Šok v obchodech: Vejce zlevňují. Češi je objednávají přes internet

03.04.2012 23:32

V Brně se blýská na lepší časy. Cena vajec konečně zase začala pomalu klesat. Kluci se tak možná i letos na Velikonoce dočkají výslužky. Některé supermarkety však upozorňují, že nižší cena vajec nemusí trvat déle a je možné, že před velikonocemi vajíčka opět podraží.

Šok v obchodech: Vejce zlevňují. Češi je objednávají přes internet
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

Kde jsou ty časy, kdy se vejce prodávaly za 1,43 korun za kus. Od konce roku jejich cena stále roste. Největší krize hrozila právě o Velikonocích. Některým obchodním řetězcům se podařilo získat levnější zahraniční dodavatele, takže nakonec dokonce zlevňují. Snížení cen hlásí Tesco, Lidl a Ahold, provozovatel potravinového řetězce Albert. Albert od soboty již prodává vajíčka v balení deseti kusů za 29,90 korun českých. Přitom ještě nedávno balení vajec stálo v Albertu mnohem více: “Cena vajec Euroshopper velikosti M 10 ks stála ještě na konci měsíce v prodejnách Albert 49,90 Kč. Přesto, z našich dat vyplývá, že ceny vajec v Albertu patří k těm nižším,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Judita Urbánková, tisková mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert.

Ještě na konci minulého týdne Albert zdražení vajec před Velikonocemi nevylučoval: “Vzhledem k obvyklému zvýšení poptávky před Velikonocemi můžeme však očekávat ještě nějaký cenový růst. Po svátcích by opravdu již k dalšímu zvýšení cen vajec nemělo dojít. I vzhledem k tomu, že by měly být obnovovány dodávky vajec od dodavatelů, kterým se podaří splnit normy EU na rozšířené klece,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Urbánková.

Ani Lidl se nenechal zahanbit. A od minulého čtvrtka prodává balení 10 kusů vajec velikosti M za cenu 34,90 korun českých. Velikost M 30 kusů pořídíte za 109 korun českých.  Tisková mluvčí Lidlu Lucie Borovičková pro ParlamentníListy.cz uvedla: “Naše motto je „Lidl - Správná volba“, to znamená, že nabízíme nejlepší poměr mezi kvalitou a cenou.“ Na otázku cen vajíček těsně před Velikonocemi Borovičková mlží: “Nedokážeme predikovat chování trhu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Borovičková.

Lidé nakupují vejce přes internet

Ti, kteří bydlí v blízkosti hranic, jezdí nakupovat nejčastěji do Německa. Němci se začali obávat nájezdů z Čech. Kvůli zákazníkům z České republiky musely některé obchody prodej vajec omezit na osobu. Příkladem je Real v Heidenau, kde si každý zákazník může koupit maximálně tři balení. Novinkou je také možnost objednat si vejce z internetového obchodu. Má to však háček. Nejméně lze koupit sto vajec za 9,91 eura. Někteří zákazníci se i tak nenechali odradit: “Domluvila jsem se několika kamarádkami a objednaly jsme si sto vajíček přes internet. Méně nebylo možné koupit, tak jsme se spojily,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz Táňa Kočí. Ke své objednávce využila internetový obchod Lebensmittel.

Zemědělci a obchodní řetězce se nemohou dohodnout, kdo na situaci vydělává. Zemědělci tvrdí, že obchodníci využívají paniku a neúměrně navyšují marže, obchodníci se hájí, že cena od dodavatelů je příliš vysoká, takže nemají na výběr.

Ministr zemědělství Bendl požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby prošetřil důvody rychlého růstu spotřebitelských cen vajec.

reklama

autor: Irena Ševelová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …