Detektiv promluvil: Janoušek? To když jsme zatýkali Železného z Novy...

27.03.2012 14:12

Skandál, který v současnosti otřásá pražskou policií - o jejím naprosto nepochopitelně benevolentním přístupu ke kontroverznímu lobbistovi Romanu Janouškovi, propírá se už nejen na ulicích, ale i v Poslanecké sněmovně. Jak ale ParlamentníListy.cz upozornil bývalý detektiv pražské policie, nadržování zločincům s bílým límečkem je v Praze u policie zcela běžnou praktikou minimálně už několik let zpátky. Podobnou protekci u ní totiž získala během svého zatčení i neméně kontroverzní figura, první šéf televize Nova Vladimír Železný.

Detektiv promluvil: Janoušek? To když jsme zatýkali Železného z Novy...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

Ten byl totiž na počátku tohoto tisíciletí opakovaně obviněn policií z několika hospodářských trestných činů a jednou si ho dokonce dovolila zavřít na noc pod zámek do cely předběžného zadržení, policejním žargonem cépezetky, aby na něj pak druhý den žádala uvalení vazby. 

„Věděli jsme, že kdybychom ho sem předvolali k převzetí obvinění, rovnou by se hodil marod nebo klidně i zdrhnul za hranice. Lidi jeho formátu jsou ve své podstatě zbabělí a silnými je dělají jen jejich špinavé peníze a politické konexe,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý kriminalista z II. (hospodářského) odboru pražské kriminální policie, jehož jméno redakce zná, ale nepřeje si být jmenován. Detektivové tedy vymysleli lest. „Předvolali jsme si ho k nám do Krakovské ulice jen jako k doplnění předchozí výpovědi. A když přišel, rovnou jsme mu šoupli sdělovačku a hned se vezl do cépezetky na Kongresovku,“ vypráví očitý svědek Železného zatčení.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

Jenže… Jakmile byl převzat vazebním oddělením pražské policie, převážila - zdá se - Železného aureola. „Ráno jsme si pro něj jeli, aby byl převezen ke státnímu zástupci, který rozhodoval o jeho dalším osudu. Samozřejmě, že ho pustili, i když normální člověk by s tím, co měl sděleno pan Železný, v tom kriminále shnil zaživa. To jsem ale v tu chvíli ještě nevěděl, takže ten první šok toho dne mě čekal už na Kongresovce. Čekal jsem, že ho jako normálního kriminálníka vyvedou z jeho cely, ale Železný si už klidně chodil po chodbě a žoviálně se bavil s bachaři. Později jsem v lázních mluvil s jedním z bachařů, co tehdy sloužil. Řekl mi, že je na kolenou prosil, aby mu nezamykali dveře jeho cely, že prý špatně snáší uzavřený prostor. 

Takže mu nechali celou noc otevřenou celku a museli kvůli tomu zbytečně zaměstnat jeho střežením další lidi. Kvůli normálnímu člověku by ale stát nebo policie pochopitelně takové ohledy samozřejmě nebral. Jenže takoví lidé nemají tohle,“ ušklíbl se policista a promnul si prsty na ruce, jako když počítá bankovky. „Jó, pracháči to mají u pražské policie vždycky dobré. Na ně si totiž netroufne, o to silnější svaly dělá, když má přesilu, třeba na squattery. Ten průser s Janouškem to zase jen potvrdil,“ dodal na adresu svých bývalých kolegů detektiv.

„Pražská policie je policií sama o sobě, stát ve státě. To, co projde některým lidem tady, viz ten opilec Janoušek, který měl normálně skončit na záchytce a pak hned ve vazbě, by se jinde stát nemohlo,“ řekl ParlamentnímListum.cz bezpečnostní expert Jan Střelka.

"Ten názor je trochu zkreslený," řekl naopak naší redakci jeden z mužů, který byl tehdy v blízkém kontaktu s mediálním magnátem Vladimírem Železným a který si taktéž nepřál být jmenován.

"Železného pustil z vazby de facto vězeňský lékař, který v tehdejším jeho stavu vazbu vůbec nedoporučil. Jinak na Vladimíra Železného se v tom čase pořádala doslova štvanice s cílem dostat ho do vazby za každou cenu. Ne snad z důvodu dostát spravedlnosti, ale ovládnout televizi Nova. Pro tento záměr dělal v té době Stanislav Gross na vnitru, co mohl. A o té cele to podle mne také není přesné. Železnému naopak dělali naschvály. Třeba mu na ní vůbec nepustili vodu," uvedl pro ParlamentníListy.cz pamětník tehdejších událostí.

Průvan v policii: Za Janouška padaly hlavy

Kvůli pochybení policistů už policejní prezident Petr Lessy vyzval šéfa pražské pobočky Martina Vondráška, aby z kauzy vyvodil osobní důsledky – tedy odešel z funkce. "Jeví se mi tady podezření z celkem systémového selhání v tom, že žádný z příslušných služebních funkcionářů krajského ředitelství hlavního města Prahy o této události buď nevěděl, anebo byl nečinný," kritizoval na tiskové konferenci Lessy.

"Byť zde byly dány důvody vazby minimálně útěkové, ale vzhledem k událostem mediálně známé osobnosti pana Janouška a možnosti ovlivňovat svědky byly zde možná dány i důvody koluzní vazby," vadí Lessymu, že Janoušek nebyl v cele předběžného zadržení.

Ještě před Vondráškem rezignoval na svoji funkci Lessyho náměstek Vladislav Husák. Důvodem je jeho známost právě s lobbistou Janouškem. "Vzhledem k tomu, že chci, aby policie nebyla jakkoli zpochybňována v této kauze, tak vám oznamuji, že byť není sebemenší podezření, že by pan náměstek Husák i v řádu několika měsíců vůbec komunikoval s panem Janouškem, přesto jsem přijal jeho nabídku k rezignaci,“ ujistil Lessy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …