Inženýr Magor: Odpor proti bolšánovi nás v hospodách tmelil. Teď je ale líp

26.03.2012 19:58

ROZHOVOR Zakládající člen a baskytarista jedné z nejznámějších českých hudebních skupin - Tří sester - Tomáš Doležal alias inženýr Magor se pro ParlamentníListy.cz rozhovořil o členech skupiny Anonymous, dopadech smlouvy ACTA, ale také o tom, jak se žilo před revolucí a jak se žije teď.

Inženýr Magor: Odpor proti bolšánovi nás v hospodách tmelil. Teď je ale líp
Foto: hns
Popisek: Basista skupiny Tři sestry Tomáš Doležal alias Magor

Sledujete českou politiku? Jak se díváte na neustálé rošády s ministry a jejich korupční aféry?

Snažím se uchovat si zdravý rozum, takže v médiích se starám hlavně o sport. Snažím se neškodit. Hraju veselé písničky. Jinak bych z toho, co občas i já zahlédnu pod pokličkou, totálně zmagořil. A to by na světě byl už jiný „ing. Magor“.

Řada Čechů je nespokojená. Tvrdí, že za komunismu bylo lépe. Jaký je Váš názor?

V komunismu jsem žil do konce svých vysokoškolských studií, takže mohu porovnávat. A mně je lépe v kapitalismu. Jediná výhoda komunismu byl ten společný tichý odpor proti bolšánovi, který nás tmelil v hospodském chlastání a tlachání. A v drobném škodění bolšánovi. Těm, co se měli dříve lépe, asi poradit nedokážu.

Jak hodnotíte český „bojkot“ EU, například co se týče dokumentu o rozpočtové solidaritě. Domníváte se, že Češi mají na to být solitérem?

Dokument jen opakující dávno platná evropská kritéria měnové a rozpočtové stability je jedním slovem blbost. Právě ta kritéria, z nichž si země, jež jsou dnes na špici současných aktivit (Francie), udělaly opakovaně trhací kalendář. Pak žádná solidarita není na místě. Evropské unii vládne oportunismus a bezkoncepčnost. V řádu měsíců pocítíme důsledky. Na dovolenou jedu do Řecka.

Přejděme ke kultuře. Hodně se poslední dobou mluví o autorských právech. Souhlasíte s tím, že když si člověk film nebo hudbu stáhne, tak nejde o krádež, protože nedošlo k fyzickému odcizení věci?

Absolutně ne. Český právní řád, právní řády všech světových vyspělých zemí, směrnice Evropské Unie, ale především zdravý rozum říkají: ne. Já jako autor s tím nesouhlasím. Strávil jsem čas a utratil peníze k vytvoření a natočení písní. Pokud s tím nebudu souhlasit, nikdo nemá právo moji práci ukrást.

Některé kapely dávají své písně na internet zdarma. Tvrdí, že díky tomu pak chodí na jejich koncerty více lidí. Co říkáte na tento argument?

Zajisté to je cesta, kterou jdou sami autoři jako nositelé duševního vlastnictví. A je to jejich svobodná volba.

Vadí Vám osobně, jako členovi jedné z nejznámějších českých hudebních skupin, možnost stahovat si zdarma hudbu z internetu?

Stahování zdarma mi vůbec nevadí. Existuje řada nechráněných děl a děl, které dal autor k volnému užití. To ale vždycky musí být jeho volbou. Zcela zásadně mi vadí krádeže chráněných děl, na kterých parazitují servery typu MEGAUPLOAD.COM či ULOZTO.CZ, které pod záminkou svobodného přístupu k informacím a toho, že sami neovlivňují, co jejich klienti na servery věší a stahují či sdílejí, vyvíjejí vlastní výdělečné aktivity přímo spojené s tímto sdílením či stahováním.

Z čeho mají podle Vás žít začínající kapely, které by sice mohly mít příjmy z prodeje CD, ale namísto toho si jejich písně lidé stahují z internetu?

Koncerty, merchandising, virtuální prodej. Využívání internetu k levnému a svobodnému PR (Youtube). Kombinace možného. Tak se to snaží dělat i Tři sestry. Hledáme také jiné cesty. Například máme vlastní pivo, jež se vkrátku bude distribuovat do celé ČR.

Pociťují i Tři sestry pokles příjmů z prodaných nosičů, třeba ve srovnání s počátkem 90. let?

Jistě. Prodáváme desetinu klasických nosičů oproti počátku 90.let a třetinu nosičů oproti roku 2007-2008.

Proč podle Vás vyvolala smlouva ACTA takový odpor? Po Česku její ratifikaci zastavilo také Bulharsko, Rumunsko... Postupují podle Vás tyto země správně?

Totální neznalost věci. Vlády nepostupují správně, jde o alibismus. To je obdobné s diskusí kolem vstupu ČR do EU. Přístupové smlouvy skoro nikdo nečetl, ale skoro každý o nich zasvěceně mluvil. K tomu všemu přispěla média taktéž zčásti z neznalosti věci a zčásti z touhy po laciné senzaci. Fakta k ACTA - Za prvé: Smlouva ACTA byla uzavřena pro ochranu duševního vlastnictví vyspělých států před nezákonnými zásahy subjektů z rozvojových zemí, především Číny. Za druhé: Oblast autorských práv a internetu je v rámci dohody ACTA pouze okrajovou záležitostí. Dohoda má mnohem větší záběr, především do oblasti patentů, ochranných známek, užitných vzorů atd. A za třetí, což je to nejhlavnější: Smlouva ACTA nejde nad mez stávajících právních úprav v rámci směrnic EU nebo českého právního řádu, pouze prakticky konzervuje stávající, do značné míry nevyhovující stav ochrany autorských práv.
Debata o změně nahlížení zákona na ochranu duševního vlastnictví je pak naprosto relevantní. Ale nemůže být vedena tak, že se budou dlouhodobě, okázale a flagrantně porušovat platné zákony.

Vlády o smlouvě ACTA jednaly několik let utajeně. Obáváte se, že do budoucna ovlivní naše životy závažněji? Varují před tím třeba Piráti, kteří tvrdí, že smlouva má zasáhnout svobodu internetu a další demokratická práva.

Výtku utajovaného vyjednávání lze uznat z pozice pirátské opozice jako jednu z mála zcela opodstatněných. Částečně z toho důvodu také došlo k současnému masivnímu odporu proti ACTA. Na internet totiž unikla první pracovní verze již z roku 2010, která původně měla být výrazně tvrdší. To vše, o čem mluví piráti, pochází z této verze, která nikdy nebyla schválena. Za tuto neinformovanost mohou stejným dílem média, establishment i „kapitáni“ pirátů. Všem to vyhovuje.

Hnutí Anonymous se podařilo zablokovat webové stránky vlád, hudebních vydavatelství i ochránců autorských práv. Členové hnutí se údajně chystají na konci března vypnout celý internet. Opravdu hrozí takovýto útok, nebo je to fáma?  A je tento způsob odporu podle Vás nutný?

Zda-li takový útok či způsob hrozí anebo je adekvátní, nedokážu posoudit. Anonymous však dosud prokazují, že jsou velice šikovní a jejich „škodění“ vysoce efektivní. Opozice oficiálních institucí je vždycky napřed, ať jde o obcházení zákonů v oblasti duševního vlastnictví, či třeba ochrany internetových serverů. A to je výzva k zahájení cesty o nápravě těchto institucí. Nebudeme si dělat iluze, část kapitánů pirátů se časem také institucionalizuje a tím se stane součástí „systému“. Doufejme, že k dobru většiny a nápravě tohoto „systému“.

Inženýr Magor patří k zakládajícím členům Tří sester. Ve skupině působí už od roku 1985, zejména jako baskytarista.

reklama

autor: Jana Šulcová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …