Protest na Václaváku: V Ostravě jsme to ČT nandali, burcoval řečník

16.03.2012 16:50

Na pražském Václavském náměstí se v pátek konala v návaznosti na čtvrteční masové protivládní demonstrace pořádané Holešovskou výzvou. Pod sochou svatého Václava se po 17:00 podle policie sešla asi tisícovka lidí, po setmění však přibližně třetina odešla. V průběhu několika hodin zaznívala u sochy sv. Václava kritika vlády, lidé vyjádřili nespokojenost i se zpravodajstvím České televize, která podle nich o protestech informuje málo nebo ne příliš objektivně.

Protest na Václaváku: V Ostravě jsme to ČT nandali, burcoval řečník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kde domov můj !

Reportér Parlamentníchlistů.cz přes dobrou jazykovou vybavenost arabštinu neovládá. Přesto však dedukuje, že se jedná o modlitby Syřanů.

Po čtvrteční demonstraci, která se nakonec přesunula k budově České televize, kde dav vyjádřil nespokojenost kvůli údajnému mediálnímu bojkotu veřejnoprávního média, se v pátek rozjíždí druhé kolo. Pořadatelé podle informací redakce poskytli svůj speciálně upravený automobil s mikrofonem jednotlivým řečníkům, až se nakonec chopil slova arabsky hovořící cizinec.

Přestože byl věhlasný taxikář Zdeněk Ponert v průběhu dne vyloučen z Holešovské výzvy, na místo se dostavil s argumenty, že jej nemohou vyloučit, když není členem. Došlo k hlasitému vysvětlování a na místě je přítomna policie. 

Zhruba půl hodiny po začátku protivládní demonstrace je v horní části Václavského náměstí přítomno zhruba 300 lidí. Zatímco na místě zaznívají písně a střídavě kritické projevy k vládě, Syřané několik desítek metrů od davu skládají ze svíček nápis Sýrie. Protestující ale většinou jejich snahy o zviditelnění problematické situace v Sýrii ignorují.

Česká televize znovu terčem kritiky

Kolem 18:00 se počet účastníků protestu navýšil na zhruba 700 lidí. Policie musela začít odklánět dopravu do ulice Krakovská. 

Účastníci protestu poslouchají především kritické projevy kontroverzního taxikáře Ponerta. Podle bleskového průzkumu ParlamentníchListů.cz nikdo z oslovených netuší, že se zakladatelé Holešovské výzvy s Ponertem rozešli a páteční protest je především jeho iniciativou.

Rázný taxikář se pustil mimo vlády také do médií, především znovu do České televize. Ta má na rozdíl od čtvrtka na místě hned od začátku akce svého redaktora a průběžně o dění informuje v živých vstupech. Veřejnoprávní médium odhadlo účast na zhruba 350 lidí, což si vzal na mušku Polert a burcuje lidi proti ČT.

"Dnes jsem podal trestní oznámení na Českou televizi za to, že lže lidem," řekl shromážděným jeden z organizátorů Zdeněk Ponert. Ten ve svém projevu později také zdůraznil, že Holešovská výzva je proti všem politickým stranám. Když však kritizoval KSČM, ozvaly se z davu nespokojené hlasy.

Pět dni jsme stáli před parlamentem a padla vláda

Stejně jako ve čtvrtek, tak i na tomto protestu vystoupil s projevem islandský umělec a aktivista Hördur Torfason, který otevřeně podporuje Holešovskou výzvu. V roce 2008 na Islandu odstartoval revoluci. Jeho přičiněním se ostrov vyrovnal s neschopnou vládou a bankéři, kteří zemi zadlužovali. Protestujícím v Praze tvrdí, že hnacím motorem veškeré nespokojenosti je korupce. S tou se podle něho musí zatočit.

Torfason se v projevu nevyhnul ani připomínce vlastního protestu na Islandu. Podle jeho slov tamější parlament "padl" pe pěti dnech, kdy byl prý v permanentním obležení demonstrantů.

Ostravskou televizi přepadli demonstranti

Jako řečník následně vystoupil také účastník čtvrteční demonstrace v Ostravě. V souvislosti s kritikou České televizi vyprávěl, jak se protestující dostali až na vrátnici a veřejnoprávnímu médiu "zavařili". Ponert k tomu dodal, že na Kavčí hory v Praze se půjde v sobotu, na kdy má rovněž hlášen protest.

Zhruba kolem osmé hodiny už účastníků protestu výrazněji ubylo a dav se začal pomalu rozcházet.

Reportáž ParlamentníchListů.cz ze čtvrtečních protestů v Ostravě

Demonstranti si vynutili rozhovor v ostravské televizi

Davy lidí spořádaně čekajících v několika dlouhých a širokých frontách na podpis pod petici za demisi vlády a demisi prezidenta. To byl obrázek na čtvrtečním Masarykově náměstí v Ostravě krátce po půl páté odpoledne. Lidé podepisovali petice, připínali si na kabáty žluté placky, postávali a čekali na začátek demonstrace. Svítilo sluníčko, z provizorního pódia na plošině malého náklaďáčku hrála reprodukovaná hudba a pořadatelé si chystali projevy.

"Přišla jsem podepsat Holešovskou výzvu, protože souhlasím s jejím zněním a chci, aby se to v našem státě změnilo," řekla pro ParlamentníListy.cz ještě před začátkem demonstrace šestadvacetiletá Eva. Svůj podpis na petiční arch připojil i šestasedmdesátiletý muž, který odmítl sdělit své jméno: "Chci, aby se to u nás změnilo. Podívejte se, za komunistů bylo stoprocentně lépe. Každý měl práci, družstevní byt stál 30 tisíc korun. Dnes byt stojí milión korun a mladí lidé nemají šanci na něj našetřit ani za celý život. Pro obyčejné lidi nemohl být lepší režim. Já jsem byl chasník z dědiny, přišel jsem do hornictví, vydělal jsem si na byt, na auto, do lázní jsem jezdil."

Demonstranti přišli s modrými trumpetami

Skupinka zhruba čtyřicetiletých mužů přišla na náměstí s modrými trumpetami, kterými hlasitě a pronikavě dávali najevo svůj názor. "Jsme tu, protože chceme, aby se konečně stala nějaká změna, aby nás - střední vrstvu vzal už někdo vážně, aby se dozvěděl, že vůbec žijeme," řekl pro ParlamentníListy.cz šestačtyřicetiletý Miroslav.

Podle dalšího z účastníků se o demonstraci dověděli jen díky odborářům Arcelor Mittal. "Začátkem týdne rozdávali černobílé letáčky, jinak bych vůbec nevěděl, že se to koná. A nezlobte se, jméno vám neřeknu. U nás se propouštělo a prý opět propouštět bude," sdělil zaměstnanec firmy.

"Máme málo petičních archů, za chvilku budou končit, je třeba nechat nakopírovat další," starali se pořadatelé a utíkali shánět nejbližší kopírku. Jeden z organizátorů odhadl počet přítomných demonstrantů na šest tisíc: "Když tady byli nedávno studenti, bylo jich 2500 a náměstí bylo zaplněno jen do poloviny a podívejte se teď, je skoro plné!"

Náměstím zněla Česká a Slovenská hymna

Padla sedmnáctá hodina a Karel Fiedler, hlavní koordinátor akce začal mluvit na mikrofon: "Když se podívám k obloze, tak vidím, jak ten nečas odchází a konečně přicházejí teplé a pohodové dny, vidíte to také tak? A jak se tak dívám po tomto náměstí, tak je vidět, že Nečas by se už měl chystat k odchodu. Vidíte to také tak? A pana Kalouska, Hegera, Vondru a celou jeho zpropadenou a zkorumpovanou vládu by měly vzít s sebou, ano? Ano i s tou paní Nagyovou." Náměstí mu sborově jako jeden muž skandovalo. Posteskl si, že veřejnoprávní média o akci neinformovala a navrhl přítomným, aby akci nazvali shromážděním Česko- islandského přátelství s tím, že představitel islandské revoluce, o které média kromě ParlamentníchListů.cz rovněž příliš neinformovala, je v této chvíli na Václavském náměstí v Praze. Odpovědí na jeho proslov byl hromadný aplaus. A do toho začala hrát Česko-Slovenská hymna.

Podle Fiedlera se právě Slovenskou hymnou ostravská demonstrace připojila k podpoře úsilí Slováků dosáhnout změn v jejich společnosti. Jeho proslov přerušuje aplaus, troubení, pískot. Občas se hromadně skandují hesla: demisi, hanba, už jsme tady.

Také známý neurochirurg Jan Síla, který dělal 18 let primáře v ostravské městské nemocnici, vystupuje na improvizovanou tribunu a mluví o zdravotnictví a jeho manipulování současnou politickou reprezentací. "Dělal jsem 18 let primáře, přišel jsem do styku se zdravotnickými špičkami a pak mi na tři měsíce dali trafiku - dělat náměstka ředitele v novojičínské nemocnici. A za ty tři měsíce jsem se dověděl o tocích peněz ve zdravotnictví všechno, kdežto těch předchozích 25 let, co jsem dělal ve zdravotnictví, jsem nevěděl nic. Teprve za ty tři měsíce jsem zjistil, kudy ty úniky peněz jsou a není to veselé zjištění," řekl pro ParlamentníListy.cz Síla.

