Řekové slavili. Češi jsou prý podlézaví a moc věří zkorumpovaným médiím

25.03.2012 21:18

REPORTÁŽ Řekové nejsou líní a řeči o jejich vysokých důchodech jsou pohádky. Jako přátele Čechů je štve nenávist vyvolaná zkorumpovanými médii a hloupými politiky. Takový je odkaz z včerejší oslavy řeckého dne nezávislosti v Praze. Na ní se sešla většina Řeků, kteří zde trvale žijí.

Řekové slavili. Češi jsou prý podlézaví a moc věří zkorumpovaným médiím
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Hlavním problémem řecké ekonomiky je, aby byla konkurenceschopná,“ zaznělo historicky poprvé v jednom z projevů na oslavě dne řecké nezávislosti. Tento svátek je připomínkou zahájení boje za osvobození z turecké nadvlády roku 1821. Akce se včera konala v pražském hotelu Belvedere. A jak se Řekové v Česku staví k tomu, že si o nich celá Evropa myslí, že jsou ulejváci? To zjišťoval reportér ParlamentníchListů.cz. Čechy všichni zbožňují, vždyť tady většina z nich dostala za minulého režimu azyl, ale tahle vláda postavená na strašáku řecké krize u nich nemá moc velký kredit.

Češi jsou podlézaví

Řekové jsou v Česku oficiální národnostní menšinou, jsou jich tady oficiálně na tři tisíce. Také sál pražského hotelu Belvedere se včera od večerních hodin stal řeckým územím. Na balkónech visely řecké vlajky, na stolech voněl sýr a olivy. O vše se na místě starala předsedkyně Řecké obce v Praze Tassula Zissaki- Healey.

„Řečtí politici přivedli Řecko do chudoby. Prezident Klaus ale neví, o čem mluví. Prý prohlásil, že chlastáme ve stínu cypřišů ouzo a nic neděláme. On si myslí, že všechno ví. Avšak cypřiše u nás stojí většinou u hřbitovů a kostelů,“ sdělil ParlamentnímListům.cz odborník přes zemědělství a spisovatel Theodorou Michalis.

"Mám jasnou představu, co si Řekové myslí o Češích. Myslí si, že podlézají Německu a USA, jak dřív podlézali Sovětskému svazu,“ řekl Michalis, jenž v Československu vystudoval Vysokou školu zemědělskou. O svém osudu napsal knihy Útěk a návrat a Od břehů Aliákmonu k Vltavě. V roce 1988 z Česka odešel a nedávno se do své, jak sám říká, druhé vlasti a nejkrásnějšího z měst Prahy, vrátil. Ostatně bere základní důchod 440 eur, tedy kolem jedenácti tisíc korun. Prý je to v Řecku normální důchod. Ale popravdě dodává, že má k tomu ještě vdovský důchod. Ohledně současné české vlády si myslí, že kašle na obyčejné lidi.

Česká média lžou

"Rozčiloval jsem se zpočátku hodně. Naše média jsou dost špatná a politiku skoro netřeba komentovat. Vždyť si před volbami z Řecka udělali strašáka a měli by si hlavně zamést na vlastním písečku. Přátelé tady mi na to konto nic nevyčítají,“ sdělil tanečník této folklorní skupiny Akropolis, která večer vystoupila, Michal Lašo. Pochází ze třetí generace Řeků, kteří přišli do Česka.

V sále se tančí kolečko

V sále pražského hotelu Belvedere se rozjela zábava. Kapela hrála moderní řeckou muziku. U hlavního stolu seděl rocker. Kožené kalhoty, kožená čepice, bradka a neúprosný pohled. „Helejďte, já jsem moc namíchaná, ale narodila jsem se v Řecku. Vznikla jsem z romantiky mých rodičů. Ostatně moje manželství se zrodilo podobně. A teď se pohybujeme mezi Řeckem a Českem,“ zasmála se Elena Macková – Laskarakis. Její muž Babis Laskarakis, ten rocker u stolu, je v Řecku proslavený kytarista. Navíc v Česku manželé prý zastupují většinu řeckých módních firem a mají i řecké bistro.

„Média tady lžou. Řekové jsou pracovití a není to fér. Američané si myslí, že za Řeckem je jenom Taliban a podle toho se k nám chovají. Nicméně normální Češi jsou chytří a nevěří, co jim média předkládají,“ podotkla Macková – Laskarakis. Navíc udělala jasnou tečku při otázce, jestli sleduje současnou českou garnituru, když prohlásila: „Já si svůj život nešpiním.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …