M. Benda v Meziříčí: Musíme podpořit Izrael, jinak nás vlna smete do moře

11.03.2012 22:27

REPORTÁŽ Hlídky městské policie střežily příjezd velvyslance státu Izrael a poslance Marka Bendy do Valašského Meziříčí. V hlavním sále místního kulturního zařízení v neděli po šestnácté hodině začal program s názvem Chaverut – přátelství besedou s veřejností.

M. Benda v Meziříčí: Musíme podpořit Izrael, jinak nás vlna smete do moře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Sál meziříčského kulturáku byl nabitý k prasknutí. Zazněla izraelská hymna, pak se slova chopil velvyslanec. „Dobré odpoledne, jsem velmi rád, že mohu být mezi Vámi. Vzpomínám si, jak jsem tu byl minule, vždy je pro mě atmosféra tady povznášející. Izrael bude brzy slavit 64. výročí své nezávislosti. Dodnes je zemí, jejíž existence je ale přímo ohrožena jedním ze sousedů. Je to stát, který vyhrožuje, stát, který zatýká a mučí své muslimské občany, kteří se rozhodli ze své svobodné vůle konvertovat ke křesťanství. Stát, který nedávno zakázal velkému protestantskému sboru v Teheránu konání bohoslužeb v perštině v pátek, dovolil je pouze v neděli. A to z obavy, že by muslimské obyvatelstvo mohlo být bohoslužbami ovlivněno a konvertovat ke křesťanství,“ uvedl na začátek svého proslovu Yaakov Levy, velvyslanec státu Izrael v České republice k veřejnosti.

Podle něj Irán pracuje na výrobě raket a podporuje teroristické organizace, navíc popírá existenci holocaustu. „Izrael, který je přitom stát, který zaručuje svobodu vyznání. Izrael je země, kde vládne vláda práva a je zaručena svoboda tisku. V zemích jako je Tunisko a Egypt přitom získávají fundamentalistické islamistické skupiny stále větší vliv. V arabských zemích potlačují demonstrace násilně, například v Sýrii zahynuly tisíce lidí. V loňském roce vyšlo 400 000 lidí na protest do ulic v Izraeli a nebyla vypálená jediná rána,“ vysvětloval situaci Levy.

Hrozí vyhrocení konfliktu? Izraelci jsou v krytech

Ozbrojení palestinští radikálové vypálili v pátek z pásma Gazy přibližně dvacet raket na území státu Izrael. Reagovali tak na zásah izraelského letectva, jehož obětí se stal vůdce extremistické organizace Výbor lidového odporu Zuhír al-Kajsí. „Posledních 48 hodin strávilo milion Izraelců v krytech v pásmu Gazy, odpálili sto raket do izraelských měst a vesnic. Zkuste si představit, že by obyvatelé Moravy nemohli jít do práce, děti do školy a ještě by se museli bát, že jim na hlavu spadne raketa,“ uvedl Levy. Irán je prý nebezpečím i pro další země. Velvyslanec si proto pochvaloval postoj České republiky. „Pro izraelskou vládu je velmi důležité, že máme podporu České republiky a veřejnosti. Česká republika je nejužší spojenec Izraele v rámci Evropy, děkuji za podporu,“ uvedl velvyslanec na veřejné diskusi. Velvyslanec odpověděl na řadu dotazů veřejnosti, po hodině a půl z besedy odešel kvůli časově napjatému programu. Od starosty města Jiřího Částečky přijal dar v podobě tak zvaného „tácu přátelství“ ze skla.

Benda vyzval nepřímo Evropu k podpoře Izraele

Hlavní slovo v programu pak patřilo poslanci Marku Bendovi (ODS), který nešetřil díky na adresu veřejnosti. „Není to tak běžné, aby se sešli lidé a diskutovali o takových věcech, jako je náš vztah ke státu Izrael. Teprve při návštěvě Izraele si ale uvědomíte, jak je tam situace složitá. Všude jsou ozbrojenci,“ uvedl Benda. Zamyslel se ve svém proslovu i nad tím, za jakých okolností mohou nebo nemohou Izraelci teroristy zabít a uvedl několik pochvalných slov na adresu Izraele. „Pokud připustím, že by tento stát respektující lidská práva byl smeten do moře jen proto, že si to někteří silní hráči v okolí přejí, tato vlna přijde i do Evropy a bude pokračovat dál. Nevím, jestli si toto západ uvědomuje,“ vysvětlil Benda.

Izrael prý komunisté nepodporují

Ve finiši Benda s potěšením konstatoval, že došlo ke schválení zákona o církevních restitucích a na otázku jednoho z diskutujících, zda je Poslanecká sněmovna v postoji vůči Izraeli jednotná a jak jsou na tom komunisté, odpověděl: „Na rovinu, já je moc nesleduji. Když vystupují komunističtí poslanci, tak vypínám a odcházím. Že bych je zaregistroval ve skupině přátel Česká republika – Izrael? Naopak jsem je zaregistroval ve skupině přátel jiných arabských zemí.“ To, že Česko Izrael otevřeně podporuje, prý ale není podle Bendy snadné prosadit. „Evropa ukazuje dnes a denně hru, že budeme vyjednávat a vyjednávat, až se ujednáme. Vyzkoušeli jsme si to my sami v době Mnichova. Obávám se, že postoj většiny Evropy ke státu Izrael je velmi podobný,“ naznačil Benda.

Novináři jsou chudáci, proto informují neobjektivně

V úplném závěru se opřel Benda do sdělovacích prostředků, protože prý informují o tom, že Izrael zaútočil na Palestince, přitom by měli napsat, že Palestinci zaútočili na Izrael. „O objektivitě sdělovacích prostředků si nemyslím nic dobrého, nečtu, nekoukám na ně a jsem klidný člověk. Sdělovací prostředky s výjimkou veřejnoprávních jsou ve strašlivé situaci. Vůbec neví, co mají dělat. Noviny končí, protože není jak je zaplatit. Vše se přesouvá na internet a jejich obchodní modely nefungují. Veřejné mínění je masírováno a palestinská propaganda je propracovanější,“ uvedl Benda. Jenže diskutující v hledišti Bendu obvinili, že dělá chybu, když se na televizi nedívá. „Když chce vojsko někam vtrhnout, tak tam pošle napřed špióny. Když Vy o informacích v novinách a televizi nic nevíte, je to problém. Měli byste interpelovat, aby se sdělovací prostředky zlepšily. Říct jim, že jsou zaprodaní a neinformují objektivně,“ rozčílil se jeden z diskutujících v sále. Pak se hlavní aktéři diskuse shodli na tom, že je potřeba si víc na zpravodajství stěžovat, aby se ke všem dostali skutečně objektivní informace.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …