Nejsem žádná mluvící hlava, proč mi voláte! nadzvedli novináři Okamuru

11.03.2012 18:41

Zatímco s blížícím se termínem podzimních voleb bude jistojistě zesilovat intenzita tlaku různých politiků, aby se objevili v médiích, jeden z těch, co s největší pravděpodobností do podzimního klání také vstoupí, aby se utkal o místo senátora – Tomio Okamura – řeší prý opačný problém. Byl by raději, kdyby si ho média v nejbližším půlroce přestala všímat. Proč?

Nejsem žádná mluvící hlava, proč mi voláte! nadzvedli novináři Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

„Stále víc se objevuje ve spojitosti s mým jménem ze strany novinářů názor, že jsem jen mluvící hlava, která odpovídá na všechno, na všechno má svůj názor. Tak proč mi volají, proč se mě na cokoli ptají – proč nevolají někomu jinému?“ ptá se přes ParlamentníListy.cz Okamura. A dodává, že se přesto domnívá, že člověk, který se chce angažovat na veřejnosti, potažmo i v politice, by přece názory měl mít a měl o nich hovořit. O svých názorech na věci, kterými je on i ostatní lidé v zemi obklopen, a které jsou pro život a třeba i další vývoj v zemi důležité.

„Přece nejde, aby mluvil jen o něčem a u ostatního se tvářil, že to neexistuje, nebo to z mnoha jiných důvodů prostě nekomentoval. Ti lidé, kteří by si ho třeba chtěli zvolit, přece potřebují vědět a znát jeho názory a postoje, aby pak nebyli překvapení, komu že vlastně pomohli dostat se k moci,“ myslí si podnikatel Tomio Okamura.

Já že uplácím novináře, aby o mně psali? Naopak

A připomíná, co se v posledních měsících kolem jeho osoby strhlo -  že se objevily informace o jeho možné kandidatuře do Senátu a lidé ho začali virtuálně dosazovat v různých anketách i na post hlavy státu.

„Já s každým novinářem jednám a vždy jsem jednal slušně. Ale když jsem se na sebe dočetl to, že někoho uplácím jen proto, abych byl stále v médiích, velmi mě to rozladilo. Mám-li to říct v nadsázce, tak vám řeknu, že po těchto měsících bych snad raději někomu zaplatil za to, abych v těch médiích v příštím půlroce nebyl. Nepotřebuju se zviditelňovat a vzhledem k tomu, že jsem pochopil, na jaké úrovni mnohá média, včetně těch pokládaných za seriózní, pracují, věřím, že své názory umím dostat k lidem i bez novinářů,“ řekl dále pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Sám však dokáže odhadnout, že jeho přání zřejmě v příštích měsících vyslyšeno nebude a zájem ze strany novinářů o něj může spíš naopak sílit.

Zájem je i bez médií - třeba i na akademické půdě

„Lidem své postoje pravidelně představuji ve svých blozích, za tím účelem jsem začal vydávat i pravidelný videoblog. Setkávají se se mnou i na pravidelné Talkshow, se kterou jezdím po Česku a která je skoro vždy vyprodaná – a to i přesto, že v ní nejde o politiku, ale spíš zábavu. Zájem mají o mé přednášky třeba i různé vysoké školy – ty však zatím musím z časových důvodů odmítat, i když jednu výjimku jsem v minulých dnech udělal, právě tento týden v pátek. Přednášel jsem na jedné univerzitě na severu Moravy,“ vyjmenovává své aktivity směrem k občanům Tomio Okamura jako důkaz toho, že zájem o jeho osobu je i bez přispění médií.

Není divu, že hojné aktivity Okamury vyvolávají otázku, zda nejde už o jistou formu předvolební kampaně. To Okamura odmítá s tím, že například se zábavní talkshow jezdí po Česku již druhým rokem – tedy již od doby, kdy se o jeho vstupu do politiky ani nespekulovalo.

Jenže pravdou je, že schválená přímá volba prezidenta umožňuje kandidaturu na post hlavy státu i nezávislému kandidátovi. A ten si může dělat, co chce. Dokonce za svou kampaň získávat finanční prostředky.

Mezera v zákonu o přímé volbě prezidenta může přinést nejedno překvapení

„Uzákonila se sice přímá volba prezidenta, ale některé nejdůležitější věci v tom zákonu chybí. Ten, kdo se do té volby bude chtít zapojit, může využít této mezery ve svůj prospěch, třeba tak, jak to dosud nebylo u nás možné, ani přípustné. Dejme tomu, pokud by svoji kandidaturu na Hrad ohlásil třeba zpěvák Karel Gott nebo Daniel Landa ještě před oficiálním termínem, kdy lze kampaň zahájit, by mohli získávat hlasy lidí na svých koncertech. Těžko by se dalo věřit tomu, že by na těch svých koncertech nevyužili možnosti diváky o svých záměrech a plánech informovat, a tudíž být o krok napřed před ostatními kandidáty. Opravdu by se tak dalo hovořit o předvolební kampani, jaká dosud u nás nebyla. Zvláštností by totiž bylo to, že by tok peněz probíhal poněkud opačným směrem. Zatímco politici si na kampaň musí sehnat finance, jmenovaní zpěváci, ale třeba i v poslední době často jmenovaný Tomio Okamura, by ještě nějaké finance získali ze vstupného,“ popsal ParlamentnímListům.cz nový možný volební fenomén politolog Zdeněk Zbořil.

A dodal: „On ten pan Okamura, ale třeba už i zmiňovaný Gott či kdokoli jiný, by skutečně nemusel brát volby jako nějaký politický proces. Proč by této mezery nevyužil, když na to nemyslel ani parlament? A nový typ předvolební kampaně rozhodně není jen českým specifikem. V posledních dnech na podobnou záležitost  - byť přece jen jinou, narazili i v USA. Tam se nyní také rozjíždí předvolební kampaň na prezidenta. Firma Chrysler tam natočila klip pod taktovkou Clinta Eastwooda. Nezazní v něm ani slovo o demokratech, nezazní tam jméno Obamy, ale všichni ze spotu jasně poznají, že ten klip je na podporu právě Baracka Obamy a demokratů. Nikdo však neví, jak se tomu bránit, klip má nebývalý počet zhlédnutí, dokonce na něj vznikly ihned i různé parodie. I to je důsledkem toho, když něco není konkrétně specifikováno,“ popsal aktuální zkušenost z USA ParlamentnímListům.cz Zdeněk Zbořil. Na místě je třeba uvést i fakt, že video bylo zařazeno do vysílání v poločase přímého přenosu Superbowlu, což je za oceánem nejdražší reklamní čas.

A co k tomuto tématu říká samotný Okamura? „Volby by měly zhodnotit dosavadní práci každého z nás a nikoli výši investice do reklamní volební kampaně. Můj názor je ten, že kdo pro druhé nepracoval před volbami, nebude pro ně pracovat ani po nich.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …