Zamítli jí trestní oznámení na Nečase a Duku. Cítí se jako za totality

04.04.2012 9:36

Trestní oznámení, které kvůli návrhu na vyrovnání s církvemi podala spisovatelka a novinářka Lenka Procházková na premiéra Petra Nečase (ODS) a na kardinála Dominika Duku, odmítlo projednat Obvodní státní zastupitelství v Praze 1.

Zamítli jí trestní oznámení na Nečase a Duku. Cítí se jako za totality
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Arcibiskup Dominik Duka podepisoval v budově rozhlasu knihu svých glos

Podobná trestní oznámení podala, jak spisovatelka Procházková podotýká, i přibližně čtyřicítka dalších občanů. Obává se proto nyní, že justice nebude řešit ani jedno z nich. "Podala jsem podnět na městské státní zastupitelství, aby vykonalo dohled nad tímto rozhodnutím," upozornila s tím, že to doporučí i všem ostatním občanům.

Obvodní státní zastupitelství prý Procházkové oznámilo, že nebude trestní oznámení na premiéra dále šetřit, ani předávat jiné instanci. "Zamítlo mi i oznámení na kardinála Duku, s těmi samými důvody," řekla Procházková. Každé z trestních oznámení zdůvodňovala jinak, jednou kvůli zneužití pravomoci, u Duky kvůli krádeži ve stadiu pokusu.

Dopustili se členové vlády trestné činnosti?

„Podáním obou trestních oznámení jsem splnila svou občanskou povinnost. Upozornila jsem státní zastupitelství, že mám podezření na to, že se členové vlády v čele s premiérem dopustili trestné činnosti a své podezření jsem patřičně zdůvodnila. Obdobné podání jsem učinila i vůči kardinálovi Dukovi a dalším neznámým pachatelům. Předpokládala jsem, že tak závažné podezření bude šetřeno.  To se nestalo, státní zástupkyně pro Prahu 1 věc založila, o čemž mě informovala několika zcela formálními větami, které mi připomněly obdobné formální věty, jimiž mě v době totality odbývali úředníci Ministerstva vnitra, když jsem si stěžovala na svévolné odebrání cestovního pasu,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Procházková.

Publicistka a spisovatelka Lenka Procházková se v minulém režimu byla nucená živit jako uklízečka, po roce 1989 působila jistou dobu v diplomatických službách. Nyní je na volné noze.

V době, kterou zmiňuje, jí prý představitelé státní moci také psali, že není ve státním zájmu, aby kamkoliv cestovala. „Dnes asi není ve státním zájmu, aby politici za své skutky nesli odpovědnost... Státní zástupci mají být ovšem advokáty, čili obhájci státu a jeho zákonů a pokud na toto rezignují a domnívají se, že vláda je nad zákonem, pak už nežijeme v demokracii. Přesto moje trestní oznámení, ke kterým se připojily desítky dalších občanů z celé republiky, měla zásadní význam, neboť díky nim se veřejnost probrala z pasivity a zákon, jehož přijetí mělo být tiše sfouknuto, naráží na odpor většiny obyvatel,“ uvedla dál spisovatelka.

Procházková: Nevzdám to. A nejsem v tom sama...

A doplnila, že ani po tomto rozhodnutí své aktivity nemíní vzdát. „Nejsem v tom odhodlání osamocená. Dalším nejbližším krokem je to, že ve středu dopoledne se spolu s dalšími občany zúčastníme jednání Ústavně právního výboru sněmovny, který má návrh zákona o narovnání státu s církvemi připomínkovat. Zasedání je veřejné. Zneklidňující zpráva ale je, že těch patnáct členů zmíněného výboru se tématem bude zabývat jen asi hodinu, což nemůže postačit. O průběhu samozřejmě budeme občany podrobně informovat. Další chystané obranné kroky ale nechci zveřejňovat v předstihu, nebylo by to taktické,“ prozradila Procházková.

K nespokojenosti Procházkové se současným vládním návrhem na vyrovnání s církvemi se přidalo také sdružení s názvem Fórum alternativ Praha. S otevřeným dopisem podloženým svými argumenty půjdou ve středu na jednání poslaneckého ústavně právního výboru, který by měl církevní restituce ve 2. čtení projednávat.

Nepřipouští možnost restitucí bez jmenovitého seznamu

Fórum alternativ nepřipouští možnost restitucí bez jmenovitého seznamu majetku, který by měl být navrácen. Podle něj dojde v případě schválení vládního návrhu k prolomení nejen Benešových dekretů, ale i k návratu před dobu Josefa II. Samotná cena pozemků je podle něj nesmyslně nadhodnocená.

Fórum naznačilo, že strana TOP 09 byla založena pouze s účelem "ukradení majetku" pomocí restitucí. Dokládají to podle Evy Novotné i slova ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že církev nebude muset platit daň z prodeje nemovitostí ve chvíli převodu majetku z restitucí.

Vláda se s církvemi dohodla, že objem naturálních restitucí bude v hodnotě 75 miliard korun. Celková finanční náhrada bude 59 miliard korun. Finanční náhrady bude stát církvím vyplácet po dobu 30 let. Během prvních 17 let od nabytí účinnosti zákona o majetkovém vyrovnání bude ale i nadále stát církvím přispívat na jejich provoz. První tři roky bude částka příspěvku stejná jako v současnosti, dalších 14 let se objem peněz bude každoročně snižovat o pět procent. V původním návrhu byla doba splácení stanovena na 60 let.

"Nyní se navrhuje zkrátit dobu vyplácení na třicet let tak, aby k finanční odluce došlo co možná nejdříve, avšak zároveň s ohledem na minimalizaci zatížení státního rozpočtu," upřesňují autoři v předloze.

Nejde dokonce o velezradu? Spisovatelka váhá...

Vrácení majetku církvím je jeden z nejkontroverznějších kroků, do kterých se vláda pustila. Spisovatelka Lenka Procházková rozčeřila proto již na konci ledna tohoto roku hladinu společenského i politického dění slovy: "Jsem spisovatelka a vadí mi, jak se v této zemi zachází se slovy. Údajně jde o narovnání vztahu s církvemi, ale toto není narovnání, ale shrbení státu. Přímo ohnutí!" Podala proto kvůli tomu trestní oznámení na vládu i premiéra. V případě podpisu zákona prezidentem pak hovořila i o možné velezradě.

Důvodem k těmto ostrým větám, které vzápětí vyvolaly stejně ostrou polemiku, je prý  „největší tunel v dějinách země“. Tím Procházková nazývá vládou premiéra Petra Nečase (ODS) schválené církevní restituce. Zato si vysloužila vlnu kritiky a stejně tak vzedmutí podpory. S obojím prý počítala.

Všichni brečí, až když se něco ukradne, říká Procházková

"Můj syn se mě ptá - v téhle zemi každý brečí, až když se něco ukradne. Ty upozorňuješ na to, že něco může být ukradeno a nikdo tě nechce moc slyšet, jak je to možné?" prozradila ParlamentnímListům.cz dříve ke svým motivům, jež vedly k uvedenému kroku Lenka Procházková.

Majetek není definován přesně - jak ho chce vláda vracet?

Pro média ke svým pohnutkám již v minulosti přitom uvedla Lenka Procházková hned několik motivů toho, proč je nutné se proti návrhu zákona postavit, dokud to jde.

„Na celé situaci je nejvíce zarážející skutečnost, že majetek, který se má nyní vracet, není přesně definován,“ tvrdí Lenka Procházková. „Ministři Nečasovy vlády tak schválili něco, aniž tuší, co vlastně. Domnívám se, že ani poslanci, kteří budou o zákonu rozhodovat, nemohou za těchto podmínek jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, k čemuž je zavazuje poslanecký slib. Proto jsem podala na vládu trestní oznámení za porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedla ještě Procházková.

Podle ní, pokud ke schválení této normy nakonec dojde a prezident Václav Klaus ji podepíše, bude se jednat o akt velezrady. A vysvětlila s odvoláním na kanonické právo, proč si to myslí. „Vydáním tak rozsáhlých území dojde k narušení celistvosti země, protože část jejího teritoria bude vydáno cizí mocnosti – státu Vatikán.“ Argumentuje navíc ještě tím, že vydáním církevního majetku budou prolomeny i restituční hranice z roku 1948. Podle Procházkové totiž valná část církevního majetku byla už za první republiky v rámci pozemkové reformy z roku 1919 vydána rolníkům, a i zbylý majetek (hlavně stavby) nebyl pro církev ve vlastnickém právu. Cokoli tak chtěla prý církev prodat, musel od hodnoty tehdejších 200 korun odsouhlasit stát. Oprávnění nakládat s majetkem zamezil katolické církvi již rakouský císař Josef II.

Jen každý desátý Čech je věřící, pomůže změna v daních?

V Česku je pouze deset procent populace věřící, situaci ohledně majetku by tedy mohla napomoci prý i rychlá odluka a pak nový daňový zákon, který by vstoupil na scénu. Ten by odhalil, jak na tom skutečně ti lidé se svojí vírou jsou. Určil by jim - stejně jako v jiných zemích - to, že by své církvi přispívali .

„Myslím, že stojíme na křižovatce a že pokud skutečně chceme žít v právním státě, musíme se o to snažit. Nejen o tom mluvit a psát, ale jednat občansky odpovědně. Nikdo z nás nemůže udělat mnoho, ale každý by měl udělat aspoň to, co může. Například podepsat petici. Nic není ztraceno, pokud to nevzdáme my sami,“ shrnula pro ParlamentníListy.cz Lenka Procházková svůj názor. A s tím, že atmosféra ve společnosti se výrazně mění. A udivuje ji proto, že do „politického skleníku“ to ještě nedolehlo. „Z historie však víme, že vždy, když mocenská vrstva ztratí pud sebezáchovy, je to signál, že je nepolepšitelná a že hra o podobu státu začíná znovu,“ uzavřela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…