypnout celý internet. Opravdu hrozí takovýto útok, nebo je to fáma?  A je tento způsob odporu nutný?

Je to akt občanského odporu. Je to ukázka nefunkčnosti dnešní demokracie. Jestliže politici po každých volbách řeknou: „Rozdali jste nám karty a čtyři roky mlčte“, je Anonymus jedinou možností, jak jasně říct politikům, že tady jsme i mezi volbami.  O vypnutí internetu nemám podrobnější informace. Byly by to domněnky.

Co soudíte o útocích například na stránky ODS?

Jestliže stránky ODS nebyly zabezpečené, tak je to spíš pro ně pomoc. Měli by být vděční, že jim ukázali, že je mají děravé jako boty. Že dali hromady peněz za něco, co by mohl otevřít pomalu šroubovákem kdokoliv. Mělo by být poukázáno na to, jakým způsobem nakládá ODS s daty svých členů. Jestliže dali k dispozici nějaké obchodní organizaci třicet tisíc kontaktů na své členy, zajímalo by mě, jestli s tím ti členové souhlasili. A zeptala se ODS svých členů, jestli může dát komerční organizaci jejich data, aby jim posílali nabídky?

Souhlasíte s argumentem, že v případě stahování filmů nebo hudby nejde o krádež, protože nedošlo k odcizení věci fyzicky?

Já jsem přesvědčený o tom, že sdílení je v podstatě reklama. Je to reklama na filmy, na hudbu, je to cesta od autora, výrobce k zákazníkovi. Kdo nám vrátí peníze, když půjdeme do kina a podíváme se na nechutnou blamáž reklamou vychválenou do nebe? Kopírování je záležitost, která začala když přišly kazety a vrátily hudbu a její šíření mezi lidi. Je absurdní právě to, že tihle novodobí celníci, kteří si tu postaví celnici a chtějí zdanit čerstvý vzduch a denní světlo, žijí z vlastního konstruktu, že každá kopie je ztráta pro autora a přitom zaútočili na Megaupload, že dával nám zákazníkům možnost posílat peníze z 9/10 přímo autorům. Autoři a my zákazníci jsme dnes díky přežitému obchodnímu modelu kriminalizovaní otroci nahrávacích studií.

Pokud byste vymyslel něco, za co by byly firmy ochotny zaplatit miliony, dal byste to k dispozici zdarma ke stažení?

Měli jsme a máme řadu geniálních vědců,  kteří nebádali a nebádají kvůli tomu, aby na tom zbohatli. Bádají kvůli tomu, aby přinesli lidem pokrok. I pro mě je podstatnější to, aby se tu dalo žít lépe, než to, abych měl na kontě místo deseti tisíc třeba deset milionů. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …