Randák ostře: Nečas zneužívá BIS pro své hry

18.03.2012 21:26

Více jak polovina Čechů se domnívá, že vlády zneužívají služeb BIS pro získání politického vlivu a boje s politickými konkurenty. Takový je závěr pátečního průzkumu agentury SANEP. Bývalý ředitel civilní tajné služby UZSI Karel Randák s tímto tvrzením částečně nesouhlasí. Podle něj totiž zneužívá BIS jen premiér Petr Nečas.

Randák ostře: Nečas zneužívá BIS pro své hry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

„Nemyslím si, že vláda jako celek zneužívá BISku, protože úkolování BIS by v tomto případě šlo standardní zákonnou cestou. Podle mě ji zneužívají jedinci ve vládě, konkrétně pak premiér Nečas. Ředitel služby Jiří Lang mu pak na jeho úkolování naskakuje," uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Randák.

Reakce se ujal tiskový mluvčí Nečase Jakub Stadler „Podporovat a přiživovat konspirační teorie je možná zábava pro spisovatele, scénáristy nebo bývalé ředitele rozvědky za vlád ČSSD, ne pro předsedu vlády. BIS a další zpravodajské služby plní zákonem dané činnosti a nejsou prostředkem politického boje. Pan Randák žije v zajetí špionážních filmů a nebo uvažuje dle hesla podle sebe soudím tebe," odpověděl redakci.  

Za Randákovým prohlášením může být do jisté míry nevraživost, která z jeho strany panuje jak směrem k Langovi, tak k Nečasovi. Premiér se totiž na začátku roku sešel na utajované schůzce s Andrejem Babišem. Podle deníku Insider ovšem nebylo obsahem schůzky české hospodářství, nýbrž Randákova údajná aktivita. Předseda vlády je totiž přesvědčen, stejně jako jeho předchůdce Mirek Topolánek, že se mu generál ve výslužbě mstí . Nečas nejnověji Randákovi připisuje aféru s výplatními lístky jeho nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové, díky nimž vyšlo najevo, že třeba za loňský březen jí Úřad vlády vyplatil 270 tisíc korun.

„ Vím, že si to premiér myslí, ale v tomto prsty nemám,“ uvedl v minulosti pro redakci Randák na dotaz, zda se podílel na vynesení informace z Úřadu vlády.

Anketa

Myslíte, že Randák stojí za vynesením informací z ÚV

18%
82%
hlasovalo: 571 lidí

Připravil jej o místo

Langovi zase exrozvědčík Randák nemůže zapomenout, že jej připravil o místo. Stalo se tak v době příprav na sloučení obou tajných služeb v jednu složku, kdy byl Randák degradován na Langova poradce. Plán tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera na fúzi rozvědky a kontrarozvědky se nakonec stejně neuskutečnil a navíc z něj nebyl nadšen ani samotný Lang, kterého Randák v minulém roce dokonce veřejně obvinil z podlézání Nečasovi. Tiskový mluvčí kontrarozvědky pak s poukazem, že se ředitel Lang nehodlá touto invektivou zabývat, chopil jeho obhajoby.  "Velmi důrazně a jednoznačně odmítám, že by ředitel BIS gen. Jiří Lang jakýmkoliv způsobem - přímo či nepřímo - politizoval činnost Bezpečnostní informační služby. Podbízel se a nadbíhal politikům, účelově jim podsouval informace, dopřával sluchu té či oné politické straně, nebo přímo zajišťoval, aby BIS ve prospěch té či oné politické strany jednala. Opak je pravdou. Pod vedením gen. Jiřího Langa funguje BIS jako přísně apolitická zpravodajská instituce, která se výhradně a důsledně řídí zákonem," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Šubrt. 

BIS je napojena na organizovaný zločin, míní Češi

Nadpoloviční většina obyvatel České republiky je podle SANEPu toho názoru, že vlády z titulu kontrolního orgánu zneužívají služeb Bezpečnostní informační služby (BIS), a to za účelem získání politického vlivu a boje s politickými konkurenty. Jako nedůvěryhodnou instituci vnímají BIS více jak dvě pětiny veřejnosti. Více jak polovina domácí populace pak sdílí názor, že BIS nenaplňuje jednu z nejdůležitějších podmínek své existence, a to absolutní nezávislost na politických strukturách. 52% obyvatel ČR je dokonce toho názoru, že na BIS jsou napojeni lidé s kontakty na organizovaný zločin.  Znepokojení veřejnosti ze zneužívání BIS je patrné z obavy dvou třetin veřejnosti, že bývalí zaměstnanci BIS si i nadále v této instituci udržují informační kanály, které zneužívají ve prospěch svých zaměstnavatelů. Průzkum byl proveden ve dnech 10. - 14. března 2012 na vybrané skupiny 9356 dotázaných ve věku 18-69 let. 

Trochu proti logice

Paradoxně BIS ve své výroční zprávě obviňovala českou justici z napojení na zločinné struktury.

„V rámci všeobecného zhodnocení situace lze konstatovat, že mezi nejvýznamnější formy dysfunkce orgánů státní správy a samosprávy patří korupce. Konkrétní případy korupce státních orgánů se soustřeďují mimo jiné na oblast justice s cílem zakrýt předchozí nelegální aktivity, na oblast rozhodování orgánů státu a samospráv, s cílem ovlivnit rozhodování o veřejných zakázkách a rozdělení prostředků z veřejných rozpočtů, a rovněž na oblast legislativního procesu,“ stojí mimo jiné ve výroční zprávě BIS. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…