Tři sta českých odborníků odjede pracovat do Uruguaye

11.03.2012 19:42

Až 300 českých vysoce kvalifikovaných odborníků z Ostravska odjede v nejbližších týdnech pracovat do Uruguaye. Ostravská firma Hutní montáže bude totiž montovat v Punta Pereira v Uruguayské východní republice kotle a konstrukce pro novou papírnu s roční kapacitou výroby až 1,3 miliony tun papíru. Smlouvu o montážních pracích podepsala firma v těchto dnech s Andritz Pulp Technologies Punta Pereira S.A. Jedná se o velmi významný kontrakt, protože jeho hodnota převyšuje půl miliardy korun. Papírna má začít fungovat už od první poloviny příštího roku.

Tři sta českých odborníků odjede pracovat do Uruguaye
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

Jak ParlamentnimListům.cz sdělila mluvčí Hutních montáží Eva Kijonková, firma má na tyto montážní práce zaměstnance, kteří jsou špičkovými odborníky ve svých profesích, a proto jezdí pracovat po celém světě.

Hutní montáže patří do skupiny Vítkovice machinery group a tuto nejnovější zakázku v Uruguayi získaly díky dobrým předchozím referencím. Ty mají z celého světa, ale také přímo z Uruguaye, kde na základě smluv s finskými společnostmi Andritz a Metso Botnia ostravský podnik v letech 2006 a 2007 montoval části regeneračního kotle v budovaném papírenském komplexu nedaleko městečka Fray Bentos. Zakázka byla ale tehdy téměř o polovinu menší, než je rozsah současného kontraktu.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Hutních montáží Miroslava Přecechtěla má kontrakt dvě etapy – montáž nosných ocelových konstrukcí a následně montáž samotné technologie. „Ta bude navazovat na už probíhající práce na konstrukcích a začne v květnu,“ řekl Přecechtěl. Montáž ocelových konstrukcí by měla podle něj skončit zhruba v půlce letošního roku. Výška konstrukcí bude až 82 metrů a čeští odborníci zkompletují celkem 6,8 tisíce tun dílů. Nejtěžší jednotlivé kusy váží přibližně 100 tun.

Zkompletovat musí skoro deset tisíc tun komponentů

Montáže technologií začnou zhruba v květnu a potrvají minimálně deset měsíců. „Našich lidí bude ve vrcholných fázích kontraktu na montážích v Punta Pereira, což je asi 215 kilometrů západně od Montevidea, až 300. Práce na technologických kotlích totiž předpokládají kompletaci dalších 9,5 tisíce tun komponentů a vypracování zhruba 13,5 tisíce přesných svárů,“ uvedl Přecechtěl. U technologických částí se přitom budou muset Hutní montáže vypořádat s téměř 200tunovými díly a čekají je také kompletace komínů o výškách 90 a 120 metrů.

Získání objemné smlouvy v Uruguayské východní republice je podle mluvčí Kijonkové o to cennější, že Česká republika nemá s tamní vládou uzavřenu žádnou dohodu o zamezení dvojího zdanění a od roku 2008 nemá ČR v Uruguayi ani své velvyslanectví. „Patrně nám k získání zakázky pomohly především naše bohaté zkušenosti z Fray Bentos. Přesto to není a nebude jednoduché na tomto kontraktu pracovat,“ upozornil ředitel Přecechtěl.

reklama

autor: Anna Vidiševská

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…