Nechutné. Nahraj si mě a dám ti do zubů. I to pravili politici

27.03.2012 6:34

V poslední době se se zveřejňováním odposlechů a na schůzkách tajně pořízených nahrávek roztrhl pytel, ať už jde o odposlechy z komunikace pražského lobbisty Romana Janouška s tehdejším primátorem Prahy Pavlem Bémem, či tajné nahrávky pořizované mezi členy Věcí veřejných, nebo o nahrávku exministra životního prostředí Pavla Drobila, kterou pořídil tehdejší šéf SFŽP Libor Michálek.

Nechutné. Nahraj si mě a dám ti do zubů. I to pravili politici
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků, zda si dávají pozor na to, co říkají do telefonu či na schůzkách, aby nikdo proti nim nezneužil případnou nahrávku a zda jsme nedospěli již do orwellovského světa.

Mě si někdo nahrát, dal bych mu do zubů

Pěkně od podlahy reagoval senátor Petr Pakosta. „Z jednoho pohledu by mi mohlo být nějaké nahrávání jedno, protože si na nic nehraju a nemám se čeho bát. Z druhého pohledu se jedná o nepřípustný průnik do soukromí. Ve slušné společnosti se něco jako pořizování nahrávek nedělá. Svědčí to o tom, že se posouváme od slušné společnosti ke společnosti neslušné. Pokud bych zjistil, že si mě někdo nahrává, tak pokud by se jednalo o muže, tak bych mu dal do zubů. Pokud by se jednalo o dámu, tak bych ji na veřejnosti počastoval nějakým vulgárním výrazem. Ale vskutku se dostáváme do vyššího stádia Orwella,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pakosta.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

„Mě fascinuje vrtěti psem, že jsem spojován s nahráváním, přesto já jsem nikdy žádného politika nenahrál, jen já jsem nahráván pučisty,“ reagoval předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

„Množství odposlechů a nahrávek je šílené a člověk pozbývá svého soukromí. Celá společnost již dospěla do orwellovské představy světa dávno, vždyť v něm vládli prasátka,“ míní členka sněmovního Výboru pro bezpečnost Marie Nedvědová z KSČM.

Nahrávání by mělo být ilegální

„To je celkem naivní otázka, protože interpretační fantazie těch, kteří se živí tím, že z odposlouchávaných a nahrávaných rozhovorů vyvářejí libovolně prodejný produkt, je nutně tak veliká, že z hovorů o čemkoli snadno udělají hovor o čemkoli jiném, co se zrovna hodí. Je proto podle mě na čase postavit nelegální nahrávání či natáčení jiných osob bez jejich vědomého souhlasu, s výjimkou orgánů činných v trestním řízení, mimo zákon a zcela jasně říci, že soukromí je a bude bude ještě více zákonem významně chráněná hodnota,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

„Myslím, že se celkem rychle ukáže, že i v tom dnes probíraném případě není autorem nahrávek BIS, ale nějaký soukromý subjekt, který si nahrávky pořizoval především pro svoji obchodní potřebu a teď jsou zveřejňovány a určitým způsobem interpretovány jen proto, že se to někomu hodí do nějaké hry,“ dodal Rádl.

Obsáhle se vyjádřil poslanec VV Jiří Štětina. "Myslím, že v „orwellovském světě“ jsme už několik let. Je to mediální válka, která se nehraje proto, aby byla vyhrána, ale proto, aby většina neměla čas přemýšlet, žila ve strachu a podezírání a udržovala nepřátelství mezi mocnostmi, tedy stranami. Je to zcela vědomý proces a jsme ještě trochu dále než byl George Orwell. Nepohodlnou osobu je třeba tzv. „vaporizovat“, což znamená vymazat z existence. K tomuto účelu slouží média, která dávají slovo těm, kteří tento účel naplňují tím, že dávají možnost se vyjádřit zpravidla jedné straně, resp. ten, který má být „vymazán“, je předem degradován. A nyní k osobním zkušenostem. Mám již tolik životních zkušeností, že vím, jak se mám chovat a co si mohu dovolit říci do telefonu. Byl jsem do roku 1978 sledován StB pod krycím spisem „Doktor“. Moje telefony byly nahrávány, příslušníci bezpečnosti se neměli se mnou stýkat, ale byli i takoví, kteří toto nedodržovali," napsal Štětina.

Celé vyjádření Jiřího Štětiny ZDE

Dobrý den posluchačům u přijímačů. Dobrý den, pane majore

Poslanec KSČM Miroslav Opálka uvedl, že s odposlechy počítá, neboť dle zpráv BIS, ministerstva vnitra i Vlády ČR je KSČM parlamentní stranou dlouhodobě sledovanou bezpečnostními orgány, možná i jinými.

„Proto s odposlechy již řadu let počítám a často pozdravím při zahájení hovoru nejen protistranu, ale i pověřeného důstojníka. Mé telefonáty, ani schůzky neřeší nic v rozporu se zákony ČR, proto to neřeším. Na druhé straně nevím, jak jinak by se některé nepravosti dostaly na světlo světa. Problém je v tom, že jde o systémovou záležitost,“ vysvětlil Opálka.

Podobný názor jako Opálka má i poslanec ODS Jaroslav Plachý. „Je něco prohnilého ve státě českém, když z odposlechů jsou vydávány celé knihy a noviny z nich tisknou seriál na pokračování. Proto když člověk bere do ruky mobil, měl by počítat s tím, že bere do ruky něco jako rozhlasový mikrofon. Měl by slušně pozdravit své posluchače například pozdravem: ´dobrý den, pane majore´, a měl by se také rozloučit, například: ´přeji hezkou službu, pane majore´. Jedině tak lze snad zabránit tomu, aby pan major tento rozhovor prodal například MF Dnes,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Plachý.

Všechno, co řeknu, může být použito proti mně

„Všechno, co řeknu, může být použito proti mně. Primárně by ale nemělo docházet k nekalostem a trestným činům. Možná, že takové zkušenosti, které naše společnost má, odradí lidi od páchání některých křiváren,“ uvedla poslankyně VV Lenka Andrýsová.

Členka bezpečnostního výboru sněmovny Jana Černochová z ODS má ale jiný názor. „Žijeme opravdu ve zvláštním světě a nechci se smířit s tím, že ´cokoli řeknete, bude použito proti vám´. Smutné je, že tu šmírovací kulturu do politiky, místo zaklínadel v podobě boje s korupcí a dinosaury, přinesla politická strana Věci veřejné a veřejnost se tak Veřejně on line už druhým rokem dozvídá Věci o zákulisních praktikách a sbírání dat všech na všechny. Nechutné a perverzní a já tomu podléhat nebudu,“ sdělila redakci Černochová.

"Na to co říkám do telefonu, si pozor nedávám. Nedělám ani neplánuji totiž žádné šmejdárny, takže si ani nemám na co dávat pozor. V orwellovském světě žijeme již dávno: stačí se projít po Praze, zdvihnout hlavu a dívat se, kde všude jsou kamery, o ´sledovací´ schopnosti mobilu ani nemluvě," uvedl poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba redakci řekl, že si nedává pozor na to, co říká do telefonu, či na schůzkách. Prý nemusí, neboť nemá co skrývat. „Jsem totiž jenom prostý pěšák sněmovny, opoziční řadový ´podposlanec´, zvolený preferenčními hlasy, a omluvte mou neskromnost, ale i co nejpoctivěji vykonávající svůj mandát. To znamená, že jsem vlastně nezajímavý - pro lobbisty, média i zpravodajce. Pravda, i já lobbuji, třeba za Bulovku, Prahu, slušné lidi. Marně a zdarma. Odposlouchává-li mě někdo, tak moc zajímavého nezjistí. Vyloučit to pochopitelně nemohu,“ řekl poslanec.

Špiclování se opět stalo standardem

„Špiclování se opět stalo standardem. Přitom na ´nadstandard´, tedy že absolutně nikdo, ani závažná fakta z odposlechů po řadu let neřeší a ani řešit nechce, bych já určitě neměl. Je mi smutno z toho, kam jsme dospěli. A to, co se vůbec dozvíme, je jen špička obrovského ledovce,“ dodal Koskuba.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša uvedl, že ho velmi znepokojuje, jak snadno se lze dostat k policejním odposlechům. „Je potřeba to řešit a úniky vyšetřit. Odposlechy nelze zakázat, přece jen mají neocenitelnou roli v boji proti organizované kriminalitě,“ dodává poslanec.

„Zrovna minulý týden si ze mě kolegové dělali legraci, že jestli mluvím do mobilu taky tak sprostě, můžeme se těšit dobrou povídku,“ smál se místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

„Ale vážně, byť žijeme doslova a do písmene v orwellovském světě, já paranoidní nejsem. Žiju pořád v přesvědčení, že nedělám-li něco špatného, nevím, čeho bych se měl bát. I když se dá zneužít a třeba sestříhat leccos, musel bych se, kdybych na to měl myslet, zbláznit. A to se snad ještě nestalo,“ dodal poslanec.

Cokoli řeknete ve skrytosti, bude vykřičeno ze střech

„Lidé se o vlastní vůli připravují o důstojnost, chystají si budoucí prohry a ztrátu důstojnosti. Motivy mají různé, ale konec si chystají stejný. Ztratí svobodu, hlupáci,“ uvedl poslanec Michal Doktor.

Proti odposlechům a tajným nahrávkám je podle poslance Stanislava Humla jediná obrana: „Mluvit stále stejně, na veřejnosti, i do telefonu, i v soukromí. Smutné je, že tajné služby neslouží státu, ale jedné straně, možná jen premiérovi, který nekoná. Chybí tady CI 5 a její šéf,“ připomněl Huml seriál Profesionálové a George Cowleyho.

„Řídím se biblickým výrokem: ´cokoli řeknete ve skrytosti, bude vykřičeno ze střech´. Přesto nahrávání druhého člověka je krajně nechutné,“ míní ministr školství Josef Dobeš z VV.

Orwellovský svět vytváří i média

Podle poslance Starostů a nezávislých Stanislava Polčáka orwellovský svět vytváří tak trochu i média. „Já ty odposlechy nečtu. Nezajímá mě to. Všichni dávno vědí, jak to v Praze funguje. Koho to překvapuje? Spíš co se svými zjištěními dělaly příslušné orgány. Snad to nesloužilo jen na vydírání,“ dodal Polčák.

„Mé hovory by nebyly pro MF dnes zajímavé, takže si pozor dávat nemusím,“ reagovala stručně členka bezpečnostního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová z KSČM.   

Europoslanec Ivo Strejček uvedl, že do telefonu říká to, co říká i jinde. „Děsí mě ovšem to ochabování státu, prodejnost a obchodovatelnost s citlivými informacemi. Jak je možné, že se může novinář dostat k informacím z otevřených kauz? Jsem tím zděšen,“ zlobil se politik.

„Orwellovskou dimenzi má propojení informatizace civilizace a debilizace při práci s informacemi. Sugestivní síla masmédií oslabuje kritické myšlení, přesto se ochranou svých osobních dat netrápím, asi deformace z veřejně sledované profese,“ míní poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Šílený orwellovský svět

Podle poslankyně ODS Lenky Kohoutové jsou úniky odposlechů velmi závazným problémem. „Především je nutné říci, že se ty věci ohledně pana Béma a Janouška staly v roce 2007. Pokud je pravda, že data unikla skutečně z BIS. Spoléhám na to, že tento problém bude vyjasněn. Co považuji za šílené, je, že se v roce 2007 nic nestalo, tedy že toto nezačal nikdo prověřovat a že si u nás mohla nějaká bezpečnostní agentura koupit nějaké informace od BIS. Pokud se mě ptáte, zda se bojím, že mě někdo odposlouchává, pak pokud tomu tak je, je mi to jedno, nedělám nic špatného, co by někdo neměl slyšet. Jsem politik. S něčím podobným musím počítat,“ dodala poslankyně.

„Jelikož se nemám za co stydět, nemusím trpět stihomamem,“ reagovala krátce poslankyně TOP 09 Renáta Witozsová.

Podobně reagoval i poslanec TOP 09 Rudolf Chlad: "Odposlechy neřeším, při schůzkách a telefonování nemám co skrývat, za tím, co říkám, si stojím.“

„Přiznám se, že se příliš v komunikaci ´nekontroluji´. Myslím si, že do telefonu neříkám nic, co by bylo nějak důležité z pohledu případného odposlouchávání,“ uvedla místopředsedkyně KSČM Miroslava Vostrá.

„Je to šílená doba,“ reagoval stručně místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím. „Jsme v orwellovském světě,“ uvedl předseda NS-LEV 2011 a poslanec Jiří Paroubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …