Policie tají, jaké kroky nyní podniká vůči zmizelému Janouškovi

24.03.2012 13:52

Policie předá v řádu hodin či dní obvinění lobbistovi Romanu Janouškovi, který v pátek při řízení v opilost srazil ženu. Informovala o tom mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Podle informací některých médií se policistům nedaří Janouška kontaktovat, protože není doma. Jedenapadesátiletá žena, kterou lobbista srazil, je podle vyjádření motolské nemocnice ve stabilizovaném stavu.

Policie tají, jaké kroky nyní podniká vůči zmizelému Janouškovi
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

"Policisté na tom velmi intenzivně pracují a snaží se, aby v nejbližších hodinách, maximálně dnech, tomuto muži sdělili obvinění," řekla dnes Kropáčová. "Ke konkrétním krokům, které v tuto chvíli probíhají, se nebudu vyjadřovat," dodala mluvčí pražské policie.

Podle informací médií se policisté snaží Janouškovi obvinění předat, lobbista však není doma a místo jeho pobytu je neznámé. Kropáčová se k těmto údajům odmítla vyjádřit. "Ani vám neřeknu, jestli to je pravda nebo není," odpověděla na dotaz ČTK.

Trestní stíhání se zahajuje tím, že je obviněnému doručeno obvinění.

Zraněná řidička je mimo ohrožení života

Lobbista a vlivný podnikatel v pátek dopoledne v Praze 4 havaroval, a poté ještě srazil řidičku nabouraného auta. Janoušek z místa ujel, policisté ho ale dostihli. Při orientační dechové zkoušce mu strážci zákona naměřili přes 2,2 promile. Po výslechu ale policisté Janouška propustili. Ženu, kterou podnikatel srazil, převezli záchranáři do motolské nemocnice s mnohočetnými vážnými zraněními. Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové byla žena již převezena z jednotky intenzivní péče na anesteziologicko-resuscitační oddělení.

Policisté v pátek do večerních hodin vyslýchali řadu svědků Janouškova incidentu. Podle Kropáčové se případem zabývají pro podezření ze spáchání trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, neposkytnutí první pomoci a ublížení na zdraví. Za neposkytnutí pomoci mu hrozí až pětileté vězení.

O Janouškovi se v těchto dnech hovoří především v souvislosti s odposlechy telefonních hovorů mezi ním, bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a magistrátním úředníkem Peterem Ďuricou. Přepisy odposlechů z roku 2007 postupně zveřejňuje deník Mladá fronta Dnes. Podle deníku z odposlechů vyplývá například Janouškův vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády. Podle MfD odposlechy s povolením soudu pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), o dva roky později je údajně získala bezpečnostní agentura ABL, kterou založil a vlastnil současný šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta.

Obsahem odposlechů se již začala zabývat policie. Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká ČTK v pátek řekla, že kvůli odposlechům byla v rámci Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování zřízena pracovní skupina, spolupracovat má s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality. Policisté podle Kopecké zatím analyzují otevřené zdroje a trestní řízení dosud zahájeno nebylo.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …