Pravičáci, netepejte nás, dopadnete jako na Slovensku, varuje soukromník

15.03.2012 7:26

Od devadesátých let prošel švarcsystém coby „zaměstnávání“ živnostníků několika peripetiemi, ale v posledních letech výslovně zakázaný nebyl. To však změnila novela zákona o zaměstnanosti, po níž se soukromníci cítí ohroženi prováděnými kontrolami. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdí, že nejde o opatření namířené speciálně proti švarcsystému.

Pravičáci, netepejte nás, dopadnete jako na Slovensku, varuje soukromník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek ve sněmovně

Po novelizaci zákona o zaměstnanosti se stal od začátku tohoto roku švarcsystém, který v Česku nyní podle odhadů využívají statisíce lidí, znovu nelegální, jako už tomu dříve v minulosti bylo. V zákonu se totiž nově definuje nelegální práce jako výkon závislé práce fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah. Lidem, kteří budou přistiženi, že takto pracují, hrozí pokuta až do výše sta tisíce korun.

V pohledu na švarcsystém se neshodnou ani dvě největší pravicové strany u nás. Zatímco ODS by ho ráda vzala pod ochranu stejně jako drobné živnostníky, TOP 09 je jeho odpůrcem. Až to někdy vypadá, jako by TOP 09 systematicky bušila do významné voličské základny ODS, ať už to je v podobě návrhů na razantní snížení daňových paušálů od ministra financí nebo bojem se švarcsystémem v podání ministra práce.

Jde o úřednický úder do malých živnostníků

Ministerstvo práce slíbilo, že jen během tohoto roku proběhne 200 tisíc kontrol, během nichž se budou po nelegálním zaměstnávání pídit stovky zaměstnanců Státního úřadu inspekce práce. Jejich start vyvolal pozdvižení mezi živnostníky a bez odezvy nenechala probíhající kontroly ani Strana soukromníků ČR, která těsně před posledními parlamentními volbami uzavřela s ODS dohodu o předvolební i povolební spolupráci.



„Požádal jsem minulý týden pana premiéra, aby byla provedena novelizace čerstvě schválených zákonů, když už jejich schválení pravicová koalice dopustila. Vysvětlil jsem mu, že to je úřednický úder do malých živnostníků. A to jsem ještě nevěděl, jak dopadnou volby na Slovensku. Teď říkám, ať pravice nechá zákony, jak jsou, pokud chce dopadnout jako pravice na Slovensku,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek.

Podle ministra nelze znevýhodňovat ty, kdo dodržují pravidla

„Z jednání s panem premiérem jsem měl pocit, že si uvědomil, že ODS při schvalování této novely zaspala,“ cítí Baránek šanci, že lze nynější statut nelegálnosti švarcsystému změnit. „Mezitím byli naši lidé na ministerstvu práce u náměstka Machotky, a ten tvrdil, že to není myšleno proti švarcsystému, ale proti cizincům ze zemí Evropské unie pracujícím načerno. Já tomu nevěřím, mně to nestačí a požaduju novelu zákona,“ stojí si za svým první místopředseda Strany soukromníků.

Že by však šlo primárně o útok na švarcsystém odmítá i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Nebojujeme speciálně proti švarcsystému. Bojujeme proti nelegálnímu zaměstnávání v jakékoli formě, protože je to významný faktor v deficitu sociálního, zdravotního i daňového systému a zároveň to znevýhodňuje ty, kteří dodržují pravidla,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz ministr Drábek.

Pracovník ve švarcsystému, nebo nezaměstnaný na úřadu práce

Kritici švarcsystému tvrdí, že zaměstnavatel i pracovník při něm obcházejí stát a obírají ho na daních a odvodech o několik miliard korun ročně. Ten, kdo tak ale pracuje, je oproti zaměstnanci znevýhodněn tím, že nemá nárok na žádné zaměstnanecké benefity, ani dovolenou či nemocenskou. Jeho zastánci zase poukazují na to, zda se státu spíše vyplatí pracovníci ve švarcsystému, nebo lidé na pracovním úřadě.

Mezi druhé jmenované patří i předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. „Práce na živnosťák je práce. A trestat práci je hloupé. Práce na živnosťák je služba poskytnutá za smluvenou odměnu jedním člověkem druhému. Švarcsystém by měl být zcela legální. Koneckonců na švarcsystém pracují poslanečtí asistenti i poradci politiků,“ uvedl v anketě pro server Finmag šéf strany, která má podle posledního průzkumu volebních preferencí agentury Factum Invenio podporu 3,6 procenta voličů.

Když je v kurzu podvádět stát, musí dojít na metodu cukru a biče

Podobný názor zaujal i provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. „Co je pro stát lepší: vybrat více na daních (pojištění), aby se to zase někde bez užitku rozfrcalo, nebo aby co nejvíc lidí pracovalo, tedy, aby co nejméně občanů bylo závislých na sociálním systému státu?“ klade logickou otázku. Cílem by podle něj měla být samostatnost a svoboda občanů, ne výběr daní.

Na druhou stranu barikády se v pohledu na švarcsystém postavil ekonom Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank. „Když je ´in´ podvést a přechytračit stát, zbývá jediná možnost. Zákony cukru a biče,“ dává najevo nesmiřitelnost k těm, kteří švarcsystém využívají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …