Sokolové slaví kulaté výročí, ale v Mnichově jsou rozhádaní až hrůza

29.02.2012 21:36

EXKLUZIVNĚ Od založení Sokola uběhlo už sto padesát let a chystají se masivní oslavy. Avšak v největší metropoli českých emigrantů, v bavorském Mnichově, si sokolové nemohou přijít na jméno. Dvě organizace tam pletichaří vzájemným osočováním a dodnes k sobě nenašly cestu. Z mladšího Sokola se šíří zvěsti o kašlání na stanovy, zastrašování a čachrování s volebními hlasy.

Sokolové slaví kulaté výročí, ale v Mnichově jsou rozhádaní až hrůza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sokolíci procvičují tělo

„Hodně se štvalo, řvalo, zastrašovalo, kašlalo na stanovy a čachrovalo s volebními hlasy. Hlavně s hlasy mrtvých duší, což jsou Sokolové jen na papíře. Když pominu etickou stránku, bylo to také trapné i neúměrné významu celé záležitosti a tak jsem se rozhodl ve svém třetím volebním období nekandidovat. Hloupé je jen to, že jsem také sokol, a dost nerad se za své bratry stydím,“ vylíčil ParlamentnímListům.cz náladu před vznikem druhé sokolské organizace v Mnichově Karel Pokorný. V metropoli Bavorska jsou tedy nyní dvě jednoty. Starší TV Sokol a mladá SKV Sokol, v níž je právě Pokorný starostou. A vzájemná řevnivost pokračuje.

Jde o trucpodnik?

„Začal jsem jako pěšák a pak v organizaci sílily rozpory. Překlopilo se to v dost rozvášněné vztahy, kdy na některé členy tehdejší starosta volal i policii. Vyhrožoval i právníky a byl z funkce odvolaný. Většina řekla, že ho už nechce. Mě po přechodném období zvolili za něj. To je demokratická cesta. Založil si i trucorganizaci, která není světovým svazem sokolstva uznávaná,“ sdělil již dříve svou verzi příběhu starosta TV Sokol Zdeněk Hanzl. Hned poté, co ParlamentníListy.cz zveřejnily reportáž o politických náladách mezi členy tohoto Sokola, se redakci ozval představitel druhé organizace.

Ve více než milionovém bavorském Mnichově žije zhruba 20 000 českých emigrantů. Řada z nich vzpomíná na doby, kdy odtud vysílala rozhlasová stanice Svobodná Evropa. Zahájila provoz už v roce 1951 a roku 1994 se přestěhovala do Prahy. TV Sokol Mnichov byl založen roku 1973 a je jediným zástupcem v Zahraniční obci sokolské, jakož i ve Světovém svazu sokolstva. Jednota SKV Sokol Mnichov byla založena roku 2004 a na svých stránkách anoncuje, že je členem Mezinárodního českého klubu.



Stížnosti druhého starosty

„Lidí, kteří se styděli, bylo víc a asi by odtamtud také odešli. Právě tak však ztratil mnichovský TV Sokol v minulosti řadu lidí, kterých bylo škoda. Navíc jsem se Sokolem za ta léta dost silně spjatý, takže se vlastně nabízelo založit si separátní sokolskou jednotu. Pak se rozpoutalo peklo a bůh si zakryl tvář. Mateřská organizace udeřila žalobným otevřeným dopisem, v němž byla nová jednota silně hanobena. Spis byl zveřejněn v časopise České obce sokolské Sokol, naše stanovisko přitom zveřejněno nebylo,“ rozvedl pobouřený Pokorný.

Nakonec ale přeci jen svá slova mírní. „Vzhledem k tomu, že největší jestřábi už původní organizaci buď opustili, nebo zestárli, se situace zlepšila. Její současný starosta Hanzl je schopný člověk, ale chce mít svůj klid. Zbytek jednoty má o nás povědomost buď mlhavou, nebo žádnou a pokusy o normalizaci vztahů iniciujeme pouze my. Právě v letošním sletovém roce by sokolská organizace potřebovala silný mnichovský Sokol jako sůl,“ doplnil starosta Pokorný s tím, že v TV Sokol Mnichov stále někteří členové dialog zcela odmítají.

Svornosti je třeba

„Naše věc není pro strany, ale pro národ veškerý,“ řekl jeden ze zakladatelů Sokola Miroslav Tyrš. Za datum jeho založení se považuje rok 1862, kdy byla svolána ustavující valná hromada. „Každý pravý, opravdu uvědomělý Sokol bude strážcem, tedy politickým a sociálním pracovníkem naší republiky, naší demokracie,“ zdůraznil o České obci sokolské Tomáš Garrigue Masaryk. „Vzestup našeho národa nelze si představit bez Sokola, bez sokolské myšlenky,“ doplnil Edvard Beneš.

Na přelomu června a července se v Praze budou konat Oslavy 150 let Sokola. Mimo jiné projde českou metropolí slavnostní průvod a v Edenu budou probíhat hromadná vystoupení. Mělo by jít o masivní ukázku svornosti všeho Sokolstva, nicméně případy nevraživosti některých členů, jakým je ten z Mnichova, takovouto myšlenku kazí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…