Mladí sociální demokraté: Chceme zdokumentovat tento protest

Na ostravské demonstraci nechyběli ani Mladí sociální demokraté: "Nesouhlasíme s tím, co se v této zemi v současné době děje, chceme, aby došlo ke změně. Jsme tady kvůli tomu, abychom zdokumentovali tento protest. Vyzvala nás k tomu naše strana," uvedl Vojtěch Žižka za Mladé sociální demokraty v Ostravě. "Když tady byl prezident Klaus, ptal jsem se ho, co mají dělat nemovití studenti, když nebudou mít za co studovat po zavedení školného. Odpověděl mi, že je už to jen pragmatická otázka věci a teď se teprve začalo ukazovat, jak ta jeho pragmatická otázka věci vypadá. Doufám, že se s tím konečně něco udělá," řekl Žižka.

"Všechny vlády od roku 1989 docílily jednu jedinou věc, a to, že lidé berou antidepresiva, zabíjejí se sami, skáčou pod vlak, z okna. A to všechno z nejistoty a z arogance všech našich vlád. Dnes lidé nemají práci, jsou nezaměstnaní a mnoho z nich jsou bezdomovci -žebráci na kraji společnosti," řekl další z účastníků demonstrace, která se už pomalu chýlila ke konci, Josef Lukašík.

Novinářka Jana Lorencová informovala demonstranty, že Česká televize odmítla informovat o této akci. Proto se účastníci hlasitě rozhodli k televizi dojít. Celý dav se proto pohnul ulicemi kolem obchodního domu Laso a budovy Českého rozhlasu k České televizi.

Kdo vás platí, kde jste byli, chceme živý vstup

Cestou demonstranti skandovali slova jako: hanba, kdo vás platí, zbabělci, a to i na redaktory Českého rozhlasu. Před budovou televize se demonstranti více rozvášnili a opět znělo hromově: kdo vás platí, kde jste byli, zbabělci, chceme živý vstup. Nakonec část demonstrantů vešla do vstupního prostoru televize. Hlasitě se dožadovali redaktorů a živého natáčení. Chtěli, aby jim veřejnoprávní televize dala prostor ve zprávách. "Když dokážete natáčet kdejakou nehodu na silnici, proč nenatáčíte také nespokojené občany na náměstí?" ptala se jedna z demonstrantek.

Vynutili si dokonce příchod kameramana, který začal natáčet před televizí. Vrátní se snažili zvládnout situaci a přizvali mluvčí ostravské televize Jolandu Pilařovou, ta se potom snažila uklidnit situaci i s předákem demonstrantů Karlem Fiedlerem. Zatímco Fiedler vešel do útrob televize, lidé se začali v klidu rozcházet. Před budovou už pak zůstal jen malý hlouček diskutujících, kterému přihlíželi příslušníci policie. A zatímco po půl sedmé večer organizátoři na Masarykově náměstí balili aparaturu, malý hlouček lidí vedle ještě podepisoval petiční archy.

Televizní rozhovor si demonstranti vynutili, zda se odvysílá, neví

Karel Fiedler po jednání v ostravském studiu ParlamentnímListům.cz řekl: "Chvilku jsme diskutovali, ale nenechal jsem se odbýt. Redaktorka Bednářová se mnou pak natočila rozhovor, který by měl běžet v zítřejších regionálních zprávách. Ale s dnešní účastí lidí na Masarykově náměstí jsem spokojený, byla fantastická. Myslím, že občané v Ostravě dnes vyjádřili naprostý zájem pokračovat v tom, co jsme začali - v protestech proti vládě. Pokračovat chceme nadále i v peticích, lidé o ně stojí. Pro nás bylo velmi příjemným překvapením, že v okamžiku, kdy jsme přijeli na náměstí a začali chystat naše auta a aparaturu, lidé okamžitě přišli a ptali se po petici, že ji chtějí podepsat," uzavřel Fiedler v deset hodin večer s tím, že podpisy ještě spočítané nemají.

Autor: Anna Vidiševská

Čtvrteční protesty přitáhly tisíce lidí po celé zemi

Čtvrteční setkání navazuje na čtvrteční demonstrace pořádané ve větších městech Česka, kterých se zúčastnily tisíce lidí, v Praze přišlo asi 2500 demonstrantů. Podle iniciátorů je cílem protestů demise vlády Petra Nečase (ODS), odchod prezidenta Václava Klause, zastavení reforem i církevních restitucí.

Stejně jako ve čtvrtek zahájily demonstraci písně Karla Kryla, řada lidí si připnula žluté papírové visačky s nápisem "Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi". Organizátoři je prodávali po pětikoruně. Účastníci podepisovali petice za odstoupení vlády a za "provedení důsledné kontroly privatizace národního majetku včetně kuponové privatizace".

Účastníci přinesli transparenty s nápisy "Pryč s politiky a mafiány", "Nebuďme stádo ovládané ČT", "Pryč s vládou a parlamentem, kteří dělají ze svých občanů otroky" či "Konec hry".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …