Češi prý zaplatí 100 miliard za chybu Kalouska. Úřad: Za to může Sobotka

12.03.2012 10:37

Na hazard vždy dopláceli hlavně ti, kteří mu propadli, a jejich rodiny. Teď se může stát, že za něj zaplatíme úplně všichni a zcela nevinně. Ministerstvo financí údajně při povolování provozu technických zařízení jednalo v rozporu se zákonem. A kdo to tvrdí? Ombudsman, občanské sdružení Občané proti závislostem ze Vsetína, občanské sdružení Brnění z Brna i Sdružení místních samospráv.

Češi prý zaplatí 100 miliard za chybu Kalouska. Úřad: Za to může Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Brnění vyzývá ombudsmana k podání žaloby na Ministerstvo financí. Ombudsman shodně s organizací Občané proti závislostem by raději problém vyřešili novelou zákona o loteriích. V těchto dnech se záležitost dostala až na jednání vlády. To, že si někdo vysvětlil zákon po svém, totiž může přijít pěkně draho, ve hře je až sto miliard korun. A kdo by je platil? V konečném důsledku kdo jiný než daňoví poplatníci.

Ombudsman se obrátil na vládu

Ombudsman se totiž obrátil přímo na čelní přestavitele státu, aby situaci řešili. 73 000 povolení k technickým zařízením jsou v podstatě podle ombudsmana protiprávně využívány a ministerstvo porušilo zákon i v dalších rozhodnutích. „Zjistil jsem dlouhodobou nezákonnou rozhodovací praxi Ministerstva financí spočívající v nerespektování zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách,“ píše Pavel Varvařovský, veřejný ochránce práv ve svém vyrozumění pro vládu České republiky. „Vedle nedodržování zákonných požadavků ministerstvo rovněž zasahuje do práva obcí na územní samosprávu tím, že nerespektovalo předpisy obcí regulující hazard. Ministerstvo svá pochybení neuznává a odmítá je napravit,“ pokračuje ve svém vyjádření Varvařovský.

Hrozí obrovské finanční ztráty

Pokud by ministerstvo financí pochybení připustilo, muselo by mimo jiné zrušit už vydaná povolení pro provozování technických zařízení. Ombudsman navrhuje, aby Ministerstvo financí využilo nástrojů, které jsou obsažené v zákoně o loteriích a zrušilo povolení vydaná k technickým zařízením a stáhlo parametry technických zařízení na úroveň výherních hracích přístrojů. „Ministerstvo financí se zřejmě dopustilo obrovského správního deliktu, který znamená velké finanční kompenzace podle zákona o odškodňování při porušování právních povinností státních orgánů. Ombudsman i my chceme přimět vládu k tomu, aby změnila nastavení výherních hracích přístrojů a přiznala obrovské pochybení. To by ovšem na druhé straně mohlo způsobit ztráty desítek miliard korun. Spočítali jsme to až na stovku. Existuje totiž reálné riziko, že provozovatelé budou žádat Českou republiku o finanční kompenzaci,“ vysvětlil Petr Verosta, manažer občanského sdružení Občané proti závislostem ze Vsetína pro ParlamentníListy.cz. „Zaslali jsme memorandum vládě, ministru financí a veřejnému ochránci práv jako organizace, která je v pozici oznamovatele této věci. Stojíme nejen za podnětem k prošetření činnosti ministerstva financí, ale také za tím, že veřejný ochránce práv vstoupil do jednání,“ dodal Verosta. 

Co s tím? Změnit zákon

Ombudsman má možnost v extrémních případech podat žalobu ve veřejném zájmu. To prosazuje Brnění. „Pokud vláda nepřinutí ministerstvo financí stav napravit, předpokládáme, že ombudsman možnosti podat žalobu ve veřejném zájmu využije,“ uvedl Matěj Hollan, předseda Brnění. Jenže veřejný ochránce práv může, ale nemusí žalobu podat. „Pokud by šel touto cestou, sice by prosadil zákonnost, ale příliš tvrdým způsobem. Pokud by nejvyšší soud vydal rozsudek, že ministerstvo financí vydalo 73 000 povolení v rozporu se zákonem, dopadlo by to na celou společnost. Ombudsman má ale společnost chránit. Veškeré spekulace o právních výkladech by se daly vyřešit přijetím nového zákona, který by nastavil správná pravidla. Ten by mohl právní nejistotu vyřešit,“ vysvětlil Verosta pro ParlamentníListy.cz. 

Kalousek je v tom prý nevinně

Podle ministerstva financí není viníkem problémové situace současné vedení ministerstva. „Co se týče povolování videoterminálů v předchozích letech, je třeba zdůraznit, že problém vznikl již za sociálnědemokratického ministra financí Bohuslava Sobotky. Ministerstvo financí zkoušelo mnoho způsobů, jak vyjít obcím vstříc, vždy však naráželo na potenciální riziko žalob provozovatelů herních zařízení. Až výroky Ústavního soudu přinesly průlom, který ministerstvo financí uvítalo a plně respektovalo,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí. „Již nyní po dvou měsících od účinnosti novel zákonů poklesl počet terminálů téměř o 6 tisíc a od října 2011 zamítlo cca 18 tisíc žádostí o povolení od loterijních společností,“ dodal. V roce 2011 byla provedena historicky první celorepubliková kontrola kasin. Vzniklo 166 míst kontrolorů plně specializovaných na oblast hazardu. Díky tomu se počet zahájených správních řízení vůči loterijním společnostem meziročně více než ztrojnásobil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …