Dívčí idol, který jezdí s Okamurou: Za socialismu bylo víc práce i peněz

03.04.2012 4:30

Hvězda pop music osmdesátých let Vítězslav Vávra před několika lety kandidoval za stranu Zdravého rozumu Petra Hanniga, později za Suverenitu Jany Bobošíkové. V současné době podporuje na talk show Tomia Okamuru – podnikatele a blogera, který se také netají svými politickými ambicemi.

Dívčí idol, který jezdí s Okamurou: Za socialismu bylo víc práce i peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Víťa Vávra, hvězda pop music 80. let

Znamená to tedy, že chce zpěvák zabojovat se současnými poměry v zemi a pomoci je napravit?

„Víte, já jsem u té Jany Bobošíkové i Petra Hanniga byl na kandidátkách na nevolitelných místech – pravděpodobnost, že bych byl zvolen a v Poslanecké sněmovně usedl, byla minimální. Většinou jsem se na tu kandidátku dostal jako podporovatel té strany a těch lidí, které osobně znám, kterým věřím a kterým jsem tudíž na těch jejich předvolebních mítincích zazpíval své písničky,“ řekl Vítězslav Vávra ParlamentnímListům.cz. Přesto, jak přiznal, měl připravené cíle pro případ, že by přece jen ve volbách uspěl.

„Rád bych se býval zasadil o to, aby bylo přidáno na platech zdravotním setřičkám, lékařům a učitelům. Je to opravdu ostuda, když mně můj kamarád, primář chirurgie v Nemocnici Na Františku, říká, že je jeho plat 30 tisíc korun. Vždyť má velkou zodpovědnost, stále se musí učit, práce je to velmi namáhavá a ty peníze jsou opravdu almužnou. Když jsem tam před časem ležel s nějakými zdravotními potížemi, bavil jsem se o situaci i se zdravotními sestrami. A ony hovořily o ještě horších poměrech – platu 14 tisíc. To mi jich opravdu bylo a je líto. A učitelé? To taky není žádná sláva, přitom vychovávají novou generaci," pokračoval dál ve svém pohledu na současnost Vávra. Dodal, že však moc dobře ví, že jako jednotlivec by mezi ostatními politiky měl jen malou možnost nějaké změny prosadit, pokud by s nimi nesouhlasili i ostatní. „Vím, že se všechno vždycky upeče v těch jejich klubech,“ podotkl.

V minulém režimu bylo víc práce - i pro muzikanty

Vzhledem k tomu, že Vítězslav Vávra zažil největší období své slávy ještě v minulém režimu, je tedy jistě na místě také otázka, jak se na dva systémy dívá svýma očima.

„Samozřejmě, že bylo špatné, že se nedalo cestovat po světě, že se člověk musel bát něco nahlas říct, aby nešel k lopatě a nebyl úplně vyřazený z vystupování, muselo se chodit na pravidelné rekvalifikační zkoušky, kde se zkoušelo i z toho, jaké má hudebník politické názory i znalosti. To vše již je pryč. Jenomže komunisté vsadili na zkušenosti z historie a uměli nabídnout lidem chléb a hry. To už dnes tak není. Pokud to mohu srovnat z pohledu hudebníků, protože mezi nimi se celý život pohybuju, prostě tenkrát bylo daleko víc práce, než teď. Vystupoval jsem třeba třicetkrát měsíčně a podobně na tom byli i mnozí kolegové,“ říká dále pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Vávra, zpěvák, kterého proslavila v roce 1979 píseň Gloria a poté další plejáda romantických hitů, jež oslovovaly hlavně dospívající dívky. Paradoxně, právě ty tvoří nyní velkou část početného publika talkshow Tomia Okamury. Jen jsou již o třicet, čtyřicet let starší… Hity, které však již dnes v rádiích většinou neuslyší, jim totiž připomínají mládí. To se ukazuje jako dobrý tah – poněvadž i na Tomia Okamuru, který se chce na podzim utkat v senátních volbách, chodí nejvíce lidé mezi čtyřiceti až šedesáti lety. Úspěch a vyprodané sály po celé republice tak nejsou jen otázkou náhody.

Nájem přes stovku a plat tři a půl tisíce - i to byl socialismus

To, že je doba zlá, zaznamenává Vítězslav Vávra z mnoha stran. „Víte, na začátku sedmdesátých let jsem bydlel v centru Prahy v Londýnské ulici v bytě 1 + 1. Nájem byl 140 korun, jako řidič Avie jsem vydělával tři a půl tisíce korun – to je prostě se současnou situací obrovský nepoměr,“ konstatuje Vávra.

Exekutoři? To jsou opravdu zločinci...

A stejně jako jeho kamarád a kolega na jevišti Tomio Okamura, kritizuje Vávra poměry s českými exekucemi. „To jsou opravdu zločinci a dělají podle mě to, co se děje, z velké části schválně. Prostě něco nedoručí, nechají to uležet a pak po letech buší na dveře. Popisoval mně nedávno tuhle zkušenost prožitou na vlastní kůži kamarád. Zapomněl zaplatit nějakou složenku – a to se může stát komukoli, poněvadž jich máme všichni tolik, že jsme jimi už zaplavení. No a najednou bušili na dveře chlapi – i když byla doma jen jeho devětaosmdesátiletá maminka, se kterou žije…To je s prominutím opravdu sprosťárna!“ rozčílil se Vítězslav Vávra.

Jak je možné, že Janoušek a Bém nesedí už ve vazbě? ptá se Vávra

A rozčílil se vzápětí ještě jednou. A to když začal hovořit o tom, co v posledních dnech hýbe celou politickou, ale i veřejnou scénou – tedy odposlechy telefonů exprimátora a současného poslance Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem. A také to, jak se vyvíjí vyšetřování dopravní nehody, kterou Janoušek způsobil, při kterém došlo k těžkému poranění a od které se pokoušel utéci.

„Absolutně nechápu, a bavil jsem se o tom se všemi, co znám, že oba tihle chlapi nesedí už ve vazbě?! Vždyť to je nehoráznost! Jak mohou lidé věřit v nějakou spravedlnost, když jim tohle projde a zůstávají v klídku na svobodě…“ vrtí hlavou Vávra.

Na Hrad Bobošíková nebo Okamura?

Na závěr se však přece jen poněkud uklidní při otázce ParlamentníchListů.cz, kdo by se mu více líbil jako prezident. Jana Bobošíková, kterou v minulosti podporoval, nebo Tomio Okamura?

„Mám-li být upřímný, mně by se na Hradě více líbil Tomio. Jak s ním několikrát do týdne jezdím na naše vystoupení po republice, hodně spolu hovoříme o různých věcech, a vím, že je to čestný člověk. Tím samozřejmě neříkám, že Jana Bobošíková taková není, ale prostě ten Tomio Okamura by se tam podle mě hodil víc. A ti lidé ho opravdu hodně pozitivně berou. Ale to je stejně zatím předčasné – ukáže se, jak dál, až jestli se dostane do toho Senátu,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Vávra. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …