Pospíšil ji vyhodil, aby byl klid v justici. Vesecká teď říká: Odejdi, ministře

28.02.2012 9:10

Je to už více než rok, co byla nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká odvolána ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem z funkce. Prý proto, aby se situace na státním zastupitelství zklidnila a byla obnovena důvěra veřejnosti. Výsledek? Padají trestní oznámení, vrchní pražský státní zástupce Vlastimil Rampula je ve válce s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. A ministr Pospíšil dává ultimata, buď Rampula, nebo já. Někdejší séfka státních zástupců by ráda, aby to byl Pospíšil, kdo odejde.

Pospíšil ji vyhodil, aby byl klid v justici. Vesecká teď říká: Odejdi, ministře
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

Byla by to legrace, kdyby to nebyla pravda. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odvolal vrchního pražského žalobce Vlastimila Rampulu, a to na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Jenže soud toto odvolání zvrátil a Rampula se vrátil zpět do funkce. 

Policisté pod rouškou tmy

A jen se vrátil, už byl skandál. To když Rampula přišel s videonahrávkou, na níž dočasný Rampulův nástupce Stanislav Mečl pouští v noci do kanceláře jím odvolávaného náměstka Libora Grygárka dvě individua, která následně v kanceláři zamkne. A po půl hodině zase z kanceláře vypustí.

Prý to byli policisté. Tvrdí jak Mečl, tak nejvyšší státní zástupce Zeman. A prý Rampula zveřejněním nahrávky ohrozil bezpečnostní akci ve prospěch státu.
Má to však vadu na kráse. V době, kdy Mečl údajné policisty do kanceláře vpouštěl, vládl již na vrchním pražském zastupitelství papírově opět soudem navrácený Rampula. Následovala mediální přestřelka.

Bezpečnostní akce? Nesmysl

„Že se údajně mělo jednat o bezpečnostní akci bezpečnostních sborů, jsem se dozvěděl z médií poté, co na moji žádost o vysvětlení JUDr. Stanislav Mečl nereagoval,“ uvedl Rampula. A dodal: „Trvám na tom, že způsob provedení akce zachycený kamerou neodpovídá úkonům trestního řízení.“

Ať tak či tak, situace se vyostřila natolik, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prohlásil, že pro něj a Rampulu je státní zastupitelství příliš malé. A aby toho nebylo dost, sám ministr spravedlnosti položil ultimatum: Buď já, nebo Rampula.

Pospíšil nebo Rampula

Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, odvolaná před více než rokem právě ministrem Pospíšilem, mu v kostce vzkazuje: Měl byste odejít vy, pane ministře, to, co se teď děje, je výsledkem vaší neschopnosti.

„Řešením je nový ministr spravedlnosti, který bude  schopný, odpovědný a zkušený manažer. Jsem přesvědčená, že všechno to, co se v resortu odehrává, je jenom vyústěním právě manažerské neschopnosti ministra Pospíšila, který v podstatě neřeší problémy a vždycky jen přehodí vinu na někoho jiného, nebo strčí hlavu do písku před tím, aby je řešil. To je myslím první krok, a ty další, ty už musí eventuálně řešit nový ministr,“ uvedla Vesecká pro ParlamentníListy.cz.

Tak to tu ještě nebylo

„Je to více jak rok, co jsem odcházela ze Státního zastupitelství, a pan ministr Pospíšil můj odchod prezentoval tím, že by mělo dojít ke zklidnění a měla by se obnovit důvěra ve Státní zastupitelství. A situace je dnes taková, jako nikdy nebyla na Státním zastupitelství. Jestli došlo ke zklidnění a k obnově důvěry, to nechť si posoudí každý sám,“ míní Vesecká.

Samotný rozsudek, který vrátil ministrem odvolaného Rampulu zpět do funkce, příliš komentovat nechce. „Je tu rozsudek soudu. A ten rozsudek, pokud vím, hovořil o tom, že návrh nejvyššího státního zástupce Zemana neobsahoval dostatek důvodů k odvolání Rampuly. Podstatné je podle mě to, z čeho se snaží ministr spravedlnosti Pospíšil zase přehazovat vinu na jiné. Byl to totiž právě ministr, který rozhodl o odvolání Rampuly, a je naprosto jedno, jestli Zeman měl důvody, nebo neměl. Podstatné je to, že rozhodl ministr a ministr to měl posoudit správně,“ dodala Vesecká.

Trestnímu oznámení se nedivím

Ta nechápavě kroutí hlavou nad kauzou s videonahrávkou. „Já jsem sledovala ten videozáznam a musím říci, že si nedovedu představit policisty, kteří přijdou v noci do kanceláře vrcholného představitele justice, tam je šéf zastupitelství zamkne a za půl hodiny je zase vypustí ven,“ podivuje se někdejší šéfka státních zástupců.

„To si opravdu neumím představit. To musí posoudit inspekce ministerstva vnitra, jestli to byli policisté, a ta musí i posoudit zákonnost podobného počínání. Podstatné je podle mě to, zda je pravda, co říká doktor Rampula, že když video shlédl, že se obrátil na Mečla i na Zemana a ani od jednoho z nich nedostal jakékoliv vysvětlení. Pak se nedivím, že podal trestní oznámení,“ dodala Vesecká pro ParlamentníListy.cz.

Demontáž odposlechu?

Sever Novinky.cz v této souvislosti informoval, že o Rampulu se zajímá Národní bezpečnostní úřad. Ten prý požaduje po Zemanovi informace, zda Rampula skutečně ohrozil utajované informace zveřejněním nahrávky. Rampila je totiž držitelem prověrky na stupeň tajné, „tedy druhé nejpřísnější“, píše server.


„Nemohl jsem vyzradit nic, o čem jsem nevěděl,“ řekl Právu Rampula s tím, že pokud by se skutečně jednalo o policejní akci, znamenalo by to fatální selhání jeho předchůdce ve funkci Stanislava Mečla, který ho o žádné takové operaci neinformoval.

Podle serveru Aktuálně.cz mohla být účelem podivné noční návštěvy demontáž odposlouchávací zařízení.

Nejvyšší správní soud rozhodne rychle

Každopádně ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se snaží zabránit Rampulovu setrvání ve funkci, seč mu síly stačí. Ještě v pátek podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, o které bude jako soudce zpravodaj rozhodovat předseda soudu Josef Baxa, který deníku MF Dnes sdělil, že se v záležitosti pokusí rozhodnout co nejrychleji.

„Uvědomuji si, že je to věc mimořádně závažná, a soud proto bez odkladu učiní všechny procesní úkony, aby ji hned poté mohl projednat a rozhodnout.“ Což v praxi znamená, že soud může o Rampulovi rozhodnout během nejbližších týdnů, maximálně měsíců.

Osud Vlastimila Rampuly tak znovu leží v rukou soudců, kteří definitivně rozhodnou, jak válka zuřící na státním zastupitelství dopadne, další odvolání, tentokrát k Ústavnímu soudu, totiž podle zákona není možné. Na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu tak čeká Rampula, ale i ministr Pospíšil nebo premiér Petr Nečas, který svého šéfa resortu spravedlnosti v pondělí jednoznačně podpořil, když mu dal čas  na vyřešení celé situace.

Je třeba dodat, že Nejvyšší správní soud by mohl nastavit jakási pravidla, která by podobné válce měla příště zabránit, protože současný střet škodí celé justici. Z hlediska občanů je to tristní stav, kdy se mohou ptát, proč se nejvyšší představitelé resortu spravedlnosti hádají mezi sebou, místo toho, aby chránili obyčejné lidi.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…