Skandál v Brně: Radnice prý platí za opravy bytů víc než musí

11.03.2012 17:41

TOP 09 útočí na vedení radnice Brno – Žabovřesky. Předseda opozičního zastupitelského klubu TOP 09 Jindřich Zuziak se obává, že společnost Bytasen, s.r.o., která spravuje byty v Brně-Žabovřeskách, své služby nadhodnocuje. Radnice města pak prý tuto praxi kryje.

Skandál v Brně: Radnice prý platí za opravy bytů víc než musí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zastupitelé TOP 09 požádali vedení radnice o možnost nahlédnout do faktur za opravy bytů a bytových domů, které měly být provedeny společností Bytasen. „Při prohlídce faktur za 4. čtvrtletí roku 2010 jsme za přítomnosti zástupce ÚMČ a společnosti Bytasen nalezli řadu oprav bytů, jejichž realizace a následná fakturace vzbudily značné pochybnosti o řádném hospodaření společnosti Bytasen se svěřenými prostředky,“ konstatoval Zuziak pro ParlamentníListy.cz.

Bytasen se vyhýbala soutěži o veřejnou zakázku

Podle Zuziaka se společnost dopustila hned několika zásadních chyb. Za ty nejvýznamnější považuje neoprávněné rozdělování zakázek, tak aby se firma vyhnula soutěži o veřejnou zakázku. Dále Zuziak ParlamentníListy.cz upozornil na umělé nadhodnocení prací. „Jednalo se například o účelové dělení zakázky na výměnu oken v jednom bytovém domě ve stejném časovém období na jednotlivé zakázky, dokonce účelové dělení zakázky na výměnu oken v jednom bytě na jednotlivé zakázky, rozdělení zakázek přesahujících 15.000,- Kč, jejichž zadání by měla schvalovat rada městské části, na několik zakázek nedosahujících tohoto limitu, fakturace nadhodnoceného objemu provedených prací (např. výměna ventilů plynového sporáku za 16 a 18 hodin, přičemž dle sdělení odborníků by tato činnost neměla přesáhnout 1-2 hodiny včetně nákupu materiálu a dopravy), proplácení faktur bez specifikace dodaných materiálů a provedených prací, apod.,“ uvedl pak také v tiskové zprávě Zuziak.

Vedení radnice: TOP 09 nás chce zdiskreditovat

Vedení radnice se proti tomuto obvinění ostře ohradilo. „Vyzývám zastupitele z TOP 09 městské části Brno - Žabovřesky, aby o konkrétních obviněních z předražování zakázek firmou Bytasen a jejich krytí ze strany radnice neprodleně informovali orgány činné v trestním řízení a splnili tak svou občanskou povinnost. Protože mi není známo, že tuto výzvu zastupitelé TOP 09 k dnešnímu dni akceptovali, konstatuji, že se z jejich strany jedná o úmysl zdiskreditovat všechny, kterých se výše zmíněná tisková zpráva TOP 09 týká,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz starosta městské části Brno-Žabořesky Marek Šlapal.

Šlapal považuje chování Zuziaka za předvolební kampaň. „Tyto výpady považuji za variantu inkvizičního chování, protože toto jejich nařčení vyplývá jen a pouze z jejich vlastních úvah a nikoliv z nám známých kontrol. Soukromě tuto aktivitu považuji za extrémistické zviditelňování Jindřicha Zuziaka, jako možného kandidáta TOP 09 v letošních krajských volbách,“ sdělil redakci Šlapal.

Bauer: Jsme pod pravidelnou kontrolou

Společnost Bytasen se snaží také hájit svoji čest. Vedení radnice Brno-Žabovřesky obdrželo dopis od jednatele Bytasenu Josefa Bauera, ve kterém se společnost ostře ohrazuje proti obvinění TOP 09. Dopis v celkovém znění dala radnice Brno-Žabovřesky k dispozici ParlamentnímListům.cz. Bauer v něm uvádí: „Naše činnost a realizované výstupy jsou pod pravidelnou kontrolou zástupců městské části Brno-Žabovřesky, která vychází ze standardních kontrolních mechanismů v rámci uzavřené Mandátní smlouvy. Další a opravdu nezanedbatelnou kontrolu provádí sami občané-nájemci obecních bytů, jež jsou svěřeny městské části Brno-Žabovřesky.“

Bauer v dopise zároveň nabízí možnost podrobnější kontroly jejich práce. „Jako důkaz naší poctivé a nelehké práce nabízíme možnost kdykoliv nahlédnout do veškeré dokumentace týkající se jakékoliv činnosti spojené s agendou správce nemovitostí. Jsme také připraveni umožnit oprávněným zástupcům i častější kontroly.“

Společnost Bytasen bojuje s podobným obviněním již podruhé. Poprvé ji obvinil v roce 2010 tehdejší starosta Brna-severu Leo Venclík. Obvinění se týkalo zpronevěry 120 miliónů korun za období 2001 až 2007, kdy firma spravovala bytový fond městské části Brno-sever. Podle tehdejšího vyjádření Bauera byla firma takovým obviněním značně poškozena. Kauza však dosud není uzavřena a protikorupční policie ji i nadále vyšetřuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…