Problém „čistého primátora“. Ovlivňoval Svoboda tendr na výběr šéfa DPP?

27.02.2012 12:40

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se od počátku své politické kariéry snaží vystupovat jako důvěryhodný muž, který očistí pražskou ODS. v tuto chvíli má ale problém. Objevilo se totiž podezření, že se Svoboda snažil ovlivnit tendr na výběr nového šéfa Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Když se Svobodovi nepodařilo prosadit svého kandidáta, nařídil tendr zrušit. Informuje o tom server prvnizpravy.cz.

Problém „čistého primátora“. Ovlivňoval Svoboda tendr na výběr šéfa DPP?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Svoboda by prý rád viděl na místě šéfa DPP Čechoameričana Vladimíra Licha a právě toho mu měla doporučit společnost Bubeník & Partners, která se utkala v souboji s ostatními firmami o to, kdo nakonec vybere nejvhodnějšího kandidáta na lukrativní post. Ukázalo se ale, že Bubeník & Partners vyhrát nemohli, protože požadovali příliš vysokou cenu za své služby.

Jde o sólo akci primátora?

„V návaznosti na tuto situaci přikročil primátor Svoboda k silovému jednostrannému zrušení tendru. Podle dobře informovaného zdroje oznámil primátor zcela šokované hodnotící komisi, že se tendr zruší bez uvedení důvodu. Proti zrušení tendru se údajně postavil náměstek primátora Nosek. Podle jednoho z členů hodnotící komise si před jednáním Noska zavolal primátor a hovořili minimálně 20 minut. Nosek na jednání komise posléze přišel velmi rozrušený. Dokonce nebyl sepsán ani jakýkoli zápis z jednání komise,“ upozorňuje server.

Výběrové řízení však může zrušit jen jeho zadavatel, tedy v tomto případě DPP, ale o ničem podobném zatím nejednalo ani představenstvo podniku, ani dozorčí rada. Je třeba dodat, že o zrušení tendru nejednala ani rada hlavního města Prahy. Zdá se tedy, že šlo o ojedinělou akci primátora Svobody.

Zase ten obří ekotendr

„Pokud by tomu tak skutečně bylo, jednalo by se o možný skandál nedozírných následků, který může poškodit pražskou ODS, samotného primátora a novou koalici na radnici. Opoziční představitelé již nyní poukazují na možné politické manipulování tendrem,“ informují prvnízprávy.cz.

Z toho titulu se začíná vlna odporu zvedat i ve Svobodově domovské ODS, protože primátor často postupuje jako solitér a vystavuje se tak riziku izolace i ve vlastní partaji. Mnozí členové pražské ODS poukazují, že Vladimír Lich je spojován s konzultační společností A.T. Kearney, která doporučila ministerstvu financí realizovat kritizovaný ekotendr, jenž musel být zrušen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…