Nemocné lípy šly i přes protesty k zemi. V pražských Dejvicích se kácelo

24.03.2012 16:50

Technická správa komunikací (TSK) dnes v pražských Dejvicích pokácela 12 vzrostlých stromů v lipové aleji v Thákurově ulici. Kácení počátkem roku povolil vlastník parku - magistrát. Proti tomu se ale postavila občanská sdružení, která požadovala, aby Praha toto rozhodnutí zrušila. "Úřady nedaly lidem šanci lípy zachránit," řekla v sobotu mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková.

Nemocné lípy šly i přes protesty k zemi. V pražských Dejvicích se kácelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocná lípa, ilustrační foto

Stav 12 lip, jejichž odstranění magistrát povolil, byl podle některých posudků kritický a mohly prý zranit lidi. Občanská sdružení argumentovala jinými posudky, podle kterých není nutné kácet tolik stromů.

TSK, která zeleň v Thákurově ulici spravuje, měla podle mluvčího Tomáše Mrázka k pokácení lip ale platná povolení. "Těch 12 pokácených lip bylo dendrology označeno za nemocné stromy, a to se potvrdilo, stromy byly uvnitř duté, vyhnilé a některé jen zázrakem držely při sobě," řekl Mrázek.

Podle Kasikové po dnešku v parku zůstalo z původního počtu 54 lip už jen 14 asi 80letých stromů a 16 mladších stromů. "Kácení se navíc uskutečnilo jen pár dní před koncem vegetačního klidu," doplnila mluvčí.

Lípy prý mohly na někoho spadnout, proto soud povolil kácení

Proti povolení kácení se občanská sdružení odvolala k soudu a náměstek pražského primátora Josef Nosek podle Kasikové nabídl místním občanům, že mohou převzít do doby rozhodnutí soudu za stromy zodpovědnost, a to formou notářského zápisu. "Ani to, že místní občané převzali formou notářského zápisu zodpovědnost za stromy, nabídli městské části spolupráci a partnerství v péči o park a dokonce i dar jednoho milionu korun na péči o stromy, nepomohlo," dodala mluvčí.

Podle Mrázka ale soud vydal předběžné opatření, v kterém konstatoval, že upřednostňuje záchranu lidského života před ochranou životního prostředí.

TSK usilovala o pokácení lip už několik let. Stejně dlouho proti tomu bojují občanská sdružení. TSK prý počítá s obnovou parku a náhradní výsadbou. Mrázek v této souvislosti řekl, že TSK na místě dnes vykácených stromů nejpozději do 14 dnů vysadí nové lípy.

Park mezi ulicemi Evropská a Seminární je kvůli bezpečnosti už od loňského května uzavřen. Kolem jsou kovové zátarasy propojené červenobílou páskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …