Vyříkáme si to doma, ty buzíku. Na "Bártu" útočí už i "Klasnová"

01.04.2012 21:28

REPORTÁŽ Údajná korupční kauza ve Věcech veřejných se dostala nejen do soudní síně, ale už podruhé i na divadelní prkna. Ve hře Blonďatá bestie II, kterou stejně jako první "díl" uvedlo A studio Rubín, se kromě Kristýny Kočí, Víta Bárty nebo Kateřiny Klasnové dostalo ale i na aktuální kauzu zveřejněných odposlechů mezi Pavlem Bémem a Romanem Janouškem. Premiéru scénického čtení navštívily i ParlamentníListy.cz.

Vyříkáme si to doma, ty buzíku. Na "Bártu" útočí už i "Klasnová"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ze hry Blonďatá bestie: Vít Bárta roní slzy nad Škárkovou zradou

Politické aféry a spory rozčilují delší dobu nejen českou veřejnost, ale i umělce. Režiséra Tomáše Svobodu zdvihly politické skandály ze židle natolik, že se rozhodl pokračovat v úspěšném scénickém čtení Blonďatá bestie, kterou pražské A studio Rubín uvedlo loni v červnu.

Fotogalerie z představení zde

Ve spolupráci s publicistou Karlem Steigerwaldem připravil satirický večer Bloňdatá bestie II. Kromě korupční aféry ve Věcech veřejných v ní figuruje i aktuální kauza se zveřejněnými odposlechy telefonních hovorů mezi exprimátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem.

Obě aféry Svoboda pojímá velmi alternativně. Celá hra začíná parodickou směsicí dětských pohádek, v níž vystupuje Kolibřík, Mazánek (přezdívky exprimátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, pozn. red.) , ale i "zloduch" Babák, který údajně chtěl dva prvně jmenované sníst.

Bárta vytáhl eso, Kočí kabelku

Po humorném úvodu "moderátora" hry, Ondřeje Pavelky na scénu vstupují hlavní aktéři. Kristýna Kočí (Barbora Poláková) na pódiu vystupuje s kabelkou "Luj Vyton", Vít Bárta (Lukáš Příkazký) vytahuje z rukávu skutečné karetní eso a své slzy stříká z dojemné nádoby s lapidárním nápisem "slzy". Kateřinu Klasnovou reprezentuje ušmudlaná panenka Barbie, která do děje vstupuje sice zřídka, zato velmi jadrně. "To si vyříkáme doma, ty buzíku," útočí v průběhu hry na Bártu (Lukáš Příkazký).

Scéna Rubínu se pro účely hry změnila v soudní síň, na níž na jedné straně sedí žalobci (Kočí, Škárka), na druhé žalovaný (John). Ti jsou místy přerušováni Bémem a Janouškem, do nichž se představitelé Škárky a Bárty "převtělují".

Tluchoři, tluč, vyzývá Kočí

Nejen scéna či kostýmy, ale také obsah hry je velmi alternatvní. "Tluchoři, tluč, rozmlať mi přitom brýle," vyjadřuje svoje vzpomínky na avantýru s exšéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem Kočí, která u pomyslného soudního tribunálu často vypovídá pomocí zpěvu. Do celého politického guláše výpovědí politických aktérů VV i imitace telefonních hovorů občas ale vchází i "pan Pandur", nebo "pan Gripen".

Bárta? Rozpláclej Napoleon

Ten do děje vstupuje přímo z publika, sarkasticky hovoří o miliardách, jež obdržel za dotyčné obchody. A opírá se samozřejmě i do véčkařských rebelů. "Véčkařská žába a rozplácnutej Napoleon," tak tituluje Kočí a Bártu.

Celý politický guláš sice má svá hluchá místa a jednotnou dějovou linii postrádá, od diváků však sklízí jen kladné reakce. Do vyprodaného Rubínu na premiéru hry jich dorazilo tolik, že personál musel přidávat místa k sezení do všech možných i nemožných koutů. Téměř nikomu z návštěvníků nezmizí úsměv ze rtů snad ani na okamžik. Bujarý smích, aplaus i potlesk se ozývají co pět minut.

Češi jsou blbí. Konečně to ví

A jaké byly čerstvé dojmy diváků bezprostředně navazující na hru? ParlamentníListy.cz se ptaly přímo v divadelní kavárně. "Bylo to super. Takovýchto her by mělo vznikat víc. Kdo jiný Čechům řekne, že jsou blbí?" zhodnotila scénické čtení 28letá Eva z Prahy, kterou do divadla "vytáhl" její přítel.

Divačka pochválila také to, že se umělci pouští na tenký led hodnocení politické situace. "Je to odvaha, ale je to naprosto správný. Lidi o tom, jací jsou, nepřemýšlí, je dobré, že jim takto někdo nastavuje zrcadlo," řekla redakci. Tomu, že by si ale ze hry něco vzali sami politici, ale nevěří. "Pochybuju. Ale rozhodně by se na sebe měli přijít podívat," uzavírá sympatická žena.

I u dalších diváků vzbudila hra veskrze kladné reakce. "Viděli jsme už tu předchozí, tato byla stejně zdařilá," řekl redakci mladý pár, kterého zajímalo, jak tvůrci dokáží rychle zareagovat na aktuální politické události.

Čekal srandu. A dočkal se

"Je třeba upozorňovat na aktuální politické problémy. Umělci je umí veřejnosti podat atraktivněji než média," řekl ParlamentnímListům.cz mladík, který "čekal srandu" a také se jí dočkal.

Hru Blonďatá bestie uvedlo A studio Rubín v premiéře na apríla. Nejbližší reprízu divadlo uvede hned 2. dubna. 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …