Studenti mávají vítězným praporem: Dobeš se nás bál. Odešel kvůli nám

26.03.2012 11:01

Ve čtvrtek Josef Dobeš (VV) oficiálně oznámil svoji rezignaci na post ministra školství. Mezi brněnskými studenty zavládly spontánní oslavy a radost: “Dosáhli jsme, čeho jsme chtěli. A to je jen začátek,“ radují se studenti a těší se na další stávku.

Studenti mávají vítězným praporem: Dobeš se nás bál. Odešel kvůli nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Dobeš se odhodlal k rezignaci poté, co vláda odmítla podpořit vázání finančních prostředků v resortu školství. Premiér Nečas sice nabídl sníženou variantu v rozsahu dvou a půl miliardy korun, ale i to Dobeš považoval za nepřijatelné: "Nechtěl jsem akceptovat toto drakonické snížení rozpočtu školství. Znamenalo by to buď pokles platů učitelů, nebo razantní zásah do rozpočtu vysokých škol. Jejich rozpočet je ale už nyní na hraně udržitelnosti. A brát peníze učitelům považuji za neakceptovatelné, proto jsem se rozhodl rezignovat,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci Dobeš.

Studenti o pravém důvodu spekulují: “To je nejspíš pouze oficiální důvod. Ve skutečnosti pokazil, na co sáhl, teď utíká. Ale to je dobře,“ míní studenti. Někdo naopak z odchodu Dobeše radost nemá: “Jsem rád, že už nestuduji. Když jsem studoval, bylo to všechno mnohem snadnější. My jsme žádného ministra řešit nemuseli. Situaci mezi studenty a Dobešem, ale vůbec mezi Dobešem a veřejností, jsem jako divák vnímal jako velmi vyostřenou. Dobeš pokazil mnoho, ale teď od toho utíká, to mi přijde zbabělé,“ uvedl pro ParlamentíListy.cz bývalý student Michal Tůma. Organizátoři studentské stávky, iniciativa Za svobodné vysoké školy, se také přiklání k názoru brněnských studentů, že Dobeše k rezignaci nevedla solidarita s učiteli a jejich nízkými platy: “Domníváme se, že toto vysvětlení odstoupení není dostatečné. Předpokládáme, že hlavními důvody pro ministrovu rezignaci byly množící se kritické ohlasy na činnost Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,” uvedla v tiskové zprávě inciativa Za svobodné vysoké školy.

Václav Drozd: Dobeš byl snadný soupeř


Studenti věří, že přispěli k odchodu Dobeše. Václav Drozd, student Masarykovy univerzity, který stál v čele brněnské stávky studentů pro ParlamentníListy.cz uvedl: “Nevím, jestli pan Dobeš odstoupil kvůli studentům, ale minimálně naše stávka jeho odchod urychlila, takže byla úspěšná.“ Drozd vítá rezignaci Dobeše, zároveň je mu to ale líto: “Je dobře, že pan Dobeš konečně rezignoval. Z druhé strany, přišli jsme tím o snadného soupeře. V našich požadavcích a aktivitách budeme i nadále pokračovat,“ ohodnotil Dobeše pro ParlamentníListy.cz Drozd. K budoucímu ministru školství je Drozd skeptický: “Těžko bychom našli horšího ministra školství než Dobeše. Jedině snad, kdyby byl nový ministr opět z Věcí veřejných. Kdokoliv z Věcí veřejných je prostě strašná volba,“ nešetří kritikou Drozd. Sám má o novém ministru školství svoji vlastní představu: “Kdyby to záleželo na mně, dosadil bych na místo ministra školství Jana Kellera. Jeho názory na školství se shodují s mými,“ uvedl pro ParlamentíListy.cz Drozd.


Studenti plánují pokračovat v protestech: “Chystáme další prohlášení, ve kterém budeme požadovat zrušení návrhu reforem školství. Připojíme se k Týdnu protestu, který proběhne v období 16-21. dubna. V tomto termínu školské odbory vyhlásí stávkovou pohotovost, kvůli snižování financí v resortu školství. A my se k nim přidáme,“ oznamuje ParlamentnímListům.cz Drozd. Zároveň se obává, aby studentské aktivity veřejnost nesloučila s činností Holešovické výzvy: “Představitelé Holešovické výzvy nás samozřejmě také oslovili a požádali o spolupráci. My jsme to odmítli. Zdůrazňuji, že studenti nemají s Holešovickou výzvou nic společného,“ upozorňuje dále Drozd.


Dobeš ke dni 31. března 2012 přestane být ministrem školství. Poté předá svůj úřad 1. náměstkovi ministra Ladislavovi Němcovi. Na nového ministra školství si budou muset studenti ještě počkat.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